Διακοπές!

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Τρελά κοτόπουλα

"Δεκατέσσερα χρόνια μετά την απαγόρευση των κρεατάλευρων στις ζωοτροφές η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει εκ νέου τη μερική χρήση τους στους εκτροφείς πουλερικών και χοίρων. Αυτή η αλλαγή στη γραμμή πλεύσης της έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των καταναλωτών και της επιστημονικής κοινότητας, που φοβάται την εμφάνιση νέων παθογόνων οργανισμών που θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες της νόσου των τρελών αγελάδων, που προκλήθηκε όταν οι κτηνοτρόφοι μετέτρεψαν τα βοοειδή από φυτοφάγα σε σαρκοβόρα, προσθέτοντας στη διατροφή τους αλεσμένα υπολείμματα από σφαγεία. Εκατομμύρια ζώα σφαγιάστηκαν, τα περισσότερα στη Βρετανία όπου η ασθένεια πήρε διαστάσεις επιδημίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - ενώ περισσότερα από 170 άτομα έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα από την ανθρώπινη παραλλαγή της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Το εν λόγω διατροφικό σκάνδαλο είχε ως συνέπεια να απαγορεύσει η Ε.Ε. τη χρήση των κρεατάλευρων το 1994. Ωστόσο, η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των δημητριακών τους τελευταίους μήνες έχει κάνει πολλούς κτηνοτρόφους να επιζητούν αυτήν την εύκολη και φτηνή λύση..."
Αυτά διαβάσαμε σε άρθρο της Μαρίας Μακρίδου στον "Ελεύθερο Τύπο"
Άκρως αιχμηρή είναι και η τοποθέτηση του καθηγητή Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κ. Βασίλειου Κοντού, στην ίδια εφημερίδα:
"Θεωρώ απαράδεκτη την πρόταση να δοθεί το πράσινο φως στην επιλεκτική χρήση κρεατάλευρων για χοίρους και πουλερικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να έχει πάρει το μάθημα της μετά το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων. Κάθε απόπειρα "κανιβαλισμού" στη φύση έχει αποτελέσματα μπούμερανγκ...
...Προφανώς όλα γίνονται στο βωμο του κέρδους. Δεν θα εκπλαγώ, μάλιστα, εάν σύντομα δουν το φως της δημοσιότητας επιστημονικές μελέτες από ξένους συναδέλφους που θα διαβεβαιώνουν το καταναλωτικό κοινό ότι η κατανάλωση κρεάτων από ζώα ή πτηνά, τα οποία έχουν τραφεί με κρεατάλευρα, δεν εγκυμονεί τον παραμικρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι γνωστό, όμως, ότι ακόμη και η επιστήμη στις μέρες μας υποκλίνεται σε συμφέροντα και σκοπιμότητες... "

Όταν αυτά γράφονται από τον πλέον ειδικό, τα δικά μας σχόλια είναι περιττά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: