Διακοπές!

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Ψυχολόγοι στα σχολεία τώρα!


Θα μου πείτε τι κάθομαι και λέω Δευτεριάτικα. Εδώ ο κόσμος καίγεται... Τόσα και τόσα λείπουν από τα σχολεία μας. Οι ψυχολόγοι με μάραναν;

Δύο στα δέκα παιδιά θύματα σωματικού ή σεξουαλικού εκφοβισμού μέσα στα σχολεία

Αντιγράφω από παρουσίαση έρευνας της ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου)

"...ΠΕΡΙΠΟΥ δύο στους δέκα Έλληνες μαθητές (22,5%) έχουν υποστεί σωματικό, λεκτικό, σεξουαλικό ή έμμεσο εκφοβισμό μέσα στα σχολεία. Μάλιστα, το φαινόμενο της βίας παρουσιάζεται σχεδόν δύο έως τρεις φορές τον μήνα ή και περισσότερο. Την ίδια στιγμή, περίπου ένας στους δέκα μαθητές (10,11%) έχει ασκήσει κάποια μορφή εκφοβισμού σε συμμαθητές του. Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) και την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε τρία Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας και πέντε Γυμνάσια της Θεσσαλονίκης. Από τα στοιχεία επίσης προκύπτει ότι οι μαθητές θεωρούν πως οι γονείς, στην πλειονότητά τους (61,54%), δεν μιλούν με τους αρμοδίους του σχολείου για να σταματήσουν τον εκβιασμό, αντιλαμβάνονται τους δασκάλους να προσπαθούν να επέμβουν μόνο στο 1/3 των περιπτώσεων, ενώ αντίθετα οι δάσκαλοι δηλώνουν ότι βοηθούν στις περισσότερες των περιπτώσεων (79,4%).

Συνεργασία με ειδικούς
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Τσιάντης πρότεινε τη διερεύνηση του φαινομένου της βίας σε όλες του τις εκφάνσεις, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την παρότρυνση και υποστήριξη των γονέων για συμμετοχή και συνεργασία με το σχολείο.
Επίσης έκρινε ότι πρέπει να στελεχωθούν οι περιφέρειες με ειδικούς ψυχικής υγείας, να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και να δημιουργηθούν προγράμματα προαγωγής της ψυχικής υγείας των μαθητών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Τσιάντη, τα θύματα της ενδοσχολικής βίας φτάνουν σε ένα ποσοστό 8-15 % του σχολικού πληθυσμού. «Οι μεγάλες αποκλίσεις των ερευνών δείχνουν την ανεπάρκεια ώστε να γίνει μια συστηματική και συντονισμένη έρευνα για το θέμα. Η βάση πάντως είναι η πρόληψη που περιέχει την ευαισθητοποίηση του τριγώνου παιδί- εκπαιδευτικοί- γονείς», σημείωσε..."

Η ΕΨΥΠΕ έχει κυκλοφορήσει και το εκπληκτικό βιβλίο "Μίλα μη φοβάσαι" στο οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε πρροηγούμενη ανάρτηση. Εδώ επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά την πρότασή μου να περιληφθεί στη διδακτέα ύλη των σχολείων


Αφορμή γι' αυτές τις σκέψεις μου έδωσε το αιματηρό περιστατικό που συνέβη στη σχολή του ΟΑΕΔ στου Ρέντη (η ειδηση από το in.gr):
"Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η πρωτοφανής, για τα ελληνικά δεδομένα, επίθεση του 19χρονου, ο οποίος άνοιξε πυρ κατά του συμμαθητή του και δύο υπαλλήλων σούπερ μάρκετ στη σχολή του ΟΑΕΔ, στην Πέτρου Ράλλη, στου Ρέντη και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.
Δίπλα στο δράστη βρέθηκαν δύο όπλα, σφαίρες, ένα μαχαίρι και ένα σημείωμα, στο οποίο έγραφε ότι οι συμμαθητές του τον απαξιώνουν συστηματικά, κάτι το οποίο δεν θα ανεχόταν πλέον.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να βοήθησε κάποιος τον δράστη να συντάξει το σημείωμα, μιας και καθηγητές του νεαρού, καθώς και άλλοι μάρτυρες αποκλείουν το γεγονός να συνέταξε το κείμενο χωρίς βοήθεια.
Μάλιστα, ο δράστης, με σημείωμα στη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης MySpace φέρεται να είχε προαναγγείλει για την πράξη του..."


Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου σε όσα συμβαίνουν στα σχολεία σήμερα και συνεχίζονται στις σχολές.
Και η βία δεν είναι το μόνο πρόβλημα των παιδιών. Δεκάδες είναι τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σκληρή σημερινή καθημερινότητά τους. Τα ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη σχολικούς ψυχολόγους και πολλά προβλήματα αντιμετωπίζονται με επιτυχία, πολλές καταστάσεις προλαμβάνονται (δεν είναι βεβαίως και μάγοι οι ψυχολόγοι -εννοείται πως δεν μπρούν να λύσουν όλα τα προβλήματα).
Στα Δημόσια σχολεία κάτι τέτοιο ακούγεται ως πολυτέλεια, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο . Βεβαίως ψυχολόγοι δεν χρειάζονται μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, όποιος δεν παίρνει αποφάσεις, θα είναι συνένοχος στο επόμενο έγκλημα.

ΥΓ1 Όσοι νομίζουν ότι η καταστολή είναι λύση, ας δουν τα αποτυχημένα αποτελέσματα τέτοιων πολιτικών στο εξωτερικό...

ΥΓ2 Κύριε Αρχεπίσκοπε που θυμηθήκατε ότι πρέπει -κατά παράβαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας- να είναι τα θρησκευτικά υποχρεωτικό μάθημα, θα προσφέρατε περισσότερα σε όλους αν ζητούσατε κι εσείς να μπουν ψυχολόγοι στα σχολεία. Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε ιερείς και θεολόγους για τις εκκλησίες σας σε όποιον θέλει να καταφεύγει στη βοήθεια του Θεού και όχι των ειδικών...

3 σχόλια:

korinoskilo είπε...

βρε κωστα ..... οταν ακουω για ειδικους .... που εβγαλαν συμπερασματα .... που ειπαν αυτο ... που ειπαν το αλλο...... λιγο ζοχαδιαζομαι .....

η ουσια ειναι μια και ο μπακλαβας γωνια που λεμε και μεις.....

το συστημα υγειας βρομαει κατα πολυ

λες και για επιμορφοση καθηγητων και ενημερωσεις γονεων κτλ .....

αφου πολλοι αντι να παν στα σεμιναρια επιμορφοσης ... παν και κανουν μια χαρα διακοπουλες

τι αλλο να πω ... :/

καλο μεσημερι :))))

korinoskilo είπε...

υγειας ειπα????

συστημα παιδειας εννοουσα

στον μπακλαβα εμεινε μαλλον το μυαλο μου :ρρρρρρρρρρ

kostasst είπε...

Συμφωνώ στα περισσότερα μαζί σου. Δεν μίλησα όμως για σεμινάρια αλλά για καθημερινή παρουσία ψυχολόγου σε κάθε σχολείο. (για τα σεμινάρια/ διακοπές ξέρω κι εγώ...)
Λατρεύω πάντως τον μπακλαβά!
Καλό απόγευμα