Διακοπές!

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη!


...Δυστυχώς δεν πήγα εγώ! Όμως εξασφάλισα εκτάκτως τη συνεργασία της συναδέλφου Μαίρης Νταφλούκα, που ταξίδεψε εκεί και μοιράζεται τις όμορφες στιγμές που πέρασε. Προς το παρόν μερικές εικόνες -για πρώτη γεύση- με τη καινούργια της φωτογραφική μηχανή.
Απολαμβάνω ένα από τα λουκούμια που μας έφερε -"μμμμμμμμ!!!"... και ζηλεύω τις γεύσεις, τα αρώματα και τα χρώματα της Πόλης.
Από Δευτέρα θα μας έχει ετοιμάσει ένα φοβερό οδοιπορικό με όλα τα μυστικά για απολαυστική διαμονή. Ως τότε, "φάτε μάτια ...λαχματζούν"!

Εγώ ανακάλυψα τη συνταγή στο Thalassa-mazi και την προσφέρω ως αντίδωρο!

Τι χρειαζόμαστε (για 8 λαχματζούν)

Για τη ζύμη:

4 ποτήρια αλεύρι (γενικής χρήσης)
1 Κ.σ. στιγμιαία μαγιά ή φρέσκια τριμμένη
1 ½ ποτ. Ζεστό νερό
¾ ποτ. Γιαούρτι
1 κ.γ Ζάχαρη
2 κ.γ Αλάτι

Για το τελείωμα:

250 γρ. κιμά αρνίσιο διπλοπερασμένο.
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
3 Ντομάτες ώριμες τριμμένες ή πολύ ψιλοκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη πολύ ψιλοκομμένη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κ.σ. Πάστα κόκκινης πιπεριάς
2 πρέζες κόκκινο πιπέρι καυτερό ή μπούκοβο
Λίγη πάπρικα
Αλάτι

Πως το φτιάχνουμε

Αρχίζουμε με τη ζύμη. Σε ένα δοχείο βάζουμε την μαγιά, ½ ποτ. νερό και την ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Προσθέτουμε 1 ποτ. αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για μισή ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει την όψη προζυμιού (με τρύπες στην επιφάνεια).
Στην κούπα που ζυμώνουμε, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το γιαούρτι ανακατεμένο με το υπόλοιπο νερό και το προζύμι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή, ελαστική και να μην κολλάει στα δάχτυλα..
Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι, σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να ανέβει για καμιά ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τον κιμά…ανακατώνοντας καλά όλα τα υλικά!
Προθερμάντε το φούρνο στους 230° C.
Στο τραπέζι που ζυμώνετε, αδειάζουμε την φουσκωμένη ζύμη και την πλαταίνουμε με τα χέρια. Την τυλίγουμε σε ρολό την κόβουμε σε 8 κομμάτια, τα διαμορφώνουμε σε μπάλες και τα πλαταίνουμε και τα κάνουμε κυκλικά με το χέρι.

Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ηρεμήσουν.
Παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι το πλαταίνουμε μα την παλάμη μας και το διαμορφώνουμε με τον πλάστη σε στρογγυλή πίτα με διάμετρο 25 εκατοστά περίπου.
Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα ταψί που το έχουμε αναποδογυρίσει και το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι (καλαμποκάλευρο είναι καλύτερα).
Με ένα κουτάλι απλώνουμε τον κιμά σε λεπτή στρώση πάνω στην πίτα και στρώνουμε με την ανάποδη του κουταλιού, αφήνοντας γύρω-γύρω περίπου 1,5 εκ. περιθώριο χωρίς κιμά.
Βάζουμε το αναποδογυρισμένο ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 7 λεπτά περίπου, μέχρι να δούμε ότι το περιθώριο ψήθηκε. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα με προσοχή γιατί το ταψί μας θα έχει κάψει.





Οι "Περιπέτειες της Μαίρης", από Δευτέρα αποκλειστικά εδώ...

Οι φωτογραφίες -εννοείται είναι της Μαίρης Νταφλούκα. Όπου εικονίζεται η ίδια, δράστης είναι η συνταξιδιώτης της Κυριακή Κιουπρούλη. Εδώ τις βλέπουμε μαζί:

Δεν υπάρχουν σχόλια: