Διακοπές!

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Βραδιές Κινηματογράφου και Πολιτισμού στο Resistance festival 2010

Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να πάω και έχω σκάσει! Το Resistance festival 2010 (18-19-20 Ιουνίου/ Γεωπονική) έχει απίστευτες εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς

Ως κινηματογραφόφιλος, δεν μπορώ παρά να σας προτείνω τις τρεις εξαιρετικές ταινίες που προβάλλονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 10μ.μ


Παρασκευή, 18/6: ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ (2009)
Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης
Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης, Ματθαίος Φρατζεσκάκης


Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή (2 από τους 6 επικηρυγμένους αντάρτες που κρύβονταν στο Νομό Χανίων για 14 περίπου χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου στην Κρήτη). Ένα συγκινητικό και αποκαλυπτικό οδοιπορικό στα χνάρια των ανταρτών του ΔΣΕ στις κορυφογραμμές της Κρήτης. «Είναι η ιστορία κάποιων ανθρώπων που ο καθένας χωριστά και με το χαρακτήρα του, σε απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα συνθήκες, έδωσαν έναν αγώνα αξιοπρέπειας, ένα παράδειγμα στάσης ζωής, με πολλούς κλυδωνισμούς, απογοητεύσεις και διαψεύσεις και που όμως δεν είναι ηττημένοι. Δεν ξέρω αν είναι νικητές ή πως αισθάνονται οι ίδιοι για τη ζωή τους, όμως στα μάτια μου τους βλέπω να περπατούν όρθιοι» (Σ. Ψυλλάκης). Η ταινία απέσπασε βραβείο ντοκιμαντέρ της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Την ταινία προλογίζει ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης. Στη συζήτηση συμμετέχει ο λογαχός του ΔΣΕ Ηλίας Μεταλλίδης με αφορμή και την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του «Θυμόμαστε, διδασκόμαστε, προχωράμε!» από τις εκδόσεις Α/συνεχεια.



Σάββατο, 19/6: THE WOBBLIES (1979)
Σκηνοθεσία: Stewart Bird, Deborah Shaffer


«Αλληλεγγύη! Όλοι για έναν κι ένας για όλους!». Μ’ αυτό το σύνθημα, οι Wobblies (ΙWW), οι «Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου», άρχισαν να οργανώνουν ανειδίκευτους εργάτες σε μια μεγάλη ένωση κι άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Εκτός από τη διεκδίκηση και κατάκτηση του 8ώρου και των δίκαιων μισθών στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Wobblies υπήρξαν συνδικάτα που αγωνίστηκαν σκληρά ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις με αποτέλεσμα να βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με την ωμή βία του κράτους και με αυστηρές ποινές φυλάκισης. Μέλη των Wobblies αφηγούνται, στα βαθιά τους γεράματα, τις συγκλονιστικές τους εμπειρίες στη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για όλους τους εργάτες και την αντίσταση στον άκρατο καπιταλισμό και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα σπάνιο «ντοκουμέντο», μια εξαιρετικά προκλητική ματιά στη σύγχρονη αμερικάνικη ιστορία.


Κυριακή, 20/6: Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΛΓΕΡΙΟΥ (1966)

Σκηνοθεσία: Gillo Pontecorvo
Σενάριο: Franco Solinas
Ένα πολιτικό θρίλερ που ορκίζεσαι ότι είναι ντοκιμαντέρ καθηλώνει ακόμα και τώρα με τον καταιγιστικό ρυθμό, τον αγωνιστικό παλμό και την αφηγηματική του δύναμη. Ο Τζίλο Ποντεκόρβο, μας μεταφέρει στο ταραχώδες Αλγέρι και στη μάχη για ανεξαρτησία από την Γαλλική κατοχή, σε μία χρόνια-κλειδί, στα μέσα του 1950. Με την προτροπή της Αλγερινής Κυβέρνησης και πρωταγωνιστές ακόμη και στελέχη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN) του Αλγερίου, ο σκηνοθέτης εστιάζει στην ατομική και συλλογική δράση των αγωνιστών της επανάστασης, εδραιώνοντας τη σχολή του δυναμικού ρεαλισμού, επηρεάζοντας δεκάδες σκηνοθέτες όπως τους Oliver Stone, Spike Lee και Steven Soderbergh. Ο Spike Lee (25η ώρα, Malcolm X, Do the Right Thing κ.α.), δήλωσε κάποτε για την ταινία: «Εσύ λες πως εγώ είμαι τρομοκράτης κι εγώ λέω ότι είμαι αγωνιστής. Το θέμα αυτής της ταινίας κρύβει παγίδες. Αν και όλα είναι σκηνοθετημένα μοιάζουν τόσο αληθινά. Δεν ξέρω πως το κατάφεραν αυτό…» Η ταινία προτάθηκε για 3 Oscar, ενώ απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1966.

Στο χώρο του Resistance festival θα υπάρχει μεγάλη συλλογή σημαντικών κινηματογραφικών έργων και ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο που κυκλοφορούν από τη NEW STAR.

Όλο το πρόγραμμα με σημαντικές συζητήσεις, συναυλίες αλλά και παρουσίες έκπληξη, μπορείτε να το δείτε εδώ.
www.resistancefestival.gr

Όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ και σε τρία σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/6: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΙΤΣΟΥ στις 7.30μμ
Ο Carlos Latuff στο Resistance festival 2010

Ο Carlos Latuff έχει γίνει παγκόσμια γνωστός για τα σκίτσα και την υποστήριξή του σε όλα τα κινήματα που ξεσπούν παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Γεννημένος το 1968 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ένας ακτιβιστής σκιτσογράφος που με ταλέντο και καυστικότητα σκιτσάρει για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ελλάδα και σε πολλές ακόμα χώρες όπου διεξάγονται αγώνες. Τα σκίτσα του δεν κυκλοφορούν στα επίσημα ΜΜΕ, αλλά σε χιλιάδες ιστοσελίδες και μπλογκ του διαδικτύου, χρωματίζοντας έτσι τις αντιστάσεις και τα κινήματα. Είναι τέτοια η επίδραση των σκίτσων του, που μέχρι κι ο πρώην γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κριτίκαρε την «προκλητικότητα του έργου του». Ο Latuff θα βρίσκεται την Παρασκευή 18 Ιούνη στις 7.30μ.μ στο Resistance festival, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Μαζί με τους Σπύρο Δερβενιώτη, Πέτρο Ζερβό, Γιάννη Καλαϊτζή και Βαγγέλη Χερουβείμ συζητούν για το πολιτικό σκίτσο, τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό, για μια τέχνη στην υπηρεσία των αγώνων.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Latuff και το έργο του:
http://twitter.com/carlosLatuff
http:/latuff2.deviantart.com/gallery
http:/ferroviasdobrasil.blogspot.com


ΣΑΒΒΑΤΟ, 19/6: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στις 9μμ
«ΟΥΤ’ ΟΡΦΑΝΟ, ΟΥΤΕ ΦΤΩΧΟ, ΟΥΤ’ ΑΠ’ ΤΑ ΞΕΝΑ ΞΕΝΟΝ»
Ένα θέαμα για τα εργατικά ατυχήματα


Μια αυτοσχέδια θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Έλενας Πατρικίου
130 νεκροί κατά μέσον όρο την τελευταία δεκαετία. Άγνωστο πόσοι οι ανάπηροι και οι ακρωτηριασμένοι. Μέσα στα στοιχειωμένα κτίρια, πάνω στους δρόμους και τις γέφυρες όπου “χτίζονται” αυτοί οι 130 νεκροί κάθε χρόνο, κυκλοφορούμε εμείς, διαβάτες. Πέρα από την ενοχή των ανώνυμων εταιρειών, υπάρχει και η δική μας ευθύνη για μια κοινωνία στην οποία θεωρείται “λογικό” να θυσιάζουμε τον φτωχό, το ορφανό, τον ξένο, για να στεριώσουμε τα ετοιμόρροπα έργα και τις παραλυτικές αναπτυξιακές μας υποδομές. Στοίχημα αισθητικό και πολιτικό: πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο θέαμα, μέσα σε συνθήκες ακραίας αισθητικής λιτότητας και ακραίας πολιτικής αμεσότητας.

Κυριακή, 20/6 στις 7.30μμ
Σεμινάριο παραδοσιακών και αφρικανικών κρουστών
Από την ομάδα «τα κρουστά της Τάκη»

Η ομάδα της οδού Τάκη στου Ψυρρή αποτελεί χώρο συνάντησης μουσικών και Μουσικών. Ρυθμοί και τραγούδια της Δυτικής Αφρικής με κρουστά (Djembe,Doundouns) και έγχορδα (Ngoni). Ελληνικό, βαλκανικό, κέλτικο ρεπερτόριο για γκάιντες, συνοδευόμενο από παραδοσιακά κρουστά (νταούλια, νταχαρέδες, τουμπελέκια). Ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, hip hop λούπες, μαύρα φωνητικά, ενώ το ακαταμάχητο groove μετατρέπει κάθε συναυλία της ομάδας σε ξέφρενη χορευτική βραδιά. Την Κυριακή 20/6, στο Resistance festival μια μικρή γεύση της δουλειάς τους σ’ ένα σεμινάριο παραδοσιακών και αφρικανικών κρουστών για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: