Διακοπές!

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

2008: H ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟ – ΝΗΠΙΩΝ/ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της "Στάσης στο Χαλάνδρι":

"Το 2006 το υπουργείο παιδείας εξήγγειλε και νομοθέτησε (Ν3518/06) την υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο για νήπια και προνήπια. Δύο χρόνια μετά τίποτε δεν έχει αλλάξει αφού τίποτε δεν έγινε για να αλλάξει την τραγική εικόνα που εμφανίζει το πλέον υποβαθμισμένο κομμάτι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η οδηγία της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που εστάλη στα νηπιαγωγεία της περιοχής μας στις 10/9 στις δύο το μεσημέρι – λίγες ώρες πριν τον αγιασμό : μην γράφετε τα προνήπια!!!
«…κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος φέτος …
διαβεβαίωνε ο υπουργός παιδείας την κυβερνητική επιτροπή στα μέσα του καλοκαιριού και τις αρχές του μηνός.
Βέβαια ήξερε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει στο νηπιαγωγείο αφού:

-τα παιδιά που πρέπει να πάνε σε αυτό έχουν διπλασιαστεί
-αντίστοιχα μειώθηκαν οι διορισμοί νηπιαγωγών κατά 50%
-από το πρόγραμμα που εξήγγειλαν πέρυσι ύψους 4,5 εκ € για την εξασφάλιση λυόμενων αιθουσών σε 46 νομούς τη χώρας δεν έγινε τίποτε

Το αποτέλεσμα είναι να μείνουν εκτός νηπιαγωγείου περί τα 60.000 παιδιά και τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε νηπιαγωγεία που μονολεκτικά περιγράφονται ως ακτάλληλα . Αυτά απαντάει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος - ΔΟΕ στους ισχυρισμούς του υπουργού. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα νηπιαγωγεία σε βαθμό άνω του 70% παραμένουν χωρίς ιδιόκτητη στέγη και βρίσκονται από ανάγκη σε αποθήκες, καταστήματα, ημιυπόγεια, σε ορόφους κοκ. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στα ολοήμερα νηπιαγωγεία που αποτελούν το 60% αφού σε αυτά τα νήπια κάθονται πολύ περισσότερες ώρες.
… αλλά δεν θα γίνουν και εκπτώσεις στις εγκρίσεις μη κρατικών νηπιαγωγείων…»
ολοκλήρωνε την σκέψη του ο κος Στυλιανίδης.

Η απάντηση στον υπουργό ήρθε από την ΟΙΕΛΕ – Ομοσπονδία Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Λειτουργών. Από τα 1000 ιδιωτκά νηπιαγωγεία που υπάρχουν στην χώρα μας τα 700 (70%) είναι παράνομα!!! Εντυπωσιακό γεγονός την στιγμή που υποτίθεται ότι η λειτουργία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών σε μορφή νηπιαγωγείου ή η τροποποίηση τους και η δημιουργία τμημάτων νηπιαγωγείων στους σταθμούς αυτούς θα σήμαινε εποπτεία και από το υπουργείο παιδείας. Τόσο εντυπωσιακό όσο το τρελό πανηγύρι που στήνουν κερδοσκόποι στο χώρο της προσχολικής αγωγής αφού πέρυσι λειτούργησαν 124 νέοι τέτοιοι σταθμοί και φέτος 317 (υπερδιπλασιασμός).


Σε μία συγκλονιστική επιστολή που έστειλε στα μέλη του στις 30/5, γνωρίζοντας ότι το υπουργείο δεν πρόκειται ποτέ να ελέγξει την λειτουργία τους ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις της νομοθεσίας στην κτιριακή υποδομή που προβλέπεται ως εγκατάσταση ιδιωτικών νηπιαγωγείων σχεδόν από κανένα επιτηδευματία που θέλει να επενδύσει στον χώρο, ότι ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των δομών προσχολικής αγωγής της υπουργού Πετραλιά αφορά το δικό τους δυνάμωμα, ότι το δημόσιο νηπιαγωγείο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και ότι χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που γεννήθηκαν το 2004 θα τρέχουν πανικόβλητοι να δουν τι θα κάνουν έπραξαν το αυτονόητο: παρακίνησαν τα μέλη τους να μην συμμορφωθούν σε κανένα νόμο.

Τι λέει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών
«Όσον αφορά το θέμα της εγγραφής των νηπίων για το σχολικό έτος 2008-09, σας ενημερώνουμε ότι ΔEN πρέπει να ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Eφόσον ΔEN υπάρξει γραπτή ειδοποίηση από το υπουργείο Πρόνοιας, που να καταργεί την ύπαρξη νηπιακών τμημάτων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ΔEN υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας»

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ: ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΔΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟ ΤΟ 2004 ή ΤΑ ΚΑΨΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ
Στον παιδικό σταθμό δεν στο παίρνουν, στο νηπιαγωγείο δεν στο γράφουν (εδώ ίσα που προλαβαίνουν αυτά του 2003), τα περισσότερα ιδιωτικά είναι παράνομα .Ταυτοχρόνως ξέρεις ότι για να το γράψεις στο δημοτικό σχολείο χρειάζεται ..απολυτήριο νηπιαγωγείου. Τέλος δεν ξεχνάς ότι ο νόμος σε υποχρεώνει να το πας νηπιαγωγείο.

Η εγκύκλιος του γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δημοσιεύουμε ρίχνει και άλλο λάδι στην φωτιά. Την προηγούμενη Πέμπτη ήρθαν γονείς στον αγιασμό των σχολείων όπου έμαθαν ότι τα παιδιά τους δεν θα γραφούν. Αν τελικά δεν τα πάρουν η λύση του ιδιωτικού είναι μονόδρομος.. Αλλά και τότε πως θα ξέρεις αν αυτό που θα πας το παιδί σου είναι νόμιμο. Υποθέσαμε ότι οι υπηρεσίες πρόνοιας της Νομαρχίας Αθηνών θα ενημέρωναν τους γονείς για τις δομές που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να διαλέξεις.

Ιδού τι απάντησαν:
Για το κεντρικό τμήμα της Αθήνας δεν μπορούν να δώσουν σε κανένα γονιό λίστα με τους νόμιμους σταθμούς. Παίρνεις τηλέφωνο και ρωτάς για κάθε ένα μεμονωμένα και αυτοί σου απαντούν αν είναι νόμιμος ή όχι
Για το Ανατολικό τμήμα που είμαστε εμείς μπορείς να πάρεις λίστα με τα νόμιμα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και τους αντίστοιχους παιδικούς σταθμούς εάν πας στην έδρα της υπηρεσίας (Μεσογείων 446), καταθέσεις αίτηση στο πρωτόκολλο. Αφού εξεταστεί το αίτημα σου θα σου αποσταλεί ταχυδρομικώς στο σπίτι ή απάντηση . – καλά σαράντα…

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ;
Μάλλον όχι αφού η νύχτα είναι βαθιά και η καλή τύχη δεν σε σώζει καθώς το αδιέξοδο που έχει προκύψει, ο εξευτελιστικός τρόπος που διαχειρίζεται η κεντρική διοίκηση την οικογένεια που αγωνιά για μια ολόκληρη χρονιά, που ξεκινάει χωρίς πυξίδα και προγραμματισμό, η πολιτική βούληση διάλυσης των δημόσιων δομών πρόνοιας προσχολικής αγωγής και το γιγάντωμα των αντίστοιχων ιδιωτικών δεν παίρνει από ευχές.

Κοιτάζοντας τα μεγέθη του αδιεξόδου και στην πόλη είναι να απορεί κανείς με την αδιαφορία που δείχνει η διοίκηση του δήμου για τα ζητήματα αυτά. αφού δεν έχει κάνει τίποτα για να ενημερώσει τους γονείς . Θα κάτσει τώρα άραγε με σταυρωμένα χέρια βλέποντας να δημιουργούνται τμήματα νηπιαγωγείου μέσα στην πόλη με πάνω από 25 μαθητές σε κάθε τμήμα; ή βλέποντας να κόβονται αν ισχύσει η εγκύκλιος 35 παιδιά από το Πάτημα και αρκετά από το Κάτω Χαλάνδρι . Θα στηρίξει τους εκπαιδευτικούς πχ στο Πολύδροσσο που είναι διατεθειμένοι να μην υλοποιήσουν την απόφαση της δευτεροβάθμιας και να εγγράψουν τα παιδιά του 2004 αφού τα τμήματά τους ακόμα και με αυτά, είναι μικρότερα από 25; Θα δημοσιοποιήσει την λίστα των παράνομων ιδιωτικών νηπιαγωγείων που μπορεί να υπάρχουν στην πόλη. Δύσκολο από την μία και εύκολο από την άλλη. Η κυριότερη δυσκολία έγκειται στο ότι πρέπει ν απαντήσει και στο τι έχει κάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε νηπιαγωγεία της πόλης που το σχέδιο πόλης που η ίδια επεξεργάζεται τις ανεβάζει κατ ελάχιστον σε 21 στρέμματα όλα αυτά τα χρόνια..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: