Διακοπές!

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Το Συνέδριο και οι λιλιπούτειοι σεφ!

Μέρα παγωνιάς χθες, με όλο τον κόσμο να βασανίζεται από τη γρίπη της εποχής... Ανηφόρισα προς το Μαρούσι. Θα μιλούσα στο 2ο Συνέδριο ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ με θέμα: «Απλός, Υγιεινός & Οικονομικός Τρόπος Διατροφής». Η δική μου ομιλία είχε να κάνει με την "Επιστροφή στην κουζίνα και στο σπιτικό φαγητό". Μιλούσα στο δεύτερο μέρος, αλλά οι προηγούμενοι ομιλητές και η θεματολογία τους με έκαναν να πάω στο Συνέδριο από νωρίς: Και είχα δίκιο!



Τις εργασίες άνοιξε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Γιώργος Πατούλης
"Η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας από την πλευρά του παιδίατρου" ήταν πρώτη ομιλία. Η Δρ. Νένη Περβανίδου, Παιδίατρος-Αναπτυξιολόγος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα που δεν τα είχα ξανακούσει. Θα ήταν καλό γονείς (σημερινοί αλλά και μέλλοντες) να μελετήσουν τα όσα είπε όταν η ομιλία αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Παιδειατροφής.
Στη συνέχεια ο Ι.Α.Κυριαζής, παθολόγος και επιμελητής στο Ασκληπιείο της Βούλας μίλησε για την επιδημική έξαρση της παχυσαρκίας. Τα στοιχεία των ερευνών που παρουσίασε, ήταν πραγματικά αποκαλυπτικά γι' αυτή την επιδημία που μαστίζει την Ελλάδα και υποθηκεύει την υγεία των παιδιών μας...

Η Έλενα Στάμου, Εθνική Συντονίστρια παρουσίασε τις ενέργειες της ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ για τη χρονιά που έρχεται.
Ο Jean-Michel Borys, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου EPODE, παρουσίασε τα αποτελέσματα του αντίστοιχου Γαλλικού προγράμματος EPODE που υλοποιείται στη Γαλλία από το 2005 με σημαντικά αποτελέσματα.
Απτά ήταν τα παραδείγματα από τις δράσεις της ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ που μας παρουσίασαν οι κατά τόπους υπεύθυνοι. Κάτι που ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, αλλά ακι με την ομιλάι της Χριστιάνας Παυλίδου, διαιτολόγου/Διατροφολόγου και Επιστημονικής Συμβούλου της ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ.

Στο δεύτερο μέρος είχαμε κι άλλες ευχάριστες εκπλήξεις. Πέρα από την παρουσίαση από τον κ. Ζουμπανέα της έρευνας που έκανε η Επιστημονική Ομάδα Διατροφή με θέμα το "πόσο έχουν επηρεάσει οι οικονομικές συνθήκες τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων" και την ομιλία τη δική μου που ακολούθησε, απόλαυσα πραγματικά τις επόμενες παρεμβάσεις.
Ο Γρηγόρης Ρίσβας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων παρουσίασε με εξαιρετικά εύληπτο τρόπο σημαντικές διαστάσεις της Μεσογειακής Διατροφής. Είδαμε πόσο θετικά επηρεάζει την υγεία, αλλά και την τσέπη μας.
Ξεχωριστή και η παρουσία της Άννας Βερούλη και του Νίκου Μιχαλόπουλου για τον "απλό, υγιεινό κια οικονομικό τρόπο άσκησης". Τους ακούσαμε σαν... μικρά παιδιά. Να πω την αλήθεια μου έδωσαν σημαντική ώθηση για να βάλω λίγη περισσότερη κίνηση στη ζωή μου!

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα ήταν η παρουσία του ξεχωριστού σεφ Κυριάκου Μελά. Έμαθα λοιπόν για την πρώτη σχολή μαγειρικής για παιδιά που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Είναι το Kids Cooking Club του Πρότυπου Παιδικού Κέντρου Τέχνης & Δημιουργίας Καλλιτεχνούπολη.



Όπως σημειώνεται: "Ο Executive Chef Kυριάκος Μελάς με την εμπειρία του στις τεχνικές μαγειρικής και εκπρόσωπος επισιτισμού στις μεγάλες διοργανώσεις της Ελλάδας στο ΟΑΚΑ 2005 – 2008 , προσεγγίζει την παιδική μαγειρική για άλλη μια χρονιά.Συνεχίζει τα μαθήματα μαγειρικής – διατροφικής αγωγής των παιδιών junior chef, πρωτοστατεί με πρότυπες μοναδικές συνταγές του, διαμορφωμένες στην υπέρτατη χαρά με την γνώση του ¨ τρώμε σωστά - τρώμε υγιεινά ¨.
Φαντασία , κέφι, μυρωδιές και αρώματα συναντούν το εκπαιδευτικό σύστημα της έμμεσης εμψύχωσης της Καλλιτεχνούπολης και τα παιδιά μαγειρεύουν καθ ολοκληρία μόνα τους , πετυχαίνοντας την απόλυτη αυτοπεποίθηση και προσδοκία τους.
Το Kids Cooking Club είναι πιστοποιημένος συνεργάτης στην εκπαίδευση μαγειρικής για παιδιά του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τους μικρούς σεφ επί το έργον:



...και για να κλείσω κάπως να πω ότι ήταν ένα Συνέδριο που εκπλήρωσε πλήρως τους στόχους του. Μακάρι το μήνυμα που βγήκε από την αίθουσα του Δημαρχείου Αμαρουσίου να μπορέσει να φτάσει σε όλη την Ελλάδα!
Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω την γενικά άψογη διοργάνωση. Άξια συγχαρητήρίων όλη η ομάδα της ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ με επικεφαλής της κυρίες Έλενα Στάμου και Τίνα Βούλγαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: