Διακοπές!

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Παιδικές χαρές, συνέχεια...

Συγκεντρώνοντας υλικό για τις παιδικές χαρές βρήκα και αυτό το κείμενο που προέρχεται από ειδικούς και παρουσιάζει ενδιαφέρον, παρά τις ενστάσεις που μπορέι να έχει κανείς σε κάποια σημεία...

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ;
Ελένη Πετρίδου ,Καθ.Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας,Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Άγης Τερζίδης,Παιδίατρος Κ.Ε.Π.Α,Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.


Στην ασφυκτική ζωή των μεγαλουπόλεων, ένα μεγάλο μέρος του παιδικού παιχνιδιού περιορίζεται στο εσωτερικό των σπιτιών. Το παιχνίδι όμως είναι συνυφασμένο με το φυσικό περιβάλλον, καθώς εκεί το παιδί αναπτύσσει τη δημιουργικότητά του και τη φαντασία του, κοινωνικοποιείται, έρχεται σε επαφή με τη φύση και το κυριότερο, ασκείται σωματικά, προστατεύοντας τον εαυτό του από την καθιστική ζωή και τις συνέπειές τις, όπως η παχυσαρκία.
Οι παιδικές χαρές αποτελούν γενικά έναν ασφαλή τόπο παιχνιδιού εκτός σπιτιού, προσφέροντας στα παιδιά τα οφέλη που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο. Παρόλα αυτά, η καταγραφή τραυματισμών στους χώρους αυτούς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στις Η.Π.Α ετησίως περισσότερα από 200.000 παιδιά έως 15 ετών επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων λόγω τραυματισμού που έλαβε χώρα σε παιδική χαρά, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία καταγράφονται κάθε έξι μήνες 24.000 τραυματισμοί αυτού του είδους. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (Κ.Ε.Π.Α) η ετήσια επίπτωση των τραυματισμών των παιδιών σε παιδικές χαρές υπολογίστηκε σε 7 ανά 1.000 αγόρια και 4 ανά 1.000 κορίτσια, ενώ ο κίνδυνος τραυματισμού ήταν διπλάσιος στις δημόσιες σε σχέση με τις ιδιωτικές παιδικές χαρές.

Τα αγόρια και τα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών υφίστανται το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων, ενώ ο συχνότερος μηχανισμός κάκωσης είναι η πτώση. Σημαντικό ρόλο στην πρόκληση των ατυχημάτων αυτών διαδραματίζουν η ποιότητα του εδάφους (τα ευένδοτα υλικά όπως το καουτσούκ και το αμμοχάλικο μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού), η ελλιπής συντήρηση του εξοπλισμού και του εδάφους, όπως και η κακή επιτήρηση των παιδιών από τους γονείς και ειδικευμένο προσωπικό.
Η χάραξη των προληπτικών μέτρων για τη μείωση της επίπτωσης των ατυχημάτων αυτών, οφείλει να κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
-επιτήρηση του χώρου και των παιδιών από ειδικευμένο προσωπικό,
-προσαρμογή του σχεδιασμού του εξοπλισμού και του χώρου παιχνιδιού στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας,
-επιλογή κατάλληλων υλικών για το έδαφος της παιδικής χαράς
-συντήρηση του εξοπλισμού και του εδάφους της παιδικής χαράς.
Με τη συνεργασία των γονέων, των επαγγελματιών υγείας και της πολιτείας, οι παιδικές χαρές μπορούν να γίνουν περισσότερο ασφαλείς, προσφέροντας ώρες ξεγνοιασιάς για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: