Διακοπές!

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι που δεν υπάρχουν!


Η προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης συνεχίζει το έργο της... Αυτή τη φορά εξαφάνισαν 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους που απήργησαν εναντίον των κυβερνητικών μέτρων. Έτσι ως πρώτη είδηση εμφανίζουν το Γιωργάκη να λέει ότι ο λαός είναι μαζί του!!!
Προφανώς ο αριθμός των απεργών δεν "κολλούσε" με τα νούμερα που παρουσιάζουν τα διάφορα γκάλοπ και δημοσκοπήσεις περί αποδοχής των κυβερνητικών μέτρων. Στα λίγα που έχουν γράψει ή αναφέρει για την απεργία δίνουν βάρος σε μικροεπεισόδια...
Σήμερα ακούγοντας Σκάι, διαβάζοντας in.gr και άλλους λαμπρούς υπηρέτες της ενημέρωσης, νόμιζα ότι εγώ χθες ήμουνα ...αλλού. Το ονειρεύτηκα ότι βρέθηκα ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμο; Τους είδα στον ύπνο μου όλους τους παλιούς γνώριμους που μετά από καιρό κατέβηκαν στο δρόμο; Ήταν οφθαλαμαπάτη η ειρηνική πορεία μέχρι το Σύνταγμα, που λόγω πλήθος δεν μπόρεσα να φτάσω στην κορυφή της; Όλος αυτός ο κόσμος από Συλλόγους Αρχαιολόγων μέχρι απολυμένους του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και από μέλη του "Δικαιώματος" μέχρι τους ψυκτικούς και τους ηθοποιούς, ήταν μια οπτασία;
Πάντως σίγουρα είδα όλη την ομάδα της εφημερίδας "Δρόμος" εν δράσει (Συντόμως θα σας παρουσιάσω και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία του 2ου τεύχους της εφημερίδας)
Στις ώρες που περιμέναμε συγκεντρωμένοι να ξεκινήσει η πορεία συζητήσαμε πολύ και με πολλούς. Ξέρουμε ότι οι μάχες είναι δύσκολες. Όμως όλοι μοιάζουν πιο αποφασισμένοι. Αν περιμένουν ο Γιωργάκης και η παρέα του να δεχθούμε τα πάντα με σκυμμένο το κεφάλι, είναι γελασμένοι!
Όσο για τα ...επεισόδια ο κόσμος πιο πολύ τρόμαζε από την παραστρατιωτική λειτουργία των ΜΑΤ (με εντολές προφανώς για "μηδενική ανοχή", όρμησαν μέσα στη συγκέντρωση εξαπολύοντας δακρυγόνα επί δικαίων και αδίκων. Στους παράδρομους, μέλη της ομάδας Δ -"Νίκος Γκοτζαμάνης" (κύριε Κλουζοχοΐδη καιρός να την βαφτίσετε σε επίσημη τελετή)περίμεναν να πέσουν πάνω σε διαδηλωτές με τα μηχανάκια τους.
Γενικώς οι στυλοβάτες αυτοί του καθεστώτος προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα και με τα δολοφονικά τους δακρυγόνα. Ακόμη και σε μεγάλη απόσταση δεν μπορούσες να ανασάνεις...


Από το ρεπορτάζ του TVXS
Μαζική ήταν η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία που είχαν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αντιδρώντας στις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα και στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, στο πλαίσιο εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 2,5 εκατ. εργαζόμενοι απείχαν χθες από την εργασία τους, ενώ γύρω στις 25,000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στις απεργιακές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση των πορειών. Την ίδια στιγμή το γύρο του κόσμου έκαναν οι ελληνικές κινητοποιήσεις.
Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) αναφέρει πως «οι εργαζόμενοι με την καθολική συμμετοχή τους στη Γενική Απεργία, έστειλαν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και πάλης προς την κυβέρνηση, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και σε όσους σχεδιάζουν και προετοιμάζουν νέα άδικα, αντεργατικά και περιοριστικά μέτρα που θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση την οικονομία σε βαθιά ύφεση και σε διεύρυνση τις κοινωνικές ανισότητες».
«Εκφράστηκε με δυναμικό τρόπο η απαίτηση των εργαζόμενων να αποκρουσθούν οι Νεοφιλελεύθερες συνταγές, να αποτραπεί η ακύρωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να μην κυριαρχήσουν οι ‘Αγορές και οι Κερδοσκόποι’», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση...

Ποιοι συμμετείχαν στην απεργία
Στην απεργία συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις ΔΕΚΟ, οι εφοριακοί, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και το προσωπικό των δήμων και των νομαρχιών.
Tα ΚΕΠ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς στο Σύνταγμα, στους Αμπελόκηπους, στον Πειραιά, στο Κερατσίνι και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στην 24ωρη απεργία. Επιπλέον δικαστικοί, υπάλληλοι υπουργείων, τελωνειακοί και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, απείχαν επίσης των καθηκόντων τους.
Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα νοσοκομεία, ενώ κλειστά παρέμειναν και τα ιδιωτικά ιατρεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά, μετά την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να καλέσει σε συμμετοχή στην απεργία το σύνολο των γιατρών της χώρας.
Καθολική ήταν και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ) στη χθεσινή γενική απεργία, στην οποία συμμετείχαν και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που διεκδικούν μαζικούς διορισμούς, με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, και ζητούν να μην απαξιωθεί η προϋπηρεσία τους.
Στην απεργία βρέθηκαν επίσης εργαζόμενοι σε αεροπορικές και ασφαλιστικές εταιρείες, λιμενεργάτες, οικοδόμοι, βιομηχανικοί εργάτες και υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες, εμποροϋπάλληλοι, και ξενοδοχοϋπάλληλοι. Στην απεργία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι μετά την απόφαση της ΕΣΗΕΑ.
Επιπλέον ακινητοποιημένα παρέμειναν λόγω της απεργίας τα τρένα του ΟΣΕ,το τραμ, ο προαστιακός, το μετρό και τα τρόλεϊ, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ και ΟΑΣΘ.

Τα επεισόδια
Λίγα και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των απεργιακών διαδηλώσεων, με την αστυνομία να προσπαθεί να παρεισφρήσει και να σπάσει το σώμα της πορείας αρκετές φορές, από τη μία πλευρά, και μερίδα διαδηλωτών να πετάει κάποια αντικείμενα προς τα ΜΑΤ, από την άλλη.
Τα επεισόδια έλαβαν χώρα στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος αλλά και στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, που απάντησαν με χρήση χημικών. Ένταση επικράτησε και μετά το τέλος της πορείας, έξω από το Πολυτεχνείο, όπου ομάδα νεαρών ήρθε σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με τους μεν να πετάνε αντικείμενα και μία βόμβα μολότοφ, τους δε να κάνουν εκ νέου ρίψη χημικών. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 2 διαδηλωτές, καθώς κι ένας ρεπόρτερ της πορτογαλικής τηλεόρασης. Οι ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγω για 3 συλλήψεις και 28 προσαγωγές.
Κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες νεαρών έσπασαν τις βιτρίνες σε 13 πολυκαταστήματα επί της οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, ανάμεσα τους και το γνωστό καφέ Ζοναρς στο Κολωνάκι καθώς και τις βιτρίνες του βιβλιοπωλείου Ιανός, και προκάλεσαν φθορές σε 5 ΑΤΜ. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα διαδηλωτές πήραν ρούχα από κατάστημα μεγάλης αλυσίδας αλλά και τρόφιμα από ένα σουπερμάρκετ και τα μοίρασαν στον κόσμο. Χαρακτηριστικό ήταν και ένα πανό που διαδηλωτές ανάρτησαν έξω από το υποκατάστημα μιας τράπεζας, το οποίο έλεγε «Κλειστό λόγω τοκογλυφίας».

Τα ξένα ΜΜΕ
Ρεπόρτερ από ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Μεγαλύτερη έμφαση έδωσαν τα ξένα ΜΜΕ στα επεισόδια που σημειώθηκαν, παρά στη μαζικότητα της κινητοποίησης. Το Al Jazeera φιλοξένησε άρθρο με τον τίτλο «Συγκρούσεις ξέσπασαν κατά την απεργιακή κινητοποίηση στην Ελλάδα», το σχετικό άρθρο του BBC είχε τίτλο «Επεισόδια στην ελληνική απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο σχέδιο λιτότητας». Οι Financial Times από τη μεριά τους είχαν τίτλο «Οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους εναντιώμενοι στο σχέδιο λιτότητας», ενώ το Reuters αναφέρθηκε στις δυσκολίες στις μετακινήσεις λόγω των κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: