Διακοπές!

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Η Διαμαντοπούλου και ο κουβάς!

Άρης: Έκανα ό,τι μπορούσα για να διαλύσω τη Διά Βίου Μάθηση
Άννα: Μην ανησυχείς θα ολοκληρώσω το έργο σου!

…ανάστροφος πλάι στο πηγάδι
δείχνει τα νώτα του στον ήλιο
ένα κενό κυκλικό, μισό ταμπούρλο
(Αν το κτυπούσες θ’ ανάδινε ένα σκέτο ρυθμό
χωρίς τραγούδι)
ένα άψογο στιλπνό μηδέν είναι
στο κοίλωμά του ακόμη υγρό και δροσερό,
καταφεύγουν κάτι γυμνά προϊστορικά τέρατα,
αδρανή, πολυσήμαντα, γλοιώδη…
Γιάννης Ρίτσος, “Κουβάς”

Δεν θα μπορούσα να βρω τίποτε καλύτερο για να περιγράψω τα έργα και τις ημέρες της κυρίας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας: «ένα άψογο στιλπνό μηδέν». Ταγιεράκια, κόμμωση και PR. Από γύρω δεκάδες «αδρανείς, πολυσήμαντοι και γλοιώδεις» σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες…
Το όργιο παραπληροφόρησης που έχουν εξαπολύσει, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το τι έχει συμβεί στον τομέα της Διά Βίου Μάθησης, δεν έχει προηγούμενο.
Η υπουργός μάλιστα, ξεπέρασε κάθε όριο, μιλώντας στο Σκάϊ (17/2/10), όταν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και ότι όσοι εργάζονται σε αυτά πληρώνονται παρανόμως!
Η κυρία Διαμαντοπούλου τέσσερις και πλέον μήνες που είναι υπουργός, δεν επισκέφθηκε ούτε μία φορά τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (την ενημερώνουμε ότι βρίσκεται στην Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη στον Άγιο Ελευθέριο). Αν ερχόταν στο κτίριο θα έβλεπε που ακριβώς βρίσκεται το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τα γραφεία των ΚΕΕ και των υπολοίπων προγραμμάτων…
Να σημειώσω ακόμη ότι δεν απάντησε ποτέ στις επιστολές των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, αρνήθηκε να συναντήσει τους Συλλόγους των ΚΕΕ και των Συμβασιούχων του ΙΔΕΚΕ παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους.
Η ίδια έχει σε τόση εκτίμηση τη Διά Βίου Μάθηση που έχει εξαφανίσει από το βιογραφικό της την εποχή που υπήρξε Γενική Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης!

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι –σε λίγο συμπληρώνεται χρόνος- και το υπουργείο …διαβουλεύεται! Έχουμε χορτάσει πλέον από υποσχέσεις… Κι εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι. Γίνεται συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης του έργου που έχει συντελεστεί από τους Συμβασιούχους του ΙΔΕΚΕ.
Η ίδια η λέξη «συμβασιούχος» έχει φτάσει να θεωρείται κάτι σαν βρισιά! Σε σχετικό αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας αναφέρεται απαξιωτικά το γεγονός ότι «συμβασιούχοι μοριοδότησαν τις αιτήσεις για το Ενιαίο Μητρώο Εκπαιδευτών». Σημειώνουμε ότι οι Συμβασιούχοι του ΙΔΕΚΕ (άλλωστε στο Ινστιτούτο εργάζονται μόνον 3 μόνιμοι υπάλληλοι) έχουν στο σύνολο τους υψηλά τυπικά προσόντα και επαγγελματική εμπειρία.

Για να μιλήσουμε όμως με στοιχεία, που φαίνεται να αγνοεί η υπουργός Παιδείας (και οι 46 της σύμβουλοι –για να μη ξεχνιόμαστε), αναφέρω ενδεικτικά:
- Τα προγράμματα των ΚΕΕ, έχουν μέχρι σήμερα παρακολουθήσει 251.916 άτομα
- Δόθηκε η δυνατότητα για δωρεάν εκμάθηση ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά) σε 59.238 εκπαιδευόμενους.
-55.900 γονείς παρακολούθησαν μαθήματα στις Σχολές Γονέων
-12.918 κρατούμενοι επωφελήθηκαν από τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΝΕΛΕ, ΚΕΕ, Σχολές Γονέων)
-202.698 πολίτες εκπαιδεύτηκαν σε προγράμματα νέων τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών. - Μέσω των δομών της Δια Βίου Μάθησης εκπαιδεύτηκαν δίπλα στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης σε θέματα περιβάλλοντος 15.447 πολίτες.
-2040 πολίτες παρακολούθησαν τα προγράμματα Εκπαίδευσης από απόσταση την προηγούμενη χρονιά
-Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό», από το καλοκαίρι του 2004 μέχρι και το καλοκαίρι του 2008 εκπαιδεύτηκαν 15.873 πολίτες – μετανάστες από χώρες και των 5 ηπείρων. Για τα έτη 2008 – 2011 εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που πλέον λέγεται «Οδυσσέας» περίπου 16.500 εκπαιδευόμενοι. Σημειώνεται ακόμη ότι στις τελευταίες εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν το ποσοστό επιτυχίας ήταν 95,57%!
- Το Νοέμβριο του 2009 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, βράβευσε την εθελοντική ομάδα του προγράμματος Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών "Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους" του Αγίου Στεφάνου, για την συμβολή της στην αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς του Αγίου Στεφάνου το φετινό καλοκαίρι.
Η συμβολική αυτή βράβευση μιας από τις 150 ομάδες του προγράμματος προβάλει την αξία του προγράμματος "Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους" του ΙΔΕΚΕ και την ουσιαστική του συνεισφορά σε αποτελεσματικές δράσεις αντιμετώπισης κινδύνων και κρίσεων. Μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί 4500 πολίτες.
-Όσο για την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, αρκεί νομίζω το πιο κάτω παράδειγμα: Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου παρουσιάζονται οι «καλές πρακτικές», αναφέρεται η επίσκεψη (7 Σεπτεμβρίου 2008) στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Ορχομενού της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Danuta Hubner αρμόδιας για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σωστή χρησιμοποίηση των χρηματοδοτήσεων από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και δήλωσε πως η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί και τη νέα προγραμματική περίοδο.

Αν όλα τα πιο πάνω σας φαίνονται …ανύπαρκτα, τότε σας λένε Άννα Διαμαντοπούλου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: