Διακοπές!

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Γιατί να μην έχω πισίνα; Γιατί να μην έχω σκάφος; Γιατί;

"...εάν κάποιος φοροφυγάς διέθετε μία εξωτερική πισίνα 120 τμ, με τον ισχύοντα σήμερα νόμο θα έπρεπε να δηλώσει, εννοείται μόνο για την πισίνα, ελάχιστο εισόδημα 46.800 ευρώ. Μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου «αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής» θα δηλώνει εισόδημα 18.000 ευρώ. Πραγματικά πρόκειται για θαύμα.

Εκεί βέβαια που το σκάνδαλο γιγαντώνεται είναι στα λίγα τετραγωνικά. Έτσι για μία εξωτερική πισίνα 50 τμ (που τελικά είναι περίεργο γιατί όλοι δεν διαθέτουμε στα σπίτια μας) αρκεί να δηλώσεις ελάχιστο εισόδημα 5.000 ευρώ" (!!!)
Απολαυστικό το κείμενο του Κώστα Ευθυμίου στη Στάση και επιμορφωτικό για όποιον είχε την παραμικρή αμφιβολία για το ποιού τα συμφέροντα εξυπηρετεί η Κυβέρνηση... Την ώρα που οι εργαζόμενοι δέχονται απίστευτη επίθεση με έμμεσους και άμεσους φόρους, οι συμπολίτες μας που διαθέτουν πισίνες, βίλες, σκάφη κλπ, γλιτώνουν χιλιάδες ευρώ από τον περιοριμό των τεκμηρίων της (πολυτελούς) διαβίωσης τους.

Εκπρόσωποι του Λαού πανηγυρίζουν για τα Νέα Μέτρα: Αλλάζουμε (ρούχα) και Βουλιάζουμε (στην πισίνα)
Λούση: Αχ Νάνση μου, να είναι καλά αυτός ο Γιωργάκης! Μου έφυγε ένα βάρος!!!
Νάνση: Δε λες τίποτα! ΠΑΣΟΚ και πάλι ΠΑΣΟΚ! Αυτά τα παλιοτεκμήρια δεν με άφηναν να κοιμηθώ...



Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρει το βαρύγδουπο τίτλο «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», βλέπουμε μεταξύ άλλων:

-Όσο αυξάνονται τα κυβικά τόσο χαμηλώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Εάν όμως αυτό είναι κατανοητό για αυτοκίνητα μέχρι το πολύ 1600 κυβικών, για αυτοκίνητα 2500 – 3000 κυβικών ή και ακόμα περισσότερων, τα τεκμήρια είναι κυριολεκτικά παράλογα. Έτσι για έναν φοιτητή που με περιστασιακή εργασία αγόρασε ένα αυτοκινητάκι 1.000 κυβικών, ο νομοθέτης απαιτεί τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ. Αλλά για κάποιον που διαθέτει αυτοκίνητο 3.000 κυβικών (και αυτοί δεν αποτελούν φυσικά το μέσο όρο) απαιτεί ελάχιστο εισόδημα 9.400 ευρώ. Δηλαδή, κάτι λιγότερο από τα ετήσια έσοδα ενός εργαζομένου των 700 ευρώ.

Τα σκάφη:

Το ίδιο γίνεται και για τα σκάφη. Όσον αφορά τα ανοικτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, μέχρι τρία μέτρα, το τεκμήριο διαβίωσης είναι σήμερα 2.600 ευρώ, ενώ για πάνω από τρία μέτρα κάθε μέτρο επιβαρύνεται με 1.300 ευρώ το μέτρο. Με το νέο νομοσχέδιο το τεκμήριο διαβίωσης θα είναι 3.000 ευρώ μέχρι τα πέντε μέτρα και 4.000 ευρώ από πέντε μέτρα και πάνω. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι για όσους διαθέτουν μία βαρκούλα μέχρι πέντε – έξι μέτρα, το ισχύον και το νέο νομοσχέδιο δεν έχουν ουσιαστική διαφορά. Όμως τα φουσκωτά σκάφη, τυπικά δεν διαθέτουν καμπίνα και εντάσσονται στα ανοικτού τύπου. Έτσι για τα θηριώδη φουσκωτά, με τις μηχανές των 200 ή και παραπάνω ίππων, που συναντάμε στα νησιά κάθε καλοκαίρι, το τεκμήριο διαβίωσης περιορίζεται στα 4.000 ευρώ το χρόνο.

Για όσα διαθέτουν καμπίνα η κατάσταση είναι πιο τραγική αφού μέχρι τα επτά μέτρα το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται στα 7.500 ευρώ, ενώ ανά κάθε μέτρο προστίθενται 1500 ευρώ...
Το τεκμήριο διαβίωσης ουσιαστικά διατηρείται στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά στα υψηλά ή πολύ υψηλά εισοδήματα κυριολεκτικά εξαφανίζεται. Αφού ένα κλειστό σκάφος 22 μέτρων απαιτεί πλέον τεκμήριο μόνο 30.000 ευρώ. Όμως, επειδή ένα σκάφος πολλών μέτρων δεν μπορεί κάποιος να το κουμαντάρει μόνος του, υπάρχει και πρόβλεψη για το πλήρωμα. Με τον ισχύοντα νόμο οι μισθοί του πληρώματος υπολογίζονταν σαν τεκμήριο διαβίωσης πολλαπλασιαζόμενοι επί 2. Με το νέο νόμο και αυτό μειώνεται αφού πλέον θα πολλαπλασιάζονται επί 1.

Γυμνάστρια: Οι ασκήσεις επί 1 σήμερα κυρία Αγγελοπούλου!
Γιάννα: Θυμήσου να πάρω να ευχαριστήσω τον Παπακωνσταντίνου!



Το ίδιο όμως ισχύει και στις κατοικίες.

Ένα σπιτάκι των 60 τετραγωνικών σε μία ζώνη τιμής 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό προϋποθέτει – με το νέο νομοσχέδιο- τεκμήριο διαβίωσης 3.600 ευρώ, ενώ πριν δεν αποτελούσε τεκμήριο. Αντίθετα ένα παλάτι 400 τετραγωνικών στην ίδια ζώνη, θα απαιτεί τεκμήριο διαβίωσης μόλις 41.400 ευρώ. Πόσο είναι το ισχύον σήμερα τεκμήριο; 98.784 ευρώ.

Από όσα αναφέραμε φαίνεται, ότι οι νυν φοροφυγάδες μάλλον θα καλοπεράσουν με το νέο νομοσχέδιο. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η τελική άθροιση.

Ένας φοροφυγάς διαθέτει κατοικία 400 τ.μ, δύο αυτοκίνητα 3.000 κυβικών, πισίνα 120 τετραγωνικών και σκάφος 12 μέτρων. Αυτός, με όσα ισχύουν σήμερα, θα έπρεπε να δηλώσει ετήσιο εισόδημα γύρω στα 370.000 ευρώ. Με το νέο νομοσχέδιο αρκεί να δηλώσει μόλις 93.000 ευρώ.

Μήπως θα μπορούσα παρακαλώ να έχω ένα σκάφος; Είναι απόλυτη ανάγκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: