Διακοπές!

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Μιλώντας στο γιο μου για την ηθική και την ελευθερία

Παρ' όλο που δεν μπορούμε να επιλέγουμε αυτό που μας συμβαίνει, μπορούμε αντιθέτως να επιλέξουμε να εναντιωθούμε σε αυτό που μας συμβαίνει
Φερνάντο Σαβατέρ

Το διαβάζω αυτές τις μέρες και μάλλον θα σας... τρελάνω! Το "Μιλώντας στο γιο μου για την ηθική και την ελευθερία" του Φερνάντο Σαβατέρ, όπως ήδη έχω πει είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο με σκέψη εξαιρετικά επίκαιρη. Όλοι εσείς οι γκρινιάρηδες ψηφοφόροι, εσείς που νομίζετε ότι η αποχή από τα κοινά είναι μια στάση σεβαστή, εσείς που νομίζετε ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, διαβάστε και μετά κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Ύστερα μπορεί και να ξυπνήσετε και να εκπλήξετε δυσάρεστα όλους αυτούς που μας κυβερνούν ή επιθυμούν να βρεθούν στη θέση τους:

"...«Ελευθερία; Μα για ποια ελευθερία μου μιλάς; Πώς γίνεται να είμαστε ελεύθεροι, όταν μας πιπιλίζουν το μυαλό από την τηλεόραση, όταν οι κυβερνήτες μας εξαπατούν και μας χειραγωγούν, όταν οι τρομοκράτες μας απειλούν, όταν τα ναρκωτικά μας κάνουν σκλάβους και όταν επιπλέον μου λείπουν τα χρήματα για να αγοράσω μια μηχανή που θέλω;»
Αν προσέξεις λιγάκι, θα δεις ότι αυτοί που μιλάνε έτσι μοιάζει να παραπονιούνται αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ ικανοποιημένοι γνωρίζοντας ότι δεν είναι ελεύθεροι. Στο βάθος σκέφτονται: «Ουφ! Μεγάλο βάρος βγάλαμε από πάνω μας! Καθώς δεν είμαστε ελεύθεροι, δεν μπορούμε να φταίμε για τίποτε απ’ ό,τι μας συμβαίνει…»…

Και συνεχίζει λέγοντας:
Μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι είναι καλύτερο που δεν υπάρχει ελευθερία, για να μην παραδεχτεί πως ελεύθερα προτιμάει το πιο εύκολο: αντί π.χ. να συγκρουστεί με σθεναρά με έναν τύραννο, να γλείψει την μπότα που του πατάει το λαιμό. Αλλά μέσα μας κάτι επιμένει να μας λέει: «Αν εσύ ήθελες…»

Κάθε σελίδα του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη είναι και μια μικρή αποκάλυψη. Θα συνεχίσω αν αντιγράφω αποσπάσματα. προς το παρόν ορισμένα στοιχεία από το οπισθόφυλλο και κάποιες πληροφορίες που πρόλαβα να συγκεντρώσω...

«Τι δεν είναι αυτό το βιβλίο: δεν είναι εγχειρίδιο Hθικής για μαθητές λυκείου, δεν περιέχει πληροφορίες για τους σπουδαιότερους συγγραφείς και τις σημαντικότερες τάσεις της ηθικής θεωρίας μέσα στους αιώνες, ούτε πρόκειται για συνταγολόγιο ηθικοπλαστικών απαντήσεων στα καθημερινά προβλήματα που βρίσκει κανείς στις εφημερίδες και συναντά στο δρόμο... Αυτό το βιβλίο είναι ένα βιβλίο!

Προσωπικό και υποκειμενικό, όπως η σχέση που ενώνει έναν πατέρα με το γιο του• οικουμενικό, όπως η σχέση γονιού και παιδιού, η πιο συχνή και αναπόφευκτη απ’ όλες τις σχέσεις.

Είναι σχεδιασμένο και γραμμένο για να το διαβάζουν οι έφηβοι: πιθανόν να έχει να διδάξει πολύ λίγα στους δασκάλους τους. Στόχος του δεν είναι να κατασκευάσει πολίτες που να σκέφτονται «καλά» (και βέβαια, σε καμιά περίπτωση πολίτες που να σκέφτονται άσχημα), αλλά να ενθαρρύνει την εξέλιξή τους σε ανθρώπους που θα σκέφτονται ελεύθερα».
από το σημείωμα του συγγραφέα

Γεννημένος το 1947, ο Φερνάντο Σαβατέρ θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς στοχαστές. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. Έχει γράψει φιλοσοφικά, λογοτεχνικά και πολιτικά δοκίμια, αφηγήματα και θεατρικά έργα. Το βιβλίο του Μιλώντας στο γιο μου για την Ηθική και την Ελευθερία έχει μεταφραστεί με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερες από 20 γλώσσες.
Στα Ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του:
Ας μιλήσουμε για πολιτική, Η αξία του εκπαιδεύειν, Ο μεγάλος λαβύρινθος (Ελληνικά Γράμματα), Κάνε αυτό που θέλεις αλλά… (Οδυσσέας), Ψυχολογία, φιλοσοφία και σεξουαλικότητα/ επιμέλεια (Οξύ), Οι ερωτήσεις της ζωής (Αίολος)

Eduardo Mendoza y Fernando Savater

2 σχόλια:

korinoskilo είπε...

δεν ξερω σημερα ποσες φορες εκανα κοπι την αρχικη φραση :))

μερσι :)

kostasst είπε...

Korinoskilo καλημέρα. Ετοιμάζω και άλλες για τη συνέχεια. Ετοιμάσου κι εσύ να πονέσουν τα δάχτυλά σου απο το ποντίκι!