Διακοπές!

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Οι Μαθητές και οι Δάσκαλοι είναι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν την κρίση;


Χαίρεσαι να γνωρίζεις κάποιους ανθρώπους... Πηγαίνουμε και μιλάμε στα σχολεία ή μάλλον δίνουμε το "εναρκτήριο λάκτισμα" με τις τοποθετήσεις μας και αρχίζει ο διάλογος. Ο ουσιαστικός διάλογος, που τόσο έχουμε ανάγκη.
Πριν από λίγες μέρες, όπως έχω ήδη γράψει βρέθηκα στην Παλλήνη, καλεσμένος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Νηπιαγωγείου & Δημοτικού της περιοχής. Η συζήτηση που έγινε ήταν εξαιρετική. Η επαφή μας δεν τέλειωσε εκεί. Σήμερα μου ήρθε μια ανακοίνωση του συλλόγου, που προσυπογράφω ως γονιός και αναδημοσιεύω. Ας ενώσουμε όλοι τις φωνές μας.
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, μπορούμε να νικήσουμε!

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι Μαθητές και οι Δάσκαλοι είναι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν την κρίση;

Αγαπητοί γονείς.
Ο ρόλος του συλλόγου Γονέων δεν είναι μόνο να οργανώνει ωραίες εκδηλώσεις και εκδρομές για τα παιδιά και τους γονείς ή να βοηθά στην λειτουργία του σχολείου, αλλά κυρίως να παλεύει και να διεκδικεί μαζί με τους εκπαιδευτικούς τις αναγκαίες προϋποθέσεις για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους τους μαθητές.
Το τελευταίο διάστημα προκειμένου να μας αποπροσανατολίσουν και να περάσουν ευκολότερα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να μας πείσουν ότι για όλα τα δεινά της οικονομίας και της κρίσης φταίνε από την μιά οι δημόσιοι υπάλληλοι, που είναι διεφθαρμένοι, αμείβονται πλουσιοπάροχα και δεν δουλεύουν λόγω της μονιμότητας και από την άλλη ότι ξοδεύαμε παραπάνω απ' όσα βγάζαμε και γι' αυτό οι κοινωνικές παροχές για παιδεία – υγεία – ασφάλιση... πρέπει να περικοπούν. Και όλα αυτά όταν:
•Οι δαπάνες για την παιδεία είναι οι χαμηλότερες σε όλη την Ε.Ε. (3,6% του ΑΕΠ έναντι 5% στην Ε.Ε.) και αυτές ακόμη δεν καταβάλλονται στην ώρα τους.
•Οι οικογένειες δαπανούν κάθε χρόνο 4,37 δισ. ευρώ σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες, αθλητισμό,συνοδούς λεωφορείων, εποπτικά υλικά και τροφεία... που όλα αυτά θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν από το κράτος
•Με το σχέδιο Καλλικράτης θα ανατεθούν στους Δήμους μια σειρά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους σε παιδεία υγεία κ.α, χωρίς να δοθούν οι αντίστοιχοι πόροι, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση αυτών των χώρων.
•Οι εκπαιδευτικοί πήραν πέρσι αύξηση από 0-1.6% (στην ουσία μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς).
•Στα σχολεία εργάζονται περισσότεροι από 25.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί (ολοήμερα, ενισχυτικές) για 8 € την ώρα και με μισή ασφάλιση, αναγκασμένοι να γυρνούν 2 και 3 σχολεία την ημέρα για να βγάλουν 350-400 € τον μήνα.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να καταλάβουμε πως αυτή η πολιτική σημαδεύει τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, αύριο όλοι μας.
Κανείς μας δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί.
Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αγωνιστούμε για ριζικές αλλαγές ,για:

•Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
•Ενιαίο, ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο που θα εξασφαλίζει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
•Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε παιδεία, υγεία και πρόνοια.
•Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
•Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
•Διορισμό όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών. Κατάργηση των ωρομίσθιων και αναπληρωτών.
Οι γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς δεν πρέπει να επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα μέτρα.
Πρέπει να πουν ΌΧΙ
Στην περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.
Την απαξίωση, κοινωνική, οικονομική και ηθική, των εκπαιδευτικών.

Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια.

Το Δ.Σ. του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
του 7ου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Παλλήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: