Διακοπές!

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Αγαπημένοι σεφ- Πέτρος Καλεβρόσογλου

Αφού λοιπόν μιλήσαμε για τον εξαιρετικό Νικόλα Σακελλαρίου, νομίζω πως ήρθε η ώρα να σας συστήσω μερικούς από τους αγαπημένους σεφ, που νοιάζονται ιδιαίτερα για τη σωστή διατροφή των παιδιών. Ένας από αυτούς είναι και ο Πέτρος Καλεβρόσογλου, που τον γνώρισα ως σεφ στους "Ορίζοντες" του Λυκαβηττού, αλλά περάσαμε και εξαιρετικές στιγμές στην εβδομάδα γεύσης στο Ντουμπάι, όπου βρεθήκαμε μαζί με τον Γιάννη Μπαξεβάνη.
Ο Πέτρος μαγείρεψε στο σπίτι του και παρουσιάσαμε τις συνταγές του στο "Παιδί & Νέοι Γονείς". Το ένα φαγητό ήταν καλύτερο από το άλλο. Όμως ο Πέτρος σε σκλαβώνει και με την ευγένεια και το χιούμορ του...


Λίγα λόγια για τον Πέτρο

Ο γνωστός σεφ Πέτρος Καλεβρόσογλου έχει εργαστεί σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια, πολλά εκ των οποίων ειδικεύονται στο ψάρι -όπως οι "Ορίζοντες" και ο "Φλοίσβος". Έχει εργαστεί και σε θαλαμηγούς ως σεφ αλά καρτ, ενώ παρουσιάζει και την επιτυχημένη εκπομπή μαγειρικής "Μαγειρεύοντας με τον Πέτρο" που μεταδίδεται σε περισσότερα από 30 περιφερειακά κανάλια σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος του Chef' s Club Αθηνών.

Προτείνει τρεις συνταγές που θα κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το ψάρι.

Φρέσκος σολομός σοτέ με βλήτα
Υλικά
150γρ. φιλέτο σολομού
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
150γρ. βλήτα
1 ποτήρι νερό
Λίγο άνηθο

Εκτέλεση
Πλένουμε το φιλέτο σολομού. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο. Το αφήνουμε να κάψει. Σοτάρουμε το σολομό καλά και από τις δυο πλευρές και αλατίζοντας προσθέτουμε σιγά- σιγά το νερό μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
Καθαρίζουμε και πλενουμε τα βλήτα και τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σερβίρουμε το σολομό πάνω στα βλήτα και στολίζουμε με λίγο άνηθο.


Διατροφική αξία
Σολομός: ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες A,D,E,K,B, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό.
Ελαιόλαδο : πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες A,D,E,K.
Βλήτα: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες
Άνηθος: αντιοξειδωτικά στοιχεία

Θερμίδες: 605 kcal
Λιπαρά: 48,5 gr
Υδατάνθρακες: 7 gr
Πρωτεϊνες: 39,7 gr

Φιλέτο μπακαλιάρου ποσέ με πουρέ καρότο- παντζάρι


Υλικά
200 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
3 καρότα
1 παντζάρι
2 πρέζες αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
50 ml γάλα
Λίγο άνηθο
1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση

Πλένουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου και τα βράζουμε σε κοχλάζον αλατισμλενο νερό με ένα φύλλο δάφνης.
Βράζουμε χωριστά τα καρότα και χωριστά το παντζάρι. Τα περνάμε από το μπλέντερ (χωριστά) με γάλα, αλάτι και άνηθο. Σερβίρουμε τον ποσέ μπακαλιάρο με φρέσκο ελαιόλαδο στο πιάτο.

Διατροφική αξία

Μπακαλιάρος: ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες A,D,E,K,B, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό.
Ελαιόλαδο : πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες A,D,E,K.
Καρότο : β-καροτένιο
Παντζάρι: έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών φυτοχημικών συστατικών που περιέχει, έχει φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες , κάλιο, μαγνήσιο, βιατμίνες Α, C , ασβέστιο, β-καροτένιο.
Γάλα: ασβέστιο, βιταμίνες Α, C, B2, πλήρες τρόφιμο καθώς περιέχει και υδατάνθρακες, και πρωτεϊνες και λιπίδια
Άνηθος και δάφνη: αντιοξειδωτικά στοιχεία

Θερμίδες: 645,7 kcal
Λιπαρά: 40,65 gr
Υδατάνθρακες: 13,6 gr
Πρωτεϊνες: 54,3 gr

Ψαρομπιφτεκάκια με μικρή σαλατούλα

Υλικά

150 γραμμάρια ψιλοκομμένο φιλέτο γλώσσας
1/2 πιπεριά Φλωρίνης
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1 πρέζα αλάτι
Δυόσμο- άνηθο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
50 γρ. τρίμα φρυγανιάς

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια το φιλέτο γλώσσα και περνάμε από το μπλέντερ την πιπεριά και το κρεμμύδι, με λίγο ελαιόλαδο. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το δυόσμο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και τη φρυγανιά. Πλάθουμε τα ψαρομπιφτεκάκια και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτοντας και λίγο νερό.
Γαρνίρουμε με μικρή σαλατούλα -μαρούλι, τομάτα και καρότο.

Διατροφική αξία

Γλώσσα: ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες A,D,E,K,B, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό.
Ελαιόλαδο : πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες A,D,E,K.
Πιπεριά Φλωρίνης: βιταμίνη C, A, καροτενοειδή
Κρεμμύδι ξερό: φλαβονόλες και ανθοκυανίνες, αντιθρομβωτική , αντιαλλεργική, αντικαρκινική, αντιπηκτική, αντιφλεγμωνώδη , αντιβακτηριακή δράση
Μαρούλι: καροτενοειδή (α- και β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, χρώμιο και φυτικές ίνες
Ντομάτα: λυκοπένιο, κάλιο, βιταμίνη C, θειαμίνη, φώσφορος
Καρότο : β-καροτένιο
Φρυγανιά: φυτικές ίνες
Άνηθος και δυόσμος: αντιοξειδωτικά στοιχεία

Θερμίδες: 600 kcal
Λιπαρά: 37,18 gr
Υδατάνθρακες: 43,9 gr
Πρωτεϊνες: 44,75 gr

Για τη διατροφική αξία των συνταγών γράφει η Ασημένια Κούσουλα, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών (άλλη μια εκλεκτή συνεργάτης)
Περισσότερες συνταγές, αλλά και ανάλυση για τη σημασία κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών από τα παιδιά, θα βρείτε στο περιοδικό "Παιδί & Νέοι Γονείς" του Δεκεμβρίου. Σε λίγο κυκλοφορεί με πολλές εκπλήξεις και το γιορταστικό τεύχος.
Θα διαβάσετε πως το γιορτινό τραπέζι μπορεί να γίνει και υγιεινό χωρίς να χάνει σε νοστιμιά. Ένας ακόμη σεφ ο Νεκτάριος Μανωλάκος (θέλει να τον αποκαλούν μάγειρα)παρουσιάζει ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο μενού, κατάλληλο για τα παιδιά.
Γενικώς το τεύχος είναι εξαιρετικό και δεν το λέω για διαφήμιση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: