Διακοπές!

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ο Γενικός Γραμματέας: Το νέο ριάλιτι που θα σπάσει τα ταμεία



Τα γυαλιά έβαλε ο πρωθυπουργός σε όσους διοικούν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε σκεφτεί το ριάλιτι των ριάλιτι,"Ο Γενικός Γραμματέας".
Έβγαλαν διασκεδαστές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, παρουσιαστές, αλλά ουδείς σκέφτηκε να επιλέξουμε με αυτό τον τρόπο αυτούς που θα διοικούν τα υπουργεία...
Μάλιστα επειδή πρόκειται για ελληνική πατέντα, πιστεύω ότι ο Γ.Α.Π. μπορεί να πουλήσει στο εξωτερικό τα τηλεοπτικά δικαιώματα και έτσι να βρει τα χρήματα για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να ενισχυθούν οι ασθενέστερες τάξεις.
Προτείνω μάλιστα, αντί αλλαγής του εκλογικού νόμου να ψηφιστεί από τη βουλή και η επιλογή πρωθυπουργού και υπουργών από ειδικέςεπιτροπές που θα συσταθούν γι' αυτό το λόγο.
Τώρα πάντως όλη η Ελλάδα παίζει Γενικό Γραμματέα.

(Για να σοβαρευτούμε και λίγο: Αν όντως θες να επιλεγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια οι Γενικοί Γραμματείς, θέτεις εξαρχής τις προϋποθέσεις για κάθε θέση, με αντικειμενική και συγκεκριμένη μοριοδότηση και βεβαίως δεν θέτεις κριτήρια όπως η "πολιτική δράση". Αλλιώς το επικοινωνιακό σου τρικ, παρά τα λιβανωτά των εφημερίδων και των "συναδέλφων" δημοσιογράφων που πρασίνισαν εντόνως μέσα σε πέντε μέρες, μπορέι να σε οδηγήσει στη γελοιότητα... Μένει μόνο ένα παιδί για να πει "ο βασιλιάς είναι γυμνός" για να καταρρεύσουν όλα. Κύριε Παπανδρέου ξαναδιαβάστε τα "Καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα". Ίσως κάτι να μάθετε...)

Το ρεπορτάζ
«Ουρά» από e-mail για τις Γραμματείες
Περίπου 3.000 άνθρωποι έστειλαν μήνυμα στο opengov.gr για να θέσουν υποψηφιότητα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009 (Από το ΒΗΜΑ)

Αριθμό-ρεκόρ σημείωσε η υποβολή βιογραφικών στο Διαδίκτυο για την πλήρωση των θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης και γενικών γραμματέων των Περιφερειών. Σε λιγότερες από 24 ώρες, από το βράδυ της Πέμπτης ως αργά το απόγευμα της Παρασκευής, είχαν υποβληθεί στον δικτυακό τόπο opengov.gr που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, περίπου 3.000 βιογραφικά. Η ανταπόκριση ξάφνιασε το Μέγαρο Μαξίμου καθώς υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες των συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου. Στο πρωθυπουργικό γραφείο μάλιστα ελπίζουν ότι με την πρωτοβουλία αυτή μπορεί να αρχίσει το ξεθεμελίωμα του κομματικού κράτους που είναι συνδεδεμένο με τις πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι, την αδιαφάνεια και εν τέλει τη διαφθορά.
Μια πρόχειρη αξιολόγηση των βιογραφικών που έχουν αποσταλεί, αποκαλύπτει υποψηφίους με πείρα και επιστημονικούς τίτλους. Περίπου 2.000 από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί φαίνεται ότι προέρχονται από ενδιαφέροντες ανθρώπους, οπότε η διαδικασία επιλογής των γενικών και των ειδικών γραμματέων προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Αλλωστε ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα φθάσει ο αριθμός των αιτήσεων ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, στις 13 Οκτωβρίου.
Υποψήφιο για κάποια κρατική θέση μπορούν να υποδείξουν και άλλοι πολίτες, καταθέτοντας τις προτάσεις τους στην ίδια ιστοσελίδα. Οσοι επιλεγούν θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για την ανάληψη δημόσιας θέσης και θα κληθούν να υποβάλουν, με όρους εμπιστευτικότητας, αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων τους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και να αποφευχθεί η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, από μια ομάδα συνεργατών του την οποία θα συντονίζει ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης με τη συμμετοχή του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού. Ο στόχος είναι ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία ώστε να μη βραδυπορήσει η παραγωγή του κυβερνητικού έργου.
Ανάλογη διαδικασία αναμένεται ότι θα ακολουθηθεί και για άλλες θέσεις ευθύνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μάλιστα έπειτα από την επιτυχία αυτής της κίνησης συζητείται η πιθανότητα να αναδειχτεί από ανάλογη διαδικασία ο πρόεδρος της ΕΡΤ και οι επικεφαλής άλλων δημόσιων οργανισμών.
Ο αντίκτυπος που θα έχει η επιλογή προσωπικού για κρατικές θέσεις με αξιοκρατία και διαφανή κριτήρια, και όχι με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, αναμένεται ότι δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους τους υπουργούς όταν κληθούν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να πειστούν ακόμη και οι πιο καχύποπτοι πολίτες ότι η νέα σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος που επιθυμεί να εδραιώσει ο κ. Παπανδρέου οικοδομείται με όρους διαφάνειας. Μόνο έτσι θα βγουν στο προσκήνιο οι πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας.
Παραμένει ασαφές αν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ενδιαφερομένων για τις διάφορες θέσεις ώστε να μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι επελέγησαν οι άριστοι- υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι θα αποτελούν την επιτροπή αξιολόγησης, ενδεχομένως επειδή το ενδιαφέρον των πολιτών κατέλαβε εξ απήνης το πρωθυπουργικό γραφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: