Διακοπές!

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

WestSide-EastSide-Stories

Επειδή δεν είναι όλα εκλογές, αξίζει να παρακολουθήσει κανείς από σήμερα το βράδυ (μάλλον στις 8 1/2 -δεν αναγράφεται ώρα έναρξης στην ιστοσελίδα)τις προβολές που γίνονται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, το οποίο άνοιξε και πάλι τις πύλες του:

"Ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από τη διαιρεμένη και την επανενωμένη Γερμανία αντανακλούν στην αφήγηση προσωπικών ιστοριών τη γερμανική μεταπολεμική ιστορία
1949-1989-2009: 60 χρόνια από τη διαίρεση της Γερμανίας, 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους

Προβολές ταινιών
5 Οκτωβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2009
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16

Με ελληνικούς υπότιτλους
Είσοδος ελεύθερη
Τηλ.: +30 210 3661 000


Το Goethe-Institut Athen προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό την ευκαιρία να δει λιγότερο γνωστές, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ταινίες, μεγάλης ωστόσο κινηματογραφικής-αισθητικής, και ιστορικής αξίας, από παγκοσμίου φήμης δημιουργούς όπως τους Helmut Käutner, Alexander Kluge, Konrad Wolf, Frank Beyer, αλλά και από νεώτερους Γερμανούς ντοκιμαντερίστες που τα τελευταία χρόνια διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο.

Το πρόγραμμα για τον Οκτώβριο

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009
Ουρανός δίχως αστέρια
(Himmel ohne Sterne)

(1955, 109´), ταινία του Helmut Käutner
Κάμερα: Kurt Hasse
Ηθοποιοί: Erik Schumann, Eva Kotthaus, Georg Thomalla, Horst Buchholz, Gustav Knuth κ.ά.

Η τραγική ερωτική ιστορία μιας εργάτριας από την Ανατολική Γερμανία κι ενός φύλακα των συνόρων από τη Δυτική στα χρόνια 1952-1953. Αν και γυρισμένη στην εποχή του ψυχρού πολέμου η ταινία αναζητά την ανθρωπιά πέρα από ιδεολογικά σύνορα.
Ένα από τα παραγνωρισμένα κινηματογραφικά αριστουργήματα της δεκαετίας του 50.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
Βερολίνο – Γωνία Schönhauser (Berlin – Ecke Schönhauser)

(1957, 79´), ταινία του Gerhard Klein
Κάμερα: Wolf Göthe
Ηθοποιοί: Ekkehard Schall, Ilse Pagé, Harry Engel, Ernst Schwill κ.ά.
Παραγωγή: DEFA, Potsdam-Babelsberg

Στην παλιά εργατική συνοικία του Ανατολικού Βερολίνου Πρέντσλαουερ Μπεργκ, κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα βρίσκεται το στέκι μιας παρέας νεαρών. Εκεί συναντιούνται κάθε βράδυ, ακούν μουσική, χορεύουν, φλερτάρουν. Κάποιο βράδυ σπάνε μια λάμπα του δρόμου και μπλέκουν με την αστυνομία.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009
Μοιρασμένος ουρανός (Der geteilte Himmel)

(1963/64, 110´), ταινία του Konrad Wolf
Κάμερα: Werner Bergmann
Ηθοποιοί: Renate Blume, Eberhard Esche, Hans Hardt-Hardloff κ.ά.
Παραγωγή: DEFA, Potsdam-Babelsberg

Η νεαρή Ρίτα και ο κατά 10 χρόνια μεγαλύτερός της Μάνφρεντ είναι ένα ασυνήθιστο ζευγάρι, ο έρωτάς τους όμως φαίνεται να νικά τις αντιξοότητες. Όταν ο Μάνφρεντ, αμφισβητίας και είρων, συναντά εμπόδια στη δουλειά του, βλέπει ως μοναδική διέξοδο τη φυγή στο Δ. Βερολίνο. Η Ρίτα τον ακολουθεί.
Ελεγειακή μεταφορά στην οθόνη του ομώνυμου μυθιστορήματος της Christa Wolf, η οποία και συνεργάστηκε στο σενάριο με τον σκηνοθέτη.
Η ταινία έχει επιλεγεί από ιστορικούς και κριτικούς κινηματογράφου της Ένωσης Γερμανικών Ταινιοθηκών στις 100 σπουδαιότερες γερμανικές ταινίες όλων των εποχών.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
Αποχαιρετισμός από το χθες (Abschied von gestern)

(1966, 84´), ταινία του Alexander Kluge
Κάμερα: Edgar Reitz, Thomas Mauch
Ηθοποιοί:Alexandra Kluge, Günther Mack, Hans Brammer, Eva Maria Meineke κ.ά.

Η Anita G. είναι Εβραία κι έρχεται από την «άλλη πλευρά», την ανατολική της Γερμανίας. Με τη βαλίτσα στο χέρι συναπαντά ξένους που την οδηγούν στην ανακάλυψη μιας άγνωστης χώρας: της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας του έτους 1966. Η Anita ενσαρκώνει ένα αξεπέραστο παρελθόν και γι’ αυτό δεν διαθέτει εκείνες τις
προϋποθέσεις που θα της έδιναν τη δυνατότητα να ενσωματωθεί στη δυτικογερμανική κοινωνία. Η κινηματογραφική παρουσίαση των εμποδίων που την κάνουν να σκοντάφτει στο δρόμο της έχει σχεδόν ντοκουμενταρίστικη αξία κι αποδίδει με λεπτότατο αισθητήριο τις παράδοξες κι αλλόκοτες στιγμές της καθημερινότητας.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
Λεωφόρος Sonnenallee (Sonnenallee)

(1998/1999, 94´), ταινία του Leander Haußmann
Κάμερα: Peter-Joachim Krause
Ηθοποιοί: Alexander Scheer, Alexander Beyer, Robert Stadlober, Detlev Buck κ.ά.

Η ταινία γυρίζει πίσω στην Ανατολική Γερμανία και παρουσιάζει με χιούμορ και συναίσθημα τη ζωή των νέων. Μιλά για όνειρα, για απαγορευμένα τραγούδια και χορούς, αλλά και για τον μεγάλο έρωτα που μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα. Μια ταινία ανάμεσα στο παραμύθι και στο φόρο τιμής σ’ έναν τρόπο ζωής.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου (Nikolaikirche)

(1995, 133´), ταινία του Frank Beyer
Κάμερα: Thomas Plenert, Peter Badel
Ηθοποιοί: Barbara Auer, Ulrich Matthes, Annemone Haase-Wolf, Otto Sander, Ulrich Tukur κ.ά.

Στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου στη Λειψία ο ιερέας Ohlbaum ξεκινά το 1987 τον κύκλο «Προσευχή της Δευτέρας», ο οποίος εξελίσσεται σε ειρηνιστικό κίνημα και μέχρι το 1989 σε σοβαρή απειλή για την κρατική εξουσία: στις διαδηλώσεις της Δευτέρας.
Στις 9 Οκτωβρίου 1989 70.000 διαδηλωτές της Δευτέρας που εξέφραζαν την απόγνωσή τους για την καταπίεση στην Α. Γερμανία ήρθαν αντιμέτωποι με 6.000 αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες. Ήταν η μέρα που τσάκισε το κράτος της Α. Γερμανίας. Ο αρχηγός της Κρατικής Ασφάλειας είχε δηλώσει: «Το μόνο που δεν περιμέναμε ήταν προσευχές κι αναμμένα κεριά.» Με φόντο αυτά τα γεγονότα η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας της Λειψίας στα ταραγμένα χρόνια 1988-1989, παρουσιάζοντας παραδειγματικά τις εξελίξεις που οδήγησαν στην 9η Νοεμβρίου 1989 (πτώση του Τείχους) και στην 3η Οκτωβρίου 1990 (επανένωση των δυο Γερμανιών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: