Διακοπές!

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ο ορισμός της διαπλοκής!

Εκεί που όλοι είναι απασχολημένοι με τη κρίση και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια πίσω από την άλλη. Ενώ περιοδικά σταματούν την κυκλοφορία τους και πολλοί δημοσιογράφοι βλέπουν την έξοδο, υπάρχει και ένας όμιλος που κυριολεκτικά από το πουθενά, βρίσκεται να αγοράζει ό,τι βρει μπροστά του!
Η υπόθεση είναι τουλάχιστον περίεργη και μέχρι τώρα κανείς δεν φαίνεται αν τη διευρευνά:
Π.χ., πώς γίνεται, ένα όμιλος με ζημιές 1,06 εκατομμυρίων ευρώ το 2008, να αγοράζει το 50% εταιρίας που στο πρώτοι εννιάμηνο του ίδιου έτους είχε κέρδη 1,2 εκατομμυρίων ευρώ; Διότι αυτό συνέβη με τον όμιλο Κυριακίδη και τις εκδόσεις Λιβάνη!

Ο όμιλος Κυριακίδη που πριν από τρία χρόνια ήταν παντελώς άγνωστος και περιελάμβανε μια αλυσίδα καταστημάτων βιολογικών προϊόντων και έναν ελάσσονα εκδοτικό οίκο, αυτή τη στιγμή κατέχει τμήμα του Mega, του Σκάϊ, του Τεγόπουλου (Ελευθεροτυπία κ.α.), του Πήγασσου (Μπόμπολας), έχει τον Flash, 2 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Αττικής, την Espresso, διάφορα περιοδικά και ένας θεός γνωρίζει τι ακόμα;
Πρώτα απ' όλα είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με τη διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο και με πλήρη αλλοίωση των όρων του υποτιθέμενου "ελεύθερου ανταγωνισμού". Το σημαντικότερο ερώτημα όμως είναι: Που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρήματα;
Μια τυχόν κρίση του Ομίλου θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση το σύνολο των ΜΜΕ της χώρας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Να περιμένουμε ότι θα γίνει κάποιος έλεγχος;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σε νέα διεύρυνση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, αυτή τη φορά στο χώρο του πολιτικού περιοδικού Τύπου αλλά και των εκδόσεων βιβλίου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Λιβάνη , προχωρεί ο Πέτρος Κυριακίδης, με στόχο τη δραστηριοποίηση μεταξύ άλλων και στον τομέα των ηλεκτρονικών εκδόσεων.
Ειδικότερα και όπως ανακοινώθηκε χθες ο Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη, και η Π. Κυριακίδη -Εκδόσεις - Βιβλιοπωλεία ΑΕ, προχωρεί στη σύσταση νέας ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εκδόσεις Επίκαιρα», με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ.
Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα διαιρείται σε 6.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η κάθε μία. Ο Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη και η Π. Κυριακίδη θα καλύψουν από 30.000 ευρώ και θα λάβουν κάθε μια 3.000 ονομαστικές μετοχές.
Στη νέα εταιρεία θα περάσουν οι περιοδικοί τίτλοι «Επίκαιρα» και «Μετροπόλιταν», ενώ όπως γνωστοποιήθηκε σκοπός τής υπό σύσταση εταιρείας, είναι η έκδοση και εμπορία πάσης φύσεως εντύπων καθώς και η ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων πολυμέσων (multimedia) καθώς και πάσης φύσεως ηλεκτρονικών εκδόσεων.
Το διοικητικό συμβούλιο
Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο θα συμμετέχουν οι Ηλίας Λιβάνης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η Παναγιώτα Λιβάνη, ως αντιπρόεδρος, η Άννα Π. Παριανού και ο Μάριος Φωτάκος - Φωτόπουλος ως μέλη.
Επισημαίνεται ότι η κα Παριανού είναι αντιπρόεδρος και του Εκδοτικού Οργανισμού Π. Κυριακίδης, ο οποίος το 2008, παρουσίασε κύκλο εργασιών 406 χιλιάδων ευρώ -έναντι 475 χιλιάδων ευρώ το 2007- και καθαρές προ φόρων ζημίες ύψους 1,06 εκατ. ευρώ το 2008, έναντι κερδών ύψους 27 χιλιάδων ευρώ το 2007.Οι Εκδόσεις Λιβάνη, εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία, στο 9μηνο του 2009 παρουσίασε κύκλο εργασιών 10,17 εκατ. ευρώ, έναντι 10,08 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008 και καθαρά προ φόρων κέρδη ύψους 977 χιλιάδων ευρώ στο 9μηνο του 2009, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008.Νέα κίνηση με άλλους ορίζοντες
Ο κ. Κυριακίδης, στενός συνεργάτης σε σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων -και συγγενής- του γνωστού επιχειρηματία Λ. Λαυρευντιάδη, δραστηριοποιείται στην αγορά του βιβλίου -μεταξύ άλλων- πολύ πριν αρχίσει τη γνωστή επέλαση στο χώρο των ΜΜΕ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία, πριν από λίγο καιρό της ΝΕΠ Εκδόσεις, προκειμένου να στεγαστούν όλες οι συμμετοχές στα media.
Με την κίνηση αυτή, πραγματοποιείται μια νέα διεύρυνση στο χώρο των μέσων (των περιοδικών τίτλων συγκεκριμένα), στην οποία ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν χρησιμοποιείται η ΝΕΠ Εκδόσεις -η εταιρεία όπου ανήκουν οι ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες και οι λοιπές συμμετοχές που έχει στα μέσα ο γνωστός επιχειρηματίας- αλλά μια νέα επιχειρηματική μονάδα, με συμμετοχή κατά 50% της εισηγμένης εταιρείας Εκδόσεις Λιβάνη.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι όπως αναφέρουν πληροφορίες στα σχέδια του Π. Κυριακίδη, είναι η εισαγωγή των Μέσων που κατέχει στο Χ.Α., πιθανότατα μέσω τρίτης εταιρείας.
Εξάπλωση
Σε κάθε περίπτωση εντύπωση- αίσθηση, προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση των άμεσων ή έμμεσων συμμετοχών του επιχειρηματία στα ΜΜΕ, αφού μέσα σε περίπου 12 μήνες, ο κ. Κυριακίδης, έχει κατορθώσει να εισέλθει, έστω και με μικρά μερίδια, στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ΜΜΕ της χώρας και όπως αναφέρουν πληροφορίες, έπεται και συνέχεια.
Συμμετοχές
Ενδεικτικά αναφέρεται η άμεση συμμετοχή στον Πήγασο και στην Χ.Κ. Τεγόπουλος , η έμμεση συμμετοχή στο Mega και η άμεση συμμετοχή στο ΣΚΑΪ, καθώς και η ιδιοκτησία του ραδιοσταθμού Flash και δύο περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών του νομού Αττικής.
Περίπου 12 μήνες ύφεσης στη διαφημιστική αγορά φαίνεται να ήταν ικανοί για να ανοίξουν αρκετές πόρτες σε μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: