Διακοπές!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Υπάρχουν και καλά νέα!

Από το ΑΠΕ-ΑΜΠΕ
www.goodchannel.gr/ανάγνωση/3018:good-news

Με τη βοήθεια μιας "μαγικής" τράπουλας θα … μαγειρέψουν 20 παιδιά που θα συναντηθούν στην "κουζίνα" της Στεφανίας στις Συκιές της Θεσσαλονίκης. Μόνο που δεν θα μαγειρέψουν φαγητά και γλυκά, αλλά παραμύθια!


Η "μαγική" τράπουλα δεν προτρέπει στον τζόγο ούτε και έχει συνταγές μαγειρικής, ούτε καν οδηγίες. Έχει μόνο ζωγραφιές, οι οποίες δίνουν στο παιδί το ερέθισμα για να γράψει το δικό του παραμύθι. Εμπνευστές και δημιουργοί της "Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών" είναι η εικαστικός -συντηρήτρια αρχαιοτήτων Στεφανία Βελδεμίρη και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.


"Η τράπουλα αποτελείται από 21 κάρτες, καθεμιά από τις οποίες έχει μία ζωγραφιά και μία λειτουργία. Η ζωγραφιά είναι ένας ήρωας και η λειτουργία λέει π.χ. τι κάνει ο ήρωας ή τι απαγορεύεται να κάνει ή ότι είναι ψεύτικος ή ότι φεύγει κ.λπ. Το παιδί παίρνει μία κάρτα και με βάση την εικόνα και τη λειτουργία της αρχίζει να λέει μια ιστορία, να φτιάχνει το δικό του παραμύθι. Τα 'παραμυθομαγειρέματα' μπορούν να γίνουν είτε από το παιδί μόνο του είτε με τη βοήθεια των γονιών, αλλά μπορούν και πολλά παιδιά μαζί να συνθέσουν το δικό τους παραμύθι, τραβώντας το καθένα μία κάρτα και συμπληρώνοντας την ιστορία που ξεκίνησε το προηγούμενο. Εκτός από αυτό, η τράπουλα έχει και μια δεύτερη λειτουργία: η πίσω όψη της είναι ένα παζλ, το οποίο μπορεί να συνθέσει το παιδί ή τα παιδιά" εξηγεί στο ΑΜΠΕ η Στεφανία.


Το πρώτο "παραμυθομαγείρεμα", με τη βοήθεια της "μαγικής" τράπουλας θα γίνει σε δύο ενότητες: στις 18 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο ενός βιωματικού σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο της Στεφανίας, στη οδό Ανδρέου Δημητρίου 12, στις Συκιές . Η πρώτη ενότητα, με τίτλο "Φτιάχνοντας τα δικά μας παραμύθια", απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 8 ετών και θα πραγματοποιηθεί 11.00-13.00, ενώ η δεύτερη με τίτλο "Δημιουργική γραφή για παιδιά" απευθύνεται σε ηλικίες 9-14 ετών και θα πραγματοποιηθεί 14.00-16.00. (Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2310-247570/ 6976432625).
Εξάλλου, στις 19 Φεβρουαρίου, στο "Art House gallery bar" (Βογατσικού 4), στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημόσια παρουσίαση της "Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών", στη διάρκεια της οποίας, όσα παιδιά παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να ζωγραφίσουν το δικό τους παραμύθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: