Διακοπές!

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη: Πρόλογος

Όπως σας υποσχέθηκα, από σήμερα η Μαίρη Νταφλούκα παρουσιάζει από αυτό το μπλογκ ένα οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη. Ξεκινάμε με λίγα λόγια. Αύριο το ταξίδι μας θα είναι πιο χορταστικό....

Ήταν η δεύτερη φορά που πήγα Κωνσταντινούπολη. Όλοι οι γνωστοί και φίλοι που είχανε πάει, πάντα μου λέγανε έχει κάτι αυτή η πόλη και νόμιζα ότι είναι υπερβολές. Όμως μετά τη δεύτερη επίσκεψή μου ήμουν πλέον σίγουρη ότι τα χρώματα, οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι άνθρωποι, όλα αυτά που κάνουν την Πόλη μοναδική, είναι οι λόγοι για τους οποίους θα επιστρέψω κάποια στιγμή, σίγουρα.

4 μέρες στην Πόλη
Η πρώτη μέρα καθώς φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας, Maywood Hotel (Sultanahmet περιοχή) ξεκίνησε κάπως επεισοδιακά καθώς το ξενοδοχείο έλεγε ότι δε μας βλέπει στο σύστημα κρατήσεων. Παρ’ όλαυτά ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στην πόλη αφήνοντας πίσω αυτή τη μικρή λεπτομέρεια (για την οποία την επόμενη μέρα θα γινόταν η συνδιάσκεψη τουριστικών πρακτόρων μεταξύ Αθήνας και Τουρκίας για το αν είχαμε ακυρώσει το ταξίδι μας!-ακόμη απορούμε…). Το νόμισμα άλλαξε πάλι μόλις πέρυσι, απλοποιήθηκε καθώς αυτό με τα εκατομμύρια πριν 3 χρόνια που ξαναπήγα, κάπως μπέρδευε και κυκλοφορούσαν πολλά πλαστά! Θα δείτε χαρτονομίσματα των 5 λιρών, 10, 20, 50 και νομίσματα της 1 λίρας. 1 λίρα είναι σχεδόν 0.50 σεντς του ευρώ. Η περιοχή που μέναμε λεγόταν Gulhane (κοντά σε απόσταση 5 λεπτών είναι το πάρκο Gulhane, όπου βρίσκονται το αρχαιολογικό μουσείο και το Τοπκαπί καθώς και η Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί).

Πρώτης στάση η Αγιά Σοφιά με τον τρούλο της που θα σας κοπεί η ανάσα - φτάνει τα 56 μέτρα. Το εισιτήριο είναι 20 λίρες και καλύτερα να πάτε πρωί πρωί με τη δροσούλα πριν πλακώσουν οι ορδές των τουριστών και δεν μπορέσετε να απολαύσετε το μεγαλείο της.. Η περιήγηση εκεί θα σας πάρει πάνω κάτω 1μιση ωρίτσα με δύο.


Συνέχιζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: