Διακοπές!

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Απεργία της ΕΣΗΕΑ: Καλημέρα! Ξυπνήσατε;


Μετά από δεκαετίες αδράνειας και συντεχνιακής λογικής, φαίνεται ότι η ΕΣΗΕΑ τινάχτηκε ξαφνικά από το πουπουλένιο της στρώμα και βρέθηκε στη σκληρή πραγματικότητα. Ξύπνησε με οδυνηρό τρόπο.
Τόσα χρόνια που απέκλειε δημοσιογράφους, που απέρριπτε το Συνδικάτο Τύπου, που αντιμετώπιζε ένα συνδικαλιστικό σωματείο ως συντεχνία του Μεσαίωνα, φοβούμενη ότι θα χάσει τα "προνόμιά" της, λειτουργούσε με πλήρη αλαζονεία.
Λυπάμαι "συνάδελφοι", αλλά θα πρέπει να είχατε ακούσει την καμπάνα όταν χτυπούσε για τους άλλους. Φοβάμαι ότι τώρα που χτυπάει για σας, κανείς δεν πρόκειται να συμπαρασταθεί...
Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι σωστά αντιδράτε, αν και είναι απελπιστικά αργά.

Η Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
22 Ιουνίου 2009

"Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.

Η δραματική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις καθημερινές, πλέον, απολύσεις και τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων ενημέρωσης. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα τελευταία επεισόδια του δράματος με απλήρωτους ή απολυμένους εργαζόμενους στην «ΕΞΠΡΕΣ», τον «ΣΚΑΪ», τον «ALTER», το « STAR », τη «ΧΩΡΑ», το «DERBY», την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», τον «ΞΕΝΙΟ», με την αυθαιρεσία και αδιαφάνεια για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ.

Συνάδελφοι, δεν πάει άλλο. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε , ομόφωνα, και σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις του Κλάδου τα εξής:

1. Κηρύσσει 24ωρη απεργία από σήμερα, 22/6/2009, στις 17.00 σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά, ιδιωτικά, δημόσια ή δημοτικά.

2. Καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ αύριο Τρίτη, 23/6/2009, στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία στη Βουλή.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα και τις εργοδοτικές Ενώσεις , ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί. Τα σχέδια απαξίωσης της ενημέρωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων δεν θα περάσουν..."

Το κακό είναι ότι η απαξίωση της ενημέρωσης δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Όσο το χρήμα έπεφτε στις τσέπες, δεν είχατε κανένα πρόβλημα με την "απαξίωση". Όταν δεχόσασταν το άνοιγμα μιας τεράστιας ψαλίδας μεταξύ των συναδέλφων, δεν υπήρχε πρόβλημα. Όταν υπηρετούσατε την κάθε εξουσία για "τριάντα αργύρια", δεν υπήρχε πρόβλημα. Όταν μετείχατε σε εκστρατείες λάσπης, πάλι δεν υπήρχε πρόβλημα. Όταν υπηρετούσατε το ρατσισμό και την ξενοφοβία με τα τρομολαγνικά ρεπορτάζ σας, πάλι δεν υπήρχε πρόβλημα. όταν ανεχόσασταν και νομιμοποιούσατε τον κάθε Τράγκα, κάθε Θέμο, κάθε Τριανταφυλλοπουλο και κάθε Κακαουνάκη, δεν υπήρχε πρόβλημα.
Όταν αδιαφορούσατε για την ανασφάλιστη εργασία και τα "Δελτία παροχής υπηρεσιών" δεν υπήρχε πρόβλημα...
Τώρα δημιουργήσατε ένα σωματείο χωρίς δύναμη, καταδικασμένο να παρακολουθήσει παθητικά τις εξελίξεις. Ξέρετε καλά ότι η 24ωρη απεργία, μάλλον ωφελεί τους περισσότερους εργοδότες και γίνεται μόνο για τις εντυπώσεις...

Ιδού τι γράφεται -μεταξύ άλλων- στο μπλογκ "Κατάληψη ΕΣΗΕΑ":
"...Μετά λοιπόν τα κύματα ήρθε και το τσουνάμι. Και η ΕΣΗΕΑ σε ρόλο παρατηρητή, απορροφημένη σε (ενδο)παραταξιακές διεργασίες. Με καθυστέρηση 6 ωρών αποφάσισε 24ωρη απεργία, γαυγίζοντας απειλές προς την εργοδοσία που χαϊδεύει. Αλλά πώς να περιμένεις να «δαγκώσει» ένας ξεδοντιάρης σκύλος που χρόνια τώρα μόλις και μετά βίας γαυγίζει;
Η κατάσταση στον Ελεύθερο Τύπο μπορεί να δημιουργήσει εύκολα μιμητές. Η λογική «αφού το έκανε η Γιάννα, γιατί όχι κι εμείς» είναι παραπάνω από αναμενόμενη από τα φωτεινά μυαλά των εργοδοτών. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποτραπεί με κάθε μέσο..."

Αλήθεια. Τι λέει η ΕΣΗΕΑ για το "ρεπορτάζ" του Βήματος για μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ, αλλά περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια. Αυτός που το έγραψε, εξακολουθεί να είναι μέλος σας;

Διαβάστε μνημείο κυνικότητας. Τη "συγνώμη" του κ.Ψυχάρη και καταλάβετε γιατί ο κόσμος δεν εμπιστεύεται και δεν πρόκειται να συμπαρασταθεί στους δημοσιογράφους:
"...Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση..." (!!!!!!!!)

ΥΓ. Oι εργαζόμενοι στα ενημερωτικά portal, με ευθύνη και της ΕΣΗΕΑ,παραμένουν εκτός σωματείου. Ωστόσο, αυτό δεν νομιμοποιεί σε καμία περίπτωση τον κ. Τριανταφυλλόπουλο και την προσωπική του ιστοσελίδα να σπάει την 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις μαζικές απολύσεις στον Ελεύθερο Τύπο, τον City 99.5 και το e-tipos.com.

2 σχόλια:

korinoskilo είπε...

και αυτοι οπως και αλλοι φορεις ... μαλλον ζουν στον κοσμο τους ... με στατιστικες και ντεμεκ επιπεδο ...
μακαρι να ξυπνησαν να δουν τι γινετε λιγο πιο περα

χρονια το ακουω για το συνδικατο των δημοσιογραφων ... αλλα τπτ δεν γινετε


καλησπερες

kostasst είπε...

Καλημέρα korinoskilo. Νόμιζαν ότι θα είναι αιωνίως μια συντεχνία με προνόμια, μακριά από το "αγριεμένο πλήθος". Τώρα είναι πια αργά...