Διακοπές!

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Όλοι σήμερα στην Αγία Παρασκευή!


Θα μπορούσα να γράψω πολλά για το θέμα του κτήματος Ιόλα, όμως φοβάμαι ότι τα λόγια δεν έχουν πλεόν καμία σημασία.
Η παντελώς ανίκανη δημοτική αρχή της Αγίας Παρασκευής, ικανή μόνο για παράτες και δημόσιες σχέσεις, άφησε το χρόνο να κυλήσει σε πλήρη αδράνεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον σοβαρά να χαθεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου του "Παράδεισου" (!!!!) Αγίας Παρασκευής και να μετατραπεί πλήρως σε κόλαση.
11 και πλέον χρόνια που μένω στη γειτονιά δεν έχει κερδηθεί ούτε πόντος ελεύθερου χώρου. Αντίθετα, ελέω Αττικής οδού, έχει χαθεί μια παιδική χαρά (στη συμβολή των οδών Σικελιανού και Παναγούλη)
Αξίζει να πούμε ότι και το μοναδικό παρκάκι της περιοχής, είναι δωρεά του Αλέξανδρου Ιόλα. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει εκεί ένα πάρκο με γλυπτά -παιχνίδια για την εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη. Είχε μάλιστα παραγγείλει και παραλάβει το πρώτο από τα γλυπτά, τη "Χοντρή Νανά" της Νίκης Ντε Σανφάλ, μιας από τις σημαντικότερες γλύπτριες στον κόσμο. Το έργο αυτό, μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας (αλλά και οικονομικής) με ευθύνη του Δήμου πριν από λίγα χρόνια που είχα κάνει σχετικό ρεπορτάζ για το Mega βρισκόταν πεταμένο σε μάντρα της λεωφόρου Βουλιαγμένης! (όποιος το αμφισβητεί μπορεί να ανατρέξει στα αρχεία του καναλιού (περίοδος 1999-2000)
Την ίδια περίοδο μπήκα μέσα στη βίλα και καταγράψαμε με την κάμερα την απίστευτη λεηλασία και αρπαγή (ο Δήμος μας και πάλι κοιμόταν).
Αξίζει να πούμε ότι σκοπός του Ιόλα, σύμφωνα με πολλές αξιόπιστες μαρτυρίες ήταν να δωρήσει όλη την έκταση που του ανήκε και περιελάμβανε πέρα από το πάρκο και τη βίλα του και την περιοχή όπου πλέον έχουν χτιστεί πολυκατοικίες...
Η υπόθεση χάλασε, όταν έβαλε το χεράκι της η "Αυριανή" με απίστευτη λασπολογία κατά του διεθνούς φήμης συλλέκτη. Ζήτησε τότε να τον προστατεύσουν, από την επίθεση, αλλά αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να παγώσει το θέμα της δωρεάς. Ο θάνατος έβαλε τη δική του τελεία.
Τις τελευταίες μέρες είδαμε έντονη δραστηριότητα. Ο νέος ιδιοκτήτης "καθαρίζει" τον περιβάλλοντα χώρο, κόβοντας δέντρα και καταστρέφοντας τον κήπο που σχεδίασε ο Πικιώνης. Από ποιόν έχει πάρει άδεια;
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί ένας επιχειρηματίας ξόδεψε εκατομμύρια για ένα σπίτι που έχει κηρυχθεί διατηρητέο; Η απάντηση είναι απλή: Αν άγνωστοι το γκρεμίσουν κάποια νύχτα, αν ο κήπος καταστραφεί από τον "στρατηγό άνεμο", τότε ο χώρος μένει απροστάτευτος για ...μεζονέτες ή σουπερμάρκετ, όπως είχε ακουστεί. Στην Ελλάδα ζούμε!


Γι' αυτό λοιπόν δεν μπορώ παρά να συμμετέχω στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων Αγ. Παρασκευής και να καλέσω κι εσάς να είσαστε εκεί σήμερα:

Όλοι στη συγκέντρωση την Τετάρτη 24/06 ώρα 18.30 έξω από το κτήμα Ιόλα (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης & Δημοκρατίας, Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής): κλείσιμο δρόμου, ανοιχτή συνέλευση για περαιτέρω δράσεις, συλλογική ζωγραφική, προβολή 10λεπτου βίντεο για το κτήμα (το πριν και το μετά), ζωντανή μουσική, κουκλοθέατρο :-)
Όλες και Όλοι την Τετάρτη 24 Ιουνίου στη συγκέντρωση 6.30 μ.μ. έξω από το κτήμα Ιόλα για συνέλευση και δράσεις (Χρυσοστόμου Σμύρνης & Δημοκρατίας)


Tο πλήρες κείμενο της ανάρτησης

Στις 23/09/2009 εκδικάζεται στο συμβούλιο της επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του εργολάβου Γεωργίου, ο οποίος ζητά τον αποχαρακτηρισμό του κτήματος Ιόλα ως διατηρητέο. Η ανοιχτή συνέλευση της Δευτέρας 15/06 με τη συμμετοχή και την ένταση της απέδειξε τουλάχιστον το αυτονόητο: ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε το κτήμα και τη βίλα Ιόλα στο έλεος της μοίρας της. Με το να απαιτούμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που έπρεπε να μας είχαν παραχωρηθεί προ πολλού δεν χαρακτηριζόμαστε ούτε βερμπαλιστές, ούτε φαντασμένοι είμαστε λογικοί κάτοικοι που παίρνουν τις ζωές τους στα χέρια τους και διεκδικούν τα αυτονόητα: ελεύθερους πράσινους χώρους για αναψυχή και πολιτισμό από τους ίδιους τους κατοίκους.
Την Τετάρτη 17/06 η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ. Παρασκευής παραβρέθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο και απαίτησε να αναλάβει η δημοτική αρχή τις ευθύνες της. Η κοροϊδία και η αδιαφορία του Δημάρχου ήταν πάλι εμφανής. Αρνούμενοι τη δημιουργία ενός νέου Da Vinci κατανοούμε πως ο αγώνας για την προστασία του κτήματος Ιόλα εναποτίθεται στον καθένα μας και σε όλους μαζί: συλλογικά – αμεσοδημοκρατικά.
Συναποφασίζοντας να κατέβουμε την Τετάρτη έξω από το κτήμα Ιόλα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέλευση φωνάζουμε για ακόμη μια φορά:
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ. ΝΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ. Παρασκευής – anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com

2 σχόλια:

Nikol Konstante είπε...

Καλησπέρα!
Καλή δύναμη! και Καλή επιτυχία!!!

kostasst είπε...

Καλησπέρα κι ευχαριστώ. Ελπίζω να σωθεί ο χώρος και να σας έχουμε σε μια συναυλία!