Διακοπές!

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τα σχολεία άνοιξαν...



Τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση των γονιών της Αγίας Παρασκευής, μάλλον είναι χαρακτηριστικά για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας.... Σημειώνω την -όχι πάντα αυτονόητη- συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών και το κάλεσμα για την απεργία και διαδήλωση της 26ης Σεπτεμβρίου....


ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Τα σχολεία άνοιξαν…

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Γονέων σύσκεψη με εκπροσώπους από τους Συλλόγους Γονέων. Η μεγάλη συμμετοχή, η μαχητικότητα, ο σημαντικός εφ’ όλης της ύλης διάλογος που αναπτύχθηκε, οι προτάσεις που κατατέθηκαν αλλά και η εμπιστοσύνη που όλοι έδειξαν τόσο προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης όσο και στις δυνατότητες του γονεϊκού κινήματος, ανέδειξαν πλήρως το βάρος της ευθύνης που ως Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε και θεωρούμε υποχρέωσή μας να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταποκριθούμε. Με την σημερινή μας ανακοίνωση θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά το σύνολο των προβλημάτων, τους βασικούς στόχους και τις προτάσεις όπως διαμορφώθηκαν.
Αγωνιούμε αλλά είμαστε αποφασισμένοι  να υπερασπιστούμε το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας, το σήμερα και το αύριο της δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας εκπαίδευσης.
Καταθέτουμε τους προβληματισμούς και τις διαφορετικές απόψεις μας, αλλά διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητά μας.
Συνθέτουμε προτάσεις, παίρνουμε πρωτοβουλίες και δρούμε αξιοποιώντας στο έπακρο τη συλλογικότητα και την μαζικότητά μας.
Στις κρίσιμες συνθήκες ξέρουμε ότι μόνος του κανένας δεν μπορεί, μαζί μπορούμε να διατηρήσουμε- κατ’ αρχάς - την αξιοπρέπειά μας ως κοινωνικά όντα.
Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης όπως την βιώνουμε αλλά και όπως διαγράφεται στο μέλλον, επιλέγουμε να παρεμβαίνουμε ώστε τα σχολειά των παιδιών μας, η μόρφωσή τους, το μέλλον τους να μην αντιμετωπίζονται ως αριθμοί στους πίνακες αυτών που παίζουν πόκερ με τις τύχες μας. Οι αριθμοί που μπαίνουν στα κουτάκια τους και οδηγούν σε «λύσεις» συγχωνεύσεων, καταργήσεων, απολύσεων, μειώσεων και ότι άλλο φανταστούν, για εμάς δεν είναι απλοί αριθμοί, έχουν ψυχή, μυαλό, ελπίδες και χαμόγελα. Αυτοί κοιτούν τους αριθμούς, εμείς κοιτάμε τα παιδιά μας.
Τα σχολεία άνοιξαν…
…Με πολύ σοβαρά κενά –κακοπληρωμένων και ανασφαλών -εκπαιδευτικών ώστε να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα λεγόμενα ολοήμερα δημοτικά με νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα, να επιβληθεί ως ελάχιστος αριθμός στα τμήματα των κατευθύνσεων στο Λύκειο οι 20 μαθητές με αποτέλεσμα να πλήττονται κυρίως τα παιδιά που δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια, να υπάρχει αγωνία για το τι θα γίνει εάν ακολουθήσει κύμα εκπαιδευτικών που θα βγουν στην σύνταξη πιεζόμενοι από την αύξηση ορίου ηλικίας.
…Με πολλά παιδιά ανεμβολίαστα, ανασφάλιστα που όμως απαιτείται να φέρουν βεβαιώσεις γιατρών που οι γονείς  δεν μπορούν να πληρώσουν και με τον ΕΟΠΥΥ να κλείνει ραντεβού μετά από μήνες. Πέρα από το έντονο κοινωνικό φαινόμενο της ύπαρξης ανασφάλιστων παιδιών με ότι κινδύνους μπορεί να κρύβει, στα σχολεία δεν μπορεί να γίνει το μάθημα της γυμναστικής με πλήρη ασφάλεια για την υγεία του κάθε παιδιού.
Απευθύνουμε αίτημα προς τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην οδηγηθούν τα σχολειά μας σε κλείσιμο, να μην οδηγηθούμε σε αυξήσεις του αριθμού μαθητών στα τμήματα, να παρέμβουν ώστε σε συνεργασία με δημόσιους και δημοτικούς φορείς να εξεταστούν τα ανασφάλιστα παιδιά και να εμβολιαστούν τα ανεμβολίαστα. Είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσουν ως Δάσκαλοι και όχι ως Διοικητικά στελέχη κάποιου μηχανισμού και θα στηρίξουν ουσιαστικά τα παιδιά μας.
Τα σχολεία άνοιξαν…
…Με μείωση κατά 60% περίπου από πέρυσι στην χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών και –μέχρι στιγμής- με μείωση κατά 50% στην χρηματοδότησή τους από τον Δήμο.
Στηρίζουμε απόλυτα το Δήμο σε κάθε διεκδίκηση που θα προβάλλει για την περαιτέρω χρηματοδότηση των σχολείων. Χαιρετίζουμε τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Δημάρχου ότι τα σχολεία είναι η πρώτη προτεραιότητα του Δήμου και ότι θα τα στηρίξει, χωρίς να χρειαστεί οι σύλλογοι γονέων και οι γονείς να πληρώσουμε έστω και ένα ευρώ.
Όμως, ως νοικοκυρές και νοικοκύρηδες, ξέρουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν υπάρξει αυστηρός προγραμματισμός, συστηματικός προϋπολογισμός ανά σχολείο και σχολική επιτροπή ώστε να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη των ποσών που θα απαιτηθεί κάθε φορά να δοθούν για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Για εμάς το σημαντικό  είναι τα παιδιά όλων ανεξαιρέτως των σχολείων της πόλης να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, οι γονείς να μην επιβαρυνθούν γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουν για να δώσουν και να μην βρεθεί κανένας που θα επωφεληθεί με οποιονδήποτε τρόπο από την κατάσταση των σχολείων και θα οδηγήσει σε σκέψεις εκμετάλλευσης των σχολείων. Αγωνιούμε για το παρόν, συμβάλλουμε με προτάσεις αλλά δεν δεχόμαστε εκποίηση του μέλλοντος.
Τα σχολεία άνοιξαν…
…Με προβλήματα στις κτηριακές υποδομές τους μιας και η «ανοικτή» εργολαβία του 2010 που υλοποιήθηκε το 2011 και 2012 καλύφθηκε, ενώ δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα (και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν εντός του 2012) οι διαδικασίες και να προχωρήσουν οι επισκευές του 3ου δημοτικού το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρότατα κτηριακά προβλήματα αλλά και των υπολοίπων σχολείων μέσω της εργολαβίας  των 227.000ευρώ για τα έτη 2012 και 2013 (η δημοπρασία της οποίας προκηρύχθηκε για τις 2/10/2012). Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Αντιδημάρχου κ.Τσιαμπά ολοκληρώθηκαν κατά 80% περίπου οι επισκευές στα ηλεκτρομηχανολογικά προβλήματα όπως αυτά είχαν εντοπισθεί και ζητηθεί από τους Διευθυντές των Σχολείων και έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες στεγανώσεις-μονώσεις στα σχολεία ενώ με την προς δημοπράτηση εργολαβία προτεραιότητα θα δοθεί στα εσωτερικά βαψίματα κατά την συν-εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και των Διευθυντών των Σχολείων.
Η σημαντική βελτίωση των αύλειων χώρων των 6ου, 8ου δημοτικών σχολείων και του 2ου γυμνασίου μετά την επισκευή τους από τον Δήμο εκτιμούμε ότι ανοίγει τον δρόμο για βελτίωση των αύλειων χώρων και άλλων σχολείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Τα σχολεία άνοιξαν…
…Με παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα γι’ αυτό εκτιμούμε ως σοβαρές κοινωνικές παροχές
-την όσο το δυνατόν το νωρίτερο υλοποίηση των προγραμμάτων της δωρεάν άθλησης μέσα στα σχολεία από τον ΠΑΟΔΑΠ (θυμίζουμε ότι ο μ.ο. παιδιών που συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα ήταν 60 παιδιά ανά σχολείο σε 2 αθλήματα και ότι πέρυσι δεν λειτούργησε. Ελπίζουμε φέτος να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα).
-την δωρεάν θεατρική παιδεία με θεατρολόγους μέσω του Γραφείου Παιδείας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (όπως ο Αντιδήμαρχος Παιδείας δεσμεύτηκε).
-την εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς των μαθητών των σχολείων Κωφών Αγίας Παρασκευής ξεπερνώντας τις απίθανες παλινωδίες διαδικαστικού τύπου που μόνο ως προφάσεις μπορούν να εκληφθούν.
Όλοι μας συναισθανόμενοι πλήρως τις νέες αυξημένες απαιτήσεις που οι Σύλλογοι Γονέων καλούνται να καλύψουν θα προσπαθήσουμε σε κάθε Σύλλογο Γονέων να αναπτύξουμε  κινήσεις αλληλεγγύης με γνώμονα την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό στο αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία όλων, αξιοποιώντας την φαντασία και την διάθεση για προσφορά όσο το δυνατόν περισσότερων γονέων.
Εν όψει της εκλογικής διαδικασίας που θα διεξαχθεί σε όλους τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση καλούμε τους γονείς να συμμετάσχουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων τους, στα ψηφοδέλτια και στην ψηφοφορία γιατί η δύναμή μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/9            ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αγία Παρασκευή 24/09/2012                          Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: