Διακοπές!

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Γονείς, διαβάστε το πριν ψηφίσετε: Η Παιδεία στην εποχή του ΔΝΤ και του Καλλικράτη

Από τη συζήτηση που έγινε την Κυριακή στο Χαλάνδρι, διάλεξα να μοιραστώ μαζί σας την ομιλία και τις αγωνίες του Γιάννη Μιχάλα, μέλους του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου...

...Μας δείχνει ανάγλυφα τι συμβαίνει ήδη με την Κυβέρνηση του ΔΝΤ, αλλά μας προϊδεάζει και για όσα θα συμβούν στην εποχή του Καλλικράτη:

"Eγώ από την πλευρά των γονέων, μια ιδιότητα βέβαια που έχετε οι περισσότεροι θέλω να αναφέρω μερικά πράγματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στα σχολεία, που πάνε τα παιδιά μας.

Πρώτα απ’ όλα μην ξεχνάμε ότι σαν εργαζόμενοι κι εμείς ζούμε όλη αυτήν την κατάσταση στις δουλειές μας με τις περικοπές μισθών, τις απολύσεις, και τις επιχειρήσεις που όλες πια ισχυρίζονται ότι έχουν πτώση του τζίρου τους με αποτέλεσμα να πιέζονται οι εργαζόμενοι για επιβολή αυταρχικών μέτρων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα δουλεύουν μένοντας απλήρωτοι συχνά για πολλούς μήνες.

Τα λέω αυτά διότι εκεί που θα περιμέναμε το αυτονόητο, δηλαδή μια ανακούφιση από το σύστημα της δήθεν δωρεάν παιδείας, σήμερα όλο και πιο επιτακτικά οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας όχι μόνο για τη γνωστή σε όλους μας παραπαιδεία, φροντιστήρια κ.λ.π. αλλά πληρώνουν και για να καλύψουν τα ελλείμματα των σχολείων.


Αυτό συμβαίνει διότι πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας σχετικά με την καθαριότητα, το ζήτημα της θέρμανσης, της λειτουργίας των ολοήμερων, τα οποία οι σύλλογοι γονέων αναλαμβάνουν πληρώνοντας την καθαρίστρια, τη φύλακα, την τραπεζοκόμο κ.λ.π
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και για το πρόγραμμα της δωρεάν δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών που διεκδικούσαμε ως Ένωση Γονέων και πετύχαμε να λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια, οι ανάγκες για την τοποθέτηση κλιματιστικών καλύφθηκαν από τους συλλόγους και όχι από το Δήμο, όπως ήταν υποχρέωση του.

Όλα αυτά έχουν σχέση με τις περικοπές κατά 12% των πιστώσεων του προϋπολογισμού που δόθηκε στο Υπουργείο Παιδείας λόγω του Προγράμματος Σταθερότητας.,
Έτσι τα κονδύλια που έχουν δοθεί το 2010 από το Δήμο προς τις σχολικές επιτροπές είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου παιδείας του Δήμου ενώ το 2008 τα σχολεία πήραν 828.000,και το 2009 πήραν 854.000 φέτος έχουμε πάρει μόλις 266.565, ποσό που δεν αναμένεται να ξεπεράσει μέχρι τέλος του χρόνου τις 400.000.
(μια μείωση δηλαδή της τάξης του 50%)


Ταυτόχρονα τα χρήματα που δίνονταν για την τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων είναι μειωμένα αφού, ενώ ο ίδιος ο Δήμος με μελέτες του κάθε χρόνο εκτιμά το κόστος γύρω στις 300.000, το 2009 ήταν 180.000 ευρώ , ενώ φέτος αυτό το ποσό θα φτάσει μόλις τις 100.000.(Ανδριανάκης Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών)

Την ίδια στιγμή η δεύτερη δόση από αυτά τα χρήματα που δόθηκε το Σεπτέμβρη έχει εξανεμιστεί αφού πήγε για να καλύψει περσινές οφειλές σε πετρέλαιο κ.λ.π., ενώ τα περισσότερα σχολεία έχουν οφειλές χιλιάδων ευρώ αφήστε που πολλές φορές οι ίδιοι οι δ/ντες βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για την κάλυψη άμεσων μικροεξόδων.
Πραγματικά όλοι προβληματιζόμαστε τι θα γίνει από 1-1-2011, όταν ακούγεται για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μέσω της εξίσωσης του φόρου και τι θα σημάνει αυτό για τα σχολεία.


Και βέβαια ένα άλλο θέμα που πρέπει να πούμε είναι ότι με την εφαρμογή του Ν. 3852/10 του νόμου του Καλλικράτη καταργούνται οι σχολικές επιτροπές ανά σχολείο και δημιουργούνται μία σχολική επιτροπή για τα δημοτικά (16 στο Χαλάνδρι), και μία για τα Γυμνάσια – Λύκεια (8) και (5), ενώ έτσι παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος εκπροσώπησης σε αυτές των γονέων, που μέχρι σήμερα εκλέγονταν από τους ίδιους τους γονείς.

Σε αυτό το κλίμα η μείωση των διορισμών των εκπαιδευτικών δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις στα σχολεία με τη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων, τη στιγμή που πολλές φορές δεν λειτουργούν τα τμήματα ένταξης για τα παιδιά των μεταναστών ή γι’ αυτά που έχουν ιδιαίτερα μαθησιακά προβλήματα

Στο μέλλον ακούγοντας περί εφαρμογής του Καλλικράτη και στην εκπαίδευση φοβούμαστε ότι μας περιμένει περαιτέρω συρρίκνωση τμημάτων ή ακόμη και σχολείων, γραφείων εκπαίδευσης κλ.π.( Ήδη στην περιοχή μας στα πλαίσια της προσπάθειας εξορθολογισμού των δημοσίων ΙΕΚ όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΕΕΚ έκλεισε το ΙΕΚ Χαλανδρίου, στο οποίο φοιτούσαν περίπου 250 σπουδαστές ανά έτος και απασχολούνταν 80 ωρομίσθιοι καθηγητές. (Καβουρίδης Πρόεδρος ΙΕΚ)

Βέβαια την ίδια στιγμή φέτος προβάρουν για πρώτη χρονιά τα 800 ολοήμερα δημοτικά με αναμορφωμένο πρόγραμμα.
Είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί όταν γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας των ολοήμερων όπως λειτουργούν τα τελευταία χρόνια που έχουν μετατραπεί σε πάρκιν παιδιών λόγω της καθυστέρησης διορισμού των δασκάλων (Νοέμβριο) ωρομίσθιων κατά κύριο λόγο οι οποίοι πληρώνονται συνήθως μετά την απόλυσή τους, χωρίς αίθουσες τραπεζαρίας, χωρίς τραπεζοκόμους και χωρίς καθόλου μέσα για να δουλέψουν με τα παιδιά.
Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στην πόλη μας στο 5ο , 12ο και 14ο δημοτικό.
Αν κρίνουμε από το βαθμό ετοιμότητας του σχολείου στο 12ο , όπου ο σύλλογος εδώ και χρόνια σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων φώναζε για την έλλειψη αιθουσών λόγω της κατάληψής τους από συλλόγους άσχετους με το εκπαιδευτικό έργο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μεταφέρονται και να κάνουν μάθημα σε αποθήκη ή όπου αλλού βρισκόταν χώρος, καταλαβαίνουμε τι γίνεται.

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο τους είναι η διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Οι ανησυχίες αυτές και οι φόβοι για το μέλλον των παιδιών μας πρέπει να γίνουν οργή για αντίσταση σε αυτά τα σχέδια μέσα από το κοινό μέτωπο γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, που θα διεκδικεί 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, μόρφωση για όλους, και ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με δεδομένα λοιπόν τα παραπάνω και με το γεγονός ότι από 1-1-2011 οι Δήμοι θα πάρουν στα χέρια τους το κτίσιμο, τη λειτουργία και συντήρηση των σχολείων με δικούς τους πόρους δύο είναι οι επιλογές ή θα κόψουν κονδύλια από τις κοινωνικές υπηρεσίες όπως Παιδεία και θα βάλουν επιπλέον φόρους για να βρουν χρήματα ή θα διεκδικήσουν με κάθε τρόπο μαζί με τους πολίτες, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Γι’ αυτό το λόγο κι εμείς ψηφίζουμε αγωνιστές Δημάρχους στηρίζουμε στην πόλη μας τη δημοτική παράταξη «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ» "

Δεν υπάρχουν σχόλια: