Διακοπές!

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Σε αδιέξοδο οι γονείς

Αποφάσισα να στείλω την κόρη μου στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό της Αγίας Παρασκευής. Στο πλαίσιο της δωρεάν παιδείας και του κοινωνικού κράτους -πληρώνω (με την έκπτωση λόγω τριών παιδιών) 200 ευρώ το μήνα (130+ 70 για σχολικό). Επιπλέον αναγκάζομαι να πληρώσω για 11 μήνες ακόμη κι αν το παιδί σταματήσει το Μάιο -όπως προγραμματίζουμε. Δηλαδή 400 ευρώ χαράτσι από τον καλό μας Δήμο, που λειτουργεί ως επιχειρηματίας και όχι ως τοπική αυτοδιοίκηση!

Και πάλι σκέφτομαι τα χειρότερα. Τους χιλιάδες γονείς που θα αναγκαστούν να γράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία...

"Ασφυκτική κατάσταση στα νηπιαγωγεία". Αυτός ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ στον "Ριζοσπάστη", το οποίο και μεταφέρω αυτούσιο:

"...Χαρακτηριστικές οι καταγγελίες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» για το πώς δημιουργείται πελατεία για την ιδιωτική εκπαίδευση με την υποβάθμιση της δημόσιας
Μια ασφυκτική κατάσταση για τις λαϊκές οικογένειες, τους νηπιαγωγούς, αλλά και τα ίδια τα νήπια δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Οι νηπιαγωγοί καλούνται να στριμώξουν παιδιά στα δημόσια νηπιαγωγεία, να στείλουν σε άλλα νηπιαγωγεία όσα δε χωρούν, αλλά και να αφήσουν εκτός νηπιαγωγείου τα προνήπια.
Την κατάσταση αυτή περιγράφει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», κάνοντας λόγο για «αλχημείες». Οπως σημειώνει, «η κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αντί να προχωρήσει σε ανέγερση νέων διδακτηρίων, στην ίδρυση νέων σχολείων για την κάλυψη των αναγκών, σε μαζικούς διορισμούς, στη μείωση του αριθμού των νηπίων 15 ανά τμήμα Νηπιαγωγείου, προσπαθεί με αλχημείες, με συμπήξεις τμημάτων, με κληρώσεις νηπίων, με καταργήσεις γεωγραφικών ορίων και απαράδεκτες μετακινήσεις νηπίων σε νηπιαγωγεία που υπολείπονται έστω και για λίγο του μαγικού αριθμού 25 που προβλέπει ο νόμος, με συγχωνεύσεις, με υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολείων να λύσει το πρόβλημα». «Οσο για τα προνήπια; Μόνο όσα είναι τυχερά θα φοιτήσουν στο δημόσιο νηπιαγωγείο σε θέσεις που δε θα καλυφθούν από νήπια. Η συντριπτική πλειοψηφία θα ακολουθήσει τον "ιδιωτικό" δρόμο ή το δρόμο της πληρωμής είτε στα ιδιωτικά, είτε στους παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημοτικούς», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.
Οι εκπαιδευτικοί του Περιστερίου αναφέρονται και στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών που όπως σημειώνει είναι σε βάρος της νηπιαγωγού, και στη λειτουργία πρωινής ζώνης 7 - 8 π.μ. στα νηπιαγωγεία, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό «επεκτείνει το σχολικό χρόνο και την παραμονή των νηπίων στον ίδιο χώρο κάνοντας πιο εξοντωτικούς τους ρυθμούς των νηπίων. Τα παιδιά 4 - 6 χρόνων καλούνται να μένουν στην ίδια σχολική τάξη - πολλές φορές εντελώς ακατάλληλη - για 9 ώρες την ημέρα!!». Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών σημειώνει ότι αυτού του τύπου η θεσμοθέτηση της προσχολικής αγωγής εντάσσεται στο σχεδιασμό της ΕΕ για καλλιέργεια δεξιοτήτων από τη νηπιακή ηλικία αλλά και συνδυάζεται με τις προτάσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί για 5τάξιο δημοτικό σχολείο. Ο σύλλογος διεκδικεί 2χρονη δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΕΠΘ, Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο για όλους.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, 60.000 παιδιά βρίσκονται σήμερα εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου, γεγονός που καταδεικνύει και στην προσχολική αγωγή ότι η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: