Διακοπές!

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Οι προσβλητικές ανοησίες της Cosmote

"Σπαστικό δεν είναι να μην έχεις σήμα;"
Αυτή τη φράση θεώρησε καλό να χρησιμοποιήσει η Cosmote για τη νέα διαφημιστική της εκστρατεία.
Χωρίς να είμαι οπαδός της "πολιτικής ορθότητας", θεωρώ απελπιστικά κακόγουστη αυτή την επιλογή, που εν έτει 2008, χρησιμοποιώντας μια παλιάς κοπής φράση -θυμάμαι να τη λέμε πίσω στη δεκαετία του '70, μαθητές του δημοτικού ή του γυμνασίου- επί της ουσίας αναπαράγει στερεότυπα κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για το κακής ποιότητας "χιούμορ", που χρησιμοποιούν εναντίον κάθε είδους διαφορετικών ανθρώπων διάφοροι ανεγκέφαλοι.
Και όταν αυτό γίνεται σε στενό -ιδιωτικό κύκλο- ουδόλως μας ενδιαφέρει. Ο καθένας έχει τους φίλους που του ταιριάζουν. Όταν όμως χρησιμοποιείται σε διαφημιστική εκστρατεία, τα πράγματα αλλάζουν.
Αναρωτιέμαι μάλιστα τι άποψη έχουν τόσο η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, όσο και η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία για τη συγκεκριμένη διαφήμιση.
Μήπως τα Μέσα Ενημέρωσης που τη φιλοξενούν θα έπρεπε να την έχουν αρνηθεί;
Υπάρχει άραγε κάποιος κώδικας δεοντολογίας;
Κι αν κανείς δεν κάνει τίποτε, αυτή η διαφήμιση δεν θα ήταν επαρκής λόγος για να εγκαταλείψουν οι συνδρομητές της την Cosmote και να στραφούν σε άλλες εταιρείες που να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά τα ζητήματα κοινωνικής ευθύνης;
Γιατί αύριο μπορεί να δούμε διαφημίσεις για "καθυστερημένους", για "κουλούς", για "στραβούς" κ.α.
Κάποτε πρέπει να μπαίνει ένα τέλος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: