Διακοπές!

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η διευθύντρια, η αποβολή και τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα


Χαίρε ω διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Γαλατσίου! Αν ζούσε ο Άντερσεν ίσως να εμπνεόταν από την παιδαγωγική σου στάση και θα τέλειωνε το παραμύθι του για τα "Καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα" με την παραδειγματική τιμωρία του αγοριού που τόλμησε να πει ότι ο "βασιλιάς είναι γυμνός".
Το παλιόπαιδο της ιστορίας πρέπει να ήταν υποκινούμενο και με την απρεπή του στάση έχει δώσει το κακό παράδειγμα σε γενιές και γενιές παιδιών (ποτέ δεν μιλάμε χωρίς να ζητήσουμε το λόγο και δεν αυθαδιάζουμε μπροστά σε μεγαλύτερους που κατά τεκμήριο είναι πιο... σοφοί από τα παιδιά)
Κι αυτός ο Άντερσεν, τέλος πάντων, μάλλον δεν θα είχε τις γνώσεις παιδαγωγικής της κυρίας διευθύντριας. Μήπως πρέπει να απαγορευθούν τα βιβλία του, γενικώς;

Δεν φταίει λοιπόν ο αυτοκράτορας που είναι γυμνός, φταίει το παιδί που το αποκαλύπτει.
Δεν φταίνε για την κατάντια της χώρας και της Παιδείας οι "επίσημοι", αλλά τα παιδιά που τους μούτζωσαν...

Να πως παρουσίασε το Έθνος το θέμα. Προσέξτε τον τόνο του συντάκτη (οι υπογραμμίσεις δικές μου) στο απόσπασμα:

"Διευθύντρια σχολείου επεδίωξε να τιμωρήσει έξι μαθητές για τα έκτροπα στην πρόσφατη μαθητική παρέλαση, προκαλώντας την οργή γονιών και εκπαιδευτικών, αλλά και των συμμαθητών τους που απειλούν με κατάληψη.

Στο 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου καταγράφηκε η πρώτη αντίδραση για μαθητές που προχώρησαν σε απρεπείς χειρονομίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης, όπως συνέβη σε πολλές ακόμη περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα....


...Σημειώνεται ότι για τη νέα «μόδα» που καταγράφεται στις παρελάσεις πολλοί καταλογίζουν σε διδάσκοντες ότι υποκινούν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας"


Τα πιάσατε τα υπονοούμενα, ε;


Πρόκειται για "δημοσιογραφία" αλά Έθνος. Στην πραγματικότητα η διευθύντρια τιμώρησε με τριήμερη αποβολή τους έξι μαθητές που τόλμησαν να μουτζώσουν τους επισήμους, χωρίς να συζητήσει το ζήτημα με το σύλλογο διαδασκόντων...

Προτιμώ να τελειώσω με το παραμύθι, ελπίζοντας να μην επισύρω την οργή της νομοταγούς διευθύντριας:

"...Ο κόσμος είχε μαζευτεί στους δρόμους και περίμενε να δει τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα και το μαγικό ύφασμα που ξεχώριζε τους έξυπνους από τους κουτούς. Οι θαλαμηπόλοι προσποιήθηκαν ότι κρατούσαν το μανδύα γιατί δεν ήθελαν να καταλάβει κανείς ότι δεν έβλεπαν τίποτα! Η παρέλαση άρχισε και όλοι όσοι την παρακολουθούσαν φώναζαν δυνατά,από φόβο μην τους περάσουν για κουτούς: «Τι κομψά που είναι τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα!! Τι ταιριαστά! Τι ωραίος μανδύας!»
Κανείς δεν τολμούσε να ομολογήσει πως δεν έβλεπε τίποτα γιατί αυτό θα σήμαινε είτε ότι ήταν ανόητος είτε άχρηστος για τη θέση του.

«Μα ο αυτοκράτορας δεν φοράει τίποτα! Είναι γυμνός!»
Ένα μουρμουρητό απλώθηκε στην ομήγυρη που σύντομα συνοδεύτηκε από φωνές και γέλια.
«Το παιδί έχει δίκιο! Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός! Είναι γυμνός!»

Ο βασιλιάς κατάλαβε πως το πλήθος είχε δίκιο. Οι δυο ραφτάδες τον είχαν ξεγελάσει. Δεν τόλμησε όμως να το παραδεχτεί. Σήκωσε το κεφάλι ψηλά και συνέχισε την παρέλαση μέχρι που κατακόκκινος από ντροπή και θυμό έφτασε στο παλάτι..."

Καμιά φορά, θα έπρεπε και οι διευθυντές να νιώθουν λίγη ντροπή. Τι λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: