Διακοπές!

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ένας διαφορετικός πρέσβης δεν είναι πια μαζί μας...


Το διάβασα με θλίψη. Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Λουίς Πράδο Γκαρσία δεν είναι πια κοντά μας... Χάθηκε ξαφνικά πριν από λίγες μέρες... Τον είχα συναντήσει σε μια παρουσίαση του βιβλίου του Χοσέ Μαρτί, "Στίχοι απλοί". Μου είχε κάνει εντύπωση ο λόγος, η απλότητα, το χιούμορ του, που δεν θύμιζαν... πρέσβη! Αυτή την εντύπωση την είχα μοιραστεί με πολλούς φίλους τις επόμενες μέρες. Για μένα που έχω γνωρίσει και την Κούβα από κοντά ήταν η συμπυκνωμένη εικόνα αυτού του περήφανου νησιού της Καραϊβικής, που μέσα στο στόμα του λύκου καταφέρνει ακόμη να αντιστέκεται...

Δεν θα προσθέσω άλλα λόγια, νομίζω πως η λιτή ανακοίνωση του "Δρόμου" τα λέει όλα...

Η ανακοίνωση του Δρόμου
"Η Συντακτική Επιτροπή του Δρόμου επιθυμεί να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήριά της στο λαό της Κούβας και στην οικογένεια του Κουβανού πρέσβη στην Αθήνα, Λουίς Πράδο Γκαρσία, που πέθανε αιφνιδιαστικά την περασμένη βδομάδα.
Στους λίγους μήνες που πρόλαβε να υπηρετήσει στην Ελλάδα εργάστηκε εντατικά, για να δυναμώσει τη φιλία μεταξύ των λαών μας. Θα τον θυμόμαστε για την ευθύτητά του και το χιούμορ του, όπως και για στην πίστη του στην υπόθεση της Κουβανικής επανάστασης, την οποία υπηρέτησε σε όλη τη ζωή του.
Οι αναγνώστες μας μπορούν να τον «αποχαιρετήσουν» ανατρέχοντας στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει τον περασμένη Μάη («Δημοκρατία δεν είναι μόνο να ψηφίζεις κάθε πέντε χρόνια», φύλο 67).
Να σημειώσουμε ότι η οικογένειά του ως τελευταία χειρονομία αλληλεγγύης από την πλευρά του εκλιπόντος, δώρισε τα όργανα του Λουίς Πράδο Γκαρσία στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων".

Quantanamera... εις μνήμην (στίχοι του Χοσέ Μαρτί)

Δεν υπάρχουν σχόλια: