Διακοπές!

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων...

Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη, ούτε να γίνω μάρτυρας κακών. Όμως η υποχώρηση της κυβέρνησης στα απαράδεκτα αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μας βγει σε κακό... Τότε θέλω να δω αν ο κάθε Χατζηδάκης θα πάρει την ευθύνη των πράξεων του.

Ένα σύντομο κείμενο απο την "Καθημερινή":

Τα μεγάλα φορτηγά στο 40% των τροχαίων
Τα βαρέα οχήματα εμπλέκονται στο 40% των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώνονται στους ελληνικούς δρόμους, ενώ η πρόκληση ατυχήματος με βυτιοφόρο μέσα σε σήραγγα οδηγεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε εκδήλωση πυρκαγιάς. Η πίεση του κλάδου των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. οδήγησε την κυβέρνηση στην ικανοποίηση αιτημάτων που σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς απειλούν την οδική ασφάλεια, σε μια χώρα που θρηνεί ήδη υπερβολικό αριθμό θυμάτων στην άσφαλτο. Ο γηρασμένος στόλος των φορτηγών και η ελλιπής αστυνόμευση καθιστούν επικίνδυνη την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων υπό όλες τις συνθήκες. Η εκπόνηση μελετών και η ανάλυση των συνθηκών πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε απόφασης άρσης απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών τις Παρασκευές στο εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και των βυτιοφόρων στις σήραγγες, επισημαίνουν οι συγκοινωνιολόγοι.

ΘΥΜΑΤΑΙ ο κύριος Χατζηδάκης τα Τέμπη;
Ας του τα θυμίσουμε εμείς, μέσα από τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων όπως καταγράφονται στην ιστοσελίδα του BBC

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία. Το ανεξέλεγκτο και η ατιμωρησία θρέφουν τη ζούγκλα στους δρόμους.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νταλίκες - λαιμητόμοι. Τι φταίει για τα αλλεπάλληλα πολύνεκρα δυστυχήματα.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πόντιος Πιλάτος το κράτος. Κανένας υπεύθυνος για το έγκλημα. Ο θρήνος συγκλονίζει το Πανελλήνιο.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θυσίασαν 21 για 35 δισ. Δέκα χρόνια μελέτες για να παρακαμφθεί η κοιλάδα του θανάτου.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ζωή εν τάφω σε 6 χωριά. Θρήνος (για τα 21 παιδιά) και αναπάντητα ''γιατί''...
Η ΑΥΓΗ: Πέντε ερωτήματα για το έγκλημα. Επιτάφιος θρήνος για τα 21 παιδιά στα Τέμπη.
ΑΥΡΙΑΝΗ: Μένει τζάμπα στη βίλα του Αθανασούλη ο υφυπουργός Μαλέσιος. Ντροπή και αίσχος κύριε Σημίτη. Παρ' του επί τόπου το κεφάλι.
ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα σαράβαλα του τρόμου. Η τραγωδία των μαθητών αποκαλύπτει το πιο θανατηφόρο σκάνδαλο. Περισσότερα απο τα μισά φορτηγά είναι άνω των 20 ετών. Ατελές και διάτρητο το σύστημα τεχνικού ελέγχου.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ιδού οι παγίδες θανάτου της Εθνικής. Ο χάρτης με όλα τα απαγορευμένα σημεία.ΕΘΝΟΣ: Ιδού οι ένοχοι για το έγκλημα διαρκείας. Αδέσποτες νταλίκες - λαιμητόμοι σκορπίζουν τον θάνατο στις εθνικές.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ουτε ο Χάρος δεν θα' θελε να χάσει έτσι τα παιδιά του! Η Ελλάδα θρηνεί τους 21 μαθητές που, τόσο άδικα, έσβησαν στα Τέμπη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 21 άγγελοι ζητούν δικαίωση. Τραγωδία: Καραμπόλα οι ευθύνες από υπουργείο σε υπουργείο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Βαγδάτη των δρόμων μας. Νόμοι ανεφάρμοστοι, ασύδοτοι οδηγοί, ''αρχαία'' οχήματα.
ΕΣΤΙΑ: Οι ευθύνες για τις νταλίκες. ''Κλειστό'' επάγγελμα χωρίς οργάνωση.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θύματα της υπανάπτυξης. Η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε το πλήθος των ελλειμμάτων μιας χώρας χωρίς δομές και κανόνες.Ο ΛΟΓΟΣ: Εθνικό πένθος. Ποιός φταίει για τα 21 λευκά φέρετρα; Πλήθος κόσμου συνόδευσε τους αδικοχαμένους μαθητές στην τελευταία τους κατοικία.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χωρίς άλλοθι το έγκλημα στους δρόμους. Τραγικές ανεπάρκειες κόστισαν τη ζωή των 21 παιδιών.
ΤΑ ΝΕΑ: 21 κατηγορώ για τα φορτηγά - καρμανιόλες. Κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στους δρόμους. Ανασφάλιστη η ρυμούλκα.
ΝΙΚΗ: Ζητείται ευθιξία. Παραιτήσεις υπευθύνων ζήτησε ο Κακλαμάνης. Έρευνα διέταξε ο Κρουσταλάκης. Διώκεται για κακούργημα ο οδηγός. Θρήνος στις κηδείες των 21 μαθητών.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολιτικές ευθύνες για το νέο έγκλημα. Πανελλήνιος θρήνος για την τραγωδία στα Τέμπη.
TRAFFIC NEWS: Δολοφόνησαν 21 αγγελούδια. Θρήνος και σπαραγμός σε όλη την Ελλάδα.
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σας κλαίει η άνοιξη παιδιά, παιδιά αδικοχαμένα... Αναταράξου, μαύρη γης.
Η ΧΩΡΑ: Τα σκότωσαν τα μεγάλα συμφέροντα. Τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη.Τέμπη - δυστύχημα

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει οτι "το πελώριο 'γιατί', που συνοδεύει τα είκοσι ένα αδικοχαμένα παιδιά στην τελευταία τους κατοικία, θα μείνει τελικά αναπάντητο. Γιατί αν είχε απαντηθεί όλες τις άλλες φορές, θα είχαμε σταματήσει να πληρώνουμε ως χώρα τον παράλογο φόρο αίματος στους ελληνικούς δρόμους. Οι ευθύνες είναι πολλές και διαχρονικές".
Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "στην Ελλάδα, οι μεταφορές εμπορευμάτων γίνονται με τον πλέον απηρχαιωμένο και επικίνδυνο τρόπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφ' ενός λόγω του ανεπαρκούς σιδηροδρομικού δικτύου, κυρίως ομως λόγω του διάτρητου καθεστώτος αδειοδοτήσεως των φορτηγών 'δημοσίας χρήσεως'".
Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του προσθέτει οτι "η αλήθεια είναι οτι για το αίμα που χύνεται κάθε χρόνο στους ελληνικούς δρόμους φταίνε όλοι αυτοί, αλλά και όλοι εμείς. Το 'εγώ τα ξέρω όλα'. Η χορήγηση διπλωμάτων με πλάγιους τρόπους, η ανύπαρκτη οδική παιδεία, η παραβίαση όλων των κανόνων οδικής συμπεριφοράς από μικρά και μεγάλα οχήματα και φυσικά η έλλειψη αστυνόμευσης και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες έχουν τα τραγικά αποτελέσματα που ακούμε συνεχώς".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει: "Kαι έπειτα απο κάθε πολύνεκρη τραγωδία, η αναζήτηση ποινικών ευθυνών, η έρευνα για τον εντοπισμό των υπαιτίων... Των 'υπευθύνων' εκείνων, που με μία σειρά πράξεων ή παραλείψεων καθορίζουν τη ζωή και τον θάνατο. Εκείνων, των οποίων μία λανθασμένη εκτίμηση αρκεί για να σβήσει 21 παιδικές ζωές".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "οι 21 μαθητές τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους στο φοβερό δυστύχημα της Κυριακής στα Τέμπη. Ενα σημείο - καρμανιόλα της εθνικής οδού που παραμένει ίδιο εδώ και δεκαετίες, γιατί το έργο, κατά την κυβέρνηση, πρέπει να δοθεί με τη μέθοδο της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης, μια νταλίκα - δρεπανηφόρο άρμα, σαν και αυτές που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες εντελώς ανεξέλεγκτα στους δρόμους -γιατί το κεφάλαιο χρειάζεται φτηνές και γρήγορες μεταφορές προϊόντων- έγιναν αιτία αυτής της φοβερής τραγωδίας".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "οι πάντες γνωρίζουν όλα αυτά τα 'ματωμένα περάσματα', όμως κανείς αρμόδιος δεν δείχνει το σθένος και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις για να ελαττωθεί ο φόρος αίματος. Τις ίδιες ώρες συγκλονιστικά είναι τα επίσημα στοιχεία για τις παραβιάσεις από τα μεγάλα φορτηγά, που μόνο στις δύο πρόσφατες τραγωδίες, στον Αλιάκμονα και τα Τέμπη, εμπλέκονται άμεσα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "ο δρόμος στα Τέμπη, υπερβολικά στενός, θυμίζει την ντροπή της εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζωνων, που παραμένει ημιτελής 15 χρόνια απο την έναρξη των εργασιών, χάρις στη φαεινή ιδέα του ΥΠΕΧΩΔΕ να μοιράσει το έργο σε πλήθος μικρών εργολαβιών των 10 - 15 χλμ, προκειμένου να καλυφθούν οι αδυναμίες των εγχώριων εργοληπτικών εταιρειών".
Το ΒΗΜΑ επισημαίνει οτι "τα περισσότερα απο τα 37.000 φορτηγά κουβαλούν βάρος δύο και πλέον δεκαετιών στις πλάτες τους, 3.000 νταλίκες κυκλοφορούν παράνομα, τα ΚΤΕΟ κάνουν τα στραβά μάτια, πολλοί ιδιοκτήτες αδιαφορούν για τους κανόνες ασφάλειας και οι οδηγοί δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπισμένοι για τα βαριά οχήματα που οδηγούν".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι "τραγικά μεγάλος είναι ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων που προκλήθηκαν τη χρονιά που πέρασε από φορτηγά 3,5 τόνων και άνω. Μόνο το 2002, επί συνόλου περίπου 29.000 οχημάτων αυτού του τύπου, προκλήθηκαν 420 θανατηφόρα ατυχήματα. Την ίδια χρονιά επί συνόλου 5.000.000 ΙΧ σε ολόκληρη τη χώρα, προκλήθηκαν 1.125 θανατηφόρα τροχαία".Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικά άρθρα
14.04.2003
Oδύνη και οργή
13.04.2003
Η επόμενη μέρα

greek@bbc.co.uk

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύχρονος!
Να σε χαίρεται η οικογένεια σου αδερφέ καθώς και το Δημοκρατικόν προάστιόν μας! ;-)

kostasst είπε...

Μανώλη ευχαριστώ για τις ευχές.