Διακοπές!

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Στο... Σουφλιαστάν!

Θα ήθελα κάποιος να μου απαντήσει σε μια απλή ερώτηση: Πόσο κόστισαν οι ολοσέλιδες καταχωρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα του Κυότο;
Με ποιά λογική -και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης- χρησιμοποιούν τα χρήματα τα δικά μας για την προπαγάνδα τους;

Για να καταλάβετε τα μεγέθη, αντιγράφω από τα "ψιλά" των εφημερίδων: "Διαφημιστικά προγράμματα του Δημοσίου, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε τον Απρίλιο η Γ.Γ. Επικοινωνίας. Το μεγαλύτερο κονδύλι για την προβολή του ΥΠΕΧΩΔΕ (4,8 εκατομμύρια ευρώ)"!!!
Εμένα μου φαίνεται το λιγότερο προκλητικό, όταν ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αυξήσεις, για συντάξεις, για κοινωνικές παροχές.
Είναι φανερό, ότι με αυτό τον πακτωλό χρημάτων μπορείς να επηρεάσεις κατά το δοκούν και τα μέσα ενημέρωσης.
Μήπως πρέπει να μπει ένα τέλος;
Ποιός όμως θα το κάνει; Ο Υπουργός με τη Βίλλα στην Ανάβυσσο (σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε παραιτηθεί από καιρό και μόνο γι' αυτό) που θεωρεί "πράσινη" την πυρηνική ενέργεια, που έχει αφήσει στο έλεος των καταπατητών την Πάρνηθα, που υποστηρίζει με κάθε τρόπο την καταστροφική εκτροπή του Αχελώου;
Ο κατάλογος είναι δυστυχώς ατέλειωτος...


Χαρακτηριστικά, τα όσα παρουσίασε ο "Κόσμος του Επενδυτή":
Ιδού το έγκλημα στην Πάρνηθα / του Θοδωρή Παναγούλη
11-05-2008

"Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, στην καρδιά της Πάρνηθας, σε απομονωμένες καταπράσινες πλαγιές, όπου δεν θα έπρεπε ούτε να πατάει ανθρώπου πόδι, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια πολυτελείς βίλες.
Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτει ο «Κόσμος του Επενδυτή» (ΚτΕ) μιλούν από μόνα τους. Έχουν τραβηχτεί πριν από λίγες μέρες και αποδεικνύουν ότι οι αδίστακτοι καταπατητές έχουν αποψιλώσει μεγάλες δασικές εκτάσεις, έχουν διανοίξει δρόμους και έχουν στήσει κανονικά εργοτάξια, προκειμένου να χτίσουν τα εξοχικά μέγαρα για τους ιδιότυπους «φυσιολάτρες» ιδιοκτήτες τους.
Εργοτάξιο στην καρδιά του δάσους

Πρόκειται διαπιστωμένα για περιοχές εντός του «εθνικού δρυμού» της Πάρνηθας, βορειοανατολικά του κτήματος Τατοΐου, προς το Κατσιμίδι. Στην περιοχή αυτή από δεκαετίες δεν επιτρέπεται κανενός είδους παρέμβαση, πολλώ δε μάλλον οικοδομική δραστηριότητα.

Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν κατάλαβε. Το εντυπωσιακό είναι, δε, ότι μιλάμε για την Πάρνηθα, όπου δεν έχουν καλά-καλά σβήσει οι στάχτες από τις φωτιές που κατέστρεψαν πριν από δέκα μήνες το μεγαλύτερο κομμάτι του πολύτιμου δάσους της.

Ακόμα ηχούν στα αυτιά των πολιτών οι «αυστηρές προειδοποιήσεις» και οι «ειλικρινείς υποσχέσεις» του Κώστα Καραμανλή και των υπόλοιπων κυβερνητικών στελεχών, ότι η Πάρνηθα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία και ότι αυτή τη φορά «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο».

Αντί αυτών, ολοκληρώνεται με τον πλέον προκλητικό και αδίστακτο τρόπο μία περιβαλλοντική καταστροφή, για την οποία σύσσωμη η κυβέρνηση και πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός μένουν ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι απέναντι στην κοινωνία.

Επιτέλους, ας δοθεί τώρα ένα τέλος στην εγκληματική ασυδοσία κι ας εφαρμοστούν τουλάχιστον οι νόμοι.

Έρμαιο κερδοσκόπων

Εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι, όταν απομακρύνονται τα φώτα της δημοσιότητας, ο δασικός πλούτος... επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Πρακτικά, δηλαδή, είναι έρμαιο εκείνων που τον επιβουλεύονται, είτε πρόκειται για μεμονωμένους καταπατητές είτε για οργανωμένα συμφέροντα.
Όποιες εκτάσεις γλιτώσουν από τη λαίλαπα της φωτιάς (κίνδυνος για τον οποίο η πρόληψη είναι εξαιρετικά πλημμελής για μια ακόμα χρονιά, με αποτέλεσμα οι ελπίδες να επικεντρώνονται στον καιρό και στην τύχη), κινδυνεύουν από την οικιστική κατάληψη και «αξιοποίηση» .
Αποδεικνύεται, επίσης, ότι το σύστημα ελέγχου, διαχείρισης και προστασίας των δασών μπάζει από παντού. Κτίρια όπως αυτά που δείχνουν οι φωτογραφίες του «ΚτΕ» δεν χτίζονται σε μια βραδιά. Δεν μιλάμε για τα αυθαίρετα-παράγκες της πρώτης κατ της δεύτερης γενιάς. Μιλάμε για κανονικά εργοτάξια-οικοδομές που ανεγείρονται με όλες τις ανέσεις.
Είναι αδύνατον να χτιστούν τέτοιες βίλες χωρίς να γίνει η δραστηριότητα αυτή αντιληπτή από τα τοπικά δασαρχεία, τις νομαρχίες, τους δήμους;
'Αρα, έχουν βρεθεί οι τρόποι να κάνουν οι ελέγχοντες τα «στραβά μάτια», αν όχι να έχουν περιβάλει με νομιμοφανή μανδύα την καταστροφή του δάσουςΘα πει κανείς, τι περιμένεις; Για την Ελλάδα μιλάμε! Που δέχεται τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη όσον αφορά την ακηδία της σε θέματα περιβάλλοντος, που αποβάλλεται από τον μηχανισμό της συμφωνίας του Κιότο για τις μετρήσεις των ρύπων, που υπόκειται ήδη σε προδικαστική διαδικασία για μη έλεγχο της ρύπανσης στη βιομηχανία, που πληρώνει πρόστιμα και κινδυνεύει με νέα, ύψους μέχρι και... 26 δις ευρώ τον χρόνο, για τις παράνομες χωματερές, που είναι στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα όσον αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών.

Βίλα χωρίς πισίνα δε νοείται... Και όμως. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά, τα ερωτήματα γίνονται επιτακτικότερα:
Γνωρίζει ο υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Σουφλιάς, το όργιο της αυθαιρεσίας στην Πάρνηθα, για την ανασύσταση της οποίας μάλιστα εiχε χρισθεί πέρυσι, μετά τη φωτιά, «συντονιστής υπουργός»;
Έχουν οικοδομική άδεια τα συγκεκριμένα κτίσματα; Ποιες υπηρεσίες του υπουργείου παρανόμησαν;
Γνωρίζουν ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, και ο υφυπουργός, Κώστας Κιλτίδης, που είναι οι αρμόδιοι για τα δάση, με ποιο τρόπο οι καταπατητές ξεπέρασαν τον «σκόπελο» της δασικής υπηρεσίας;
Με ποιον τρόπο άνοιξαν δρόμους μέσα στο δάσος; Κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας; Έχουν λάβει άδεια για το κόψιμο των εκατοντάδων δένδρων;
Σε κάθε περϊπτωση, ο «ΚΤΕ» ανοίγει με τη σημερινή αποκάλυψη ένα θέμα που καίει. θέτει κρίσιμα ερωτήματα, αναμένει τις απαντήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων και... θα επανέλθει..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: