Διακοπές!

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το ...θαύμα της Πάτρας και ο πολλαπλασιασμός των ψαριών

Το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη μας έφερε στην αρχή ...γέλια και μετά κλάματα... Πρόκειται για περιστατικό που δείχνει με ανάγλυφο τρόπο το τι συμβαίνει σήμερα στην Παιδεία...

Πως να μιλήσεις για σωστή διατροφή όταν υπάρχει απουσία τροφής;
Εμείς οι γονείς ως πότε θα ανεχόμαστε να αντιμετωπίζουν έτσι τα παιδιά μας;

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ

1,5 κιλό ψάρι για να φάνε 75 παιδιά...!


Το τραγικό αυτό γεγονός αποκαλύπτει με τον πιο άγριο τρόπο ότι ήδη ο λαός έχει πτωχεύσει, ότι ήδη έχει γίνει «στάση πληρωμών» προς τα λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής.
Πρέπει να υπάρξει αντίδραση σε αυτήν τη βαρβαρότητα

1,5 κιλό ψάρι για 75 παιδιά!
1,5 κιλό κιμά για 75 παιδιά!
3 κιλά μοσχάρι για 75 παιδιά!
3 κιλά κοτόπουλο για 75 παιδιά!

Οι παραπάνω... ποσότητες φαγητού, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο και ασύλληπτο, αφορούν το μεσημεριανό φαγητό 75 παιδιών σε ημερήσια βάση που θα βρεθούν στο δημοτικό παιδικό σταθμό Ρίου, καθώς και σε άλλους τρεις παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με τη νέα κατάσταση παραγγελιών που εξέδωσε ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας Πρόνοιας, το αρμόδιο τμήμα της δημοτικής αρχής Πάτρας, για το μήνα Σεπτέμβρη.

Με απλά λόγια, οι μάγειρες και οι μαγείρισσες έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν και να ταΐσουν μέσα σε μια μέρα τα 75 παιδιά του σταθμού: με 1,5 κιλό ψάρι ή με 1,5 κιλό κιμά, ή με τρία κιλά μοσχάρι ή με τρία κιλά κοτόπουλο!

Οι μερίδες αυτές - αν προσθέσει κανείς και τους 7 εργαζόμενους του σταθμού, που δικαιούνται φαγητό σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας - θα φτάνουν στο μέγεθος του... αντίδωρου. Αντίστοιχες ποσότητες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, διαμορφώνονται και στους υπόλοιπους 13 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πάτρας, που συνολικά έχουν στη δύναμή τους περίπου 800 παιδιά (τα παιδιά σε κάθε σταθμό κυμαίνονται από 50 μέχρι και 100). Δηλαδή, σε παιδικούς σταθμούς που τα παιδιά είναι 50 η παραγγελία για το ψάρι ή τον κιμά διαμορφώνεται στο 1 κιλό, για το μοσχάρι σε 2 κιλά και για το κοτόπουλο πάλι σε 2 κιλά.


Κόβουν το φαΐ από τα νήπια! Η «στάση πληρωμών» για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της είναι πραγματικότητα
Η νέα κατάσταση παραγγελιών του Δήμου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και οργή των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, που βλέπουν πως με αυτές τις ποσότητες είναι αδύνατον να βγει το πρόγραμμα διατροφής των παιδιών. Οπως λένε χαρακτηριστικά οι μαγείρισσες των παιδικών σταθμών, η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε κανονικά, δεν είναι δυνατόν να τρώνε λειψή τροφή, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περικοπές.

Αδύνατη η σωστή διατροφή των παιδιών

Μάλιστα, το 1,5 κιλό ψάρι είναι ακαθάριστο, κάτι που σημαίνει πως όταν καθαριστεί για να μαγειρευτεί ως ψαρόσουπα θα μείνει 1 κιλό και κάτι. Θα αντιστοιχούν, δηλαδή, για κάθε παιδί 13,3 γραμμάρια ψάρι για να τραφεί!!! Τα 3 κιλά μοσχάρι αντιστοιχούν σε 40 γραμμάρια για κάθε παιδί και τα 3 κιλά κοτόπουλο, όταν αυτό καθαριστεί, αντιστοιχεί σε λιγότερα από 40 γραμμάρια για κάθε παιδί.


Ωστόσο, σύμφωνα με το ποσοτολόγιο, για τη σωστή διατροφή των παιδιών:

• Σε ό,τι αφορά το ψάρι, η μερίδα πρέπει να είναι περίπου 120 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι τα 75 παιδιά πρέπει να ταϊστούν με 9 κιλά ψάρι.
• Το μοσχάρι 150 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι τα 75 παιδιά πρέπει να ταϊστούν με 11,25 κιλά μοσχάρι.
• Το κοτόπουλο 140 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι τα 75 παιδιά πρέπει να ταϊστούν με 10,5 κιλά κοτόπουλο.

Κατά την περσινή περίοδο λειτουργίας των σταθμών, οι μερίδες ήταν τριπλάσιες, παρότι και τότε υπήρχαν προβλήματα με την ποσότητα του φαγητού και τη δυνατότητα να βγει το πρόγραμμα.

Αυτή είναι η κατάσταση παραγγελιών τροφίμων για το Σεπτέμβρη που απέστειλε η δημοτική αρχή στους 14 παιδικούς σταθμούς της Πάτρας.
Ο παιδικός σταθμός Ρίου είναι ο γραμμένος ως «Ζ» και στις στήλες φαίνονται οι ποσότητες σε κιλά


2 σχόλια:

Φιερούλα είπε...

Θα ήθελα να σχολιάσω το συγκεκριμένο post απλά επειδή τυχαίνει το παιδί μου να είναι ένα από τα 75... Πρέπει λοιπον να πω οτι για την εβδομάδα που διανύουμε, το παιδί μου, όπως και πολλά άλλα καινούργια παιδιά δεν κάθονται για φαγητό στο σταθμό. Λόγω της περιόδου προσαρμογής τα περισσότερα παιδιά δεν κάθονται να φάνε εκει αλλά φεύγουν νωρίτερα. Δεν ξέρω ακριβώς πόσα παιδιά έφαγαν τελικά από το 1,5 κιλό ψάρι αλλά σίγουρα δεν προοριζόταν για 75!

kostasst είπε...

Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Ελπίζω να αυξηθεί η ποσότητα την επόμενη εβδομάδα που τα παιδιά θα τρώνε στο σταθμό. Καλή χρονιά για σας και το παιδί!