Διακοπές!

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Η νέα κυβέρνηση και το πρόταγμα της συλλογικότητας


Στη φωτογραφία η Πετρούλα πανηγυρίζει για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό έγινε πριν της πάρει τη θέση στο υπουργείο Πολιτισμού η Άντζελα Γκερέκου...

Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κυβέρνησης:
Γιώργος Α. Παπανδρέου
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με αρμοδιότητα συντονισμού των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής:
Θεόδωρος Πάγκαλος
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Θεοδώρα Τζάκρη
Υπουργείο Οικονομικών:
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Α. Παπανδρέου
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Βαγγέλης Βενιζέλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργός: Λούκα Κατσέλη
Υφυπουργός: Σταύρος Αρναουτάκης
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Μάρκος Μπόλαρης
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης
Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Αννα Διαμαντοπούλου
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υφυπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κατερίνα Μπατζελή
Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Απόστολος Κατσιφάρας
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Αγγελική Γκερέκου
Υπουργός Επικρατείας παρά τον Πρωθυπουργό:
Χάρης Παμπούκης
Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:
Γιώργος Πεταλωτής

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα προτείνει:
Για Πρόεδρο Βουλής τον Φίλιππο Πετσάλνικο
Για Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ τον Χρήστο Παπουτσή
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα οριστούν οι: Χρήστος Παπουτσής και Πέτρος Ευθυμίου
Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο κ. Σωτήρης Λύτρας.

• Συγχωνεύσεις υπουργείων
Το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Μενουδάκου, έκρινε νόμιμα -με ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις- τρία σχέδια Προεδρικού Διατάγματος, που υπογράφονται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, και με τα οποία συγχωνεύονται και συγκροτούνται υπουργεία.

Eιδικότερα, συγκροτείται Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα μεταφερθούν:

1. Από το υπουργείο Εσωτερικών η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
2. Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (το οποίο συγχωνεύεται με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών), η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.
Ακόμα, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης συγχωνεύονται σε Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Επίσης, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετονομάζεται σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγχωνεύονται σε αυτό τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Τέλος, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και οι αρμοδιότητές της υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί, ενώπιον του Προέδρου Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πρώτα και τηλεγραφικά σχόλια:
-Όπως φαίνεται και από σχετική δημοσκόπηση του "Έθνους" οι πολίτες στην πλειονότητα τους ανησυχούν για τον κίνδυνο αλαζονείας
-Η τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου στη θέση του αντιπροέδρου είναι μάλλον ανησυχητική και από αυτή τη σκοπιά...
-Την Άντζελα Γκερέκου θα τη βοηθά και ο Τόλης στα θέματα πολιτισμού; (ήμαρτον δεν υπήρχαν άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γι' αυτή τη θέση;)
-Θέλω να ευχαριστήσω από βάθους καρδιάς τον ΓΑΠ που δεν έκανε υπουργούς τον Πρωτόπαπα, την Παπανδρέου, το Γλωρίδη, τον Παπουτσή, τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου τη Δαμανάκη και τον Ανδρουλάκη. Είναι μια ανακούφιση!
-Πολλές θέσεις υπουργών κατέλαβαν πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι. Να δούμε αν θα αντέξουν την... εξουσία!
-Τα σημαντικότερα διαβάστε τα στο κείμενο που ακολουθεί...

Το πρόταγμα της Συλλογικότητας
Στο Έθνος της Δευτέρας διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Ξενοφώντα Κοντιάδη, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, προέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Σας μεταφέρω ένα απόσπασμα ως τροφή για σκέψη μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Πολύ φοβάμαι ότι δημιουργείται ένας κελιστός ηγετικός πυρήνας, μακριά από την απαραίτητη όσο ποτέ συλλογικότητα.
Ας ακούσουμε προσεκτικά τι λέει ο Ξ. Κοντιάδης:

"...Επειτα από πεντέμισι χρόνια κυβερνητικής αδράνειας και εν μέσω οικονομικής κρίσης, με διογκούμενες κοινωνικές προεκτάσεις, η νέα κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον χρονικά περιθώρια περισυλλογής και επεξεργασίας των επιβεβλημένων αποφάσεων. Πολιτικοί σχηματισμοί, επαγγελματικοί φορείς και εμπειρογνώμονες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι περαιτέρω καθυστερήσεις σε τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση, η εκπαιδευτική πολιτική, το σύστημα υγείας, το ασφαλιστικό και, ιδίως, η οικονομική και φορολογική πολιτική, θα συνεπάγονταν την κατάρρευση κεντρικών πυλώνων της ελληνικής πολιτείας.

Ομως τη σημαντικότερη πρόκληση συνιστά σήμερα ο τρόπος λήψης των πολιτικών αποφάσεων καθαυτός και η διαδικασία νομιμοποίησής τους. Η αναζωογόνηση του κράτους και της οικονομίας προϋποθέτουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα. Οι έρευνες κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν μία διαρκώς αυξανόμενη απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και άμεσων οργάνων του κράτους όπως η Βουλή, η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη. Η αναξιοπιστία των θεσμών και της πολιτικής μετατρέπει τις κυβερνήσεις σε έρμαια συντεχνιακών συμφερόντων και άδηλων κέντρων εξουσίας.

Απαιτείται, λοιπόν, η συγκρότηση μιας νέας συλλογικότητας σε όλα τα επίπεδα άσκησης της πολιτικής εξουσίας, ξεκινώντας από την ίδια την κυβέρνηση, ως συλλογικό όργανο, όπου, κατά το Σύνταγμα, πρέπει να διεξάγεται διάλογος και όχι να επικυρώνονται αποφάσεις που έχει ήδη λάβει ο εκάστοτε πρωθυπουργός-ηγεμόνας με έναν κλειστό, άτυπο κύκλο συμβούλων. Πολύ περισσότερο, κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής, ως του κορυφαίου πεδίου δημόσιας διαβούλευσης, ελέγχου της εξουσίας και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Αναγκαία είναι, εξάλλου, η οργάνωση μιας νέας συλλογικότητας σε όλα τα επίπεδα της νομοθετικής παραγωγής, με διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης, καθώς και ένας νέος ρόλος για την τοπική αυτοδιοίκηση, ως τον εγγύτερο προς τον πολίτη κρατικό μηχανισμό. Απαιτείται, τέλος, μια νέα κουλτούρα διαπραγμάτευσης σε όλα τα πεδία όπου προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης αποτελεί η σύνθεση αντιλήψεων και συμφερόντων, όπως στις εργασιακές σχέσεις και στα πανεπιστήμια.

Μόνο σε ένα πλαίσιο συλλογικής λειτουργίας θα καταστεί εφικτή η επίτευξη τομών στο κράτος και την οικονομία, που όχι μόνο θα σχεδιαστούν και θα θεσπιστούν, αλλά και θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Αλλωστε, αυτή ακριβώς η νέα συλλογικότητα συνιστά τον πυρήνα της έννοιας της συμμετοχικής δημοκρατίας, την οποία οραματίζεται ο νέος πρωθυπουργός.
www.kontiadis.gr

(Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: