Διακοπές!

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Εκπαιδευτικοί «μύθοι» διά στόματος Αρβανιτόπουλου



Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ / Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία


Στη σκιά της απεργίας  μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και με τις δυο πλευρές να τραβούν το σχοινί, η Κ.Ε. αποκαλύπτει σήμερα τους 3 μύθους για το ωράριο των εκπαιδευτικών, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. 

Αποφασιστικό ρόλο στην αποκατάσταση της αλήθειας παίζουν εδώ τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για την Εκπαίδευση, Ευρυδίκη, για το 2012.

Δυστυχώς για τον υπουργό Παιδείας, η διάψευση των ισχυρισμών του για το ωράριο των εκπαιδευτικών, το οποίο μαγικώ τω τρόπω αυξάνεται αλλά παραμένει μειωμένο και που άναψε το φιτίλι των αντιδράσεων στο πάρα πέντε των πανελλαδικών, έρχεται κατ' ευθείαν από τις Βρυξέλλες...

 
Μύθος 1ος: Διά στόματος Αρβανιτόπουλου.
Το ωράριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι από τα χαμηλότερα των χωρών της Ευρώπης.
Αλήθεια: Μόνο σε 5 χώρες της Ε.Ε οι εκπαιδευτικοί έχουν ωράριο πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Στις υπόλοιπες 21 χώρες της Ε.Ε. το ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κάτω από 20 ώρες την εβδομάδα.


Μύθος 2ος: Διά στόματος Αρβανιτόπουλου.
Και μετά την αύξηση του ωραρίου, η Ελλάδα θα βρίσκεται, ως προς τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, περίπου στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.
Αλήθεια: Και μετά την αύξηση ωραρίου η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις λίγες χώρες με το μεγαλύτερο ωράριο των εκπαιδευτικών. Και πάντως, σαφώς μεγαλύτερο από το μέσο ορο της Ε.Ε. που είναι οι 15,5 ώρες την εβδομάδα.


Μύθος 3ος: Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός των εκπαιδευτικών για το ωράριο.
Η τρόικα απαιτούσε μείωση του αριθμού των αναπληρωτών.
Αλήθεια: Η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών προβλεπόταν σαφώς από το Μεσοπρόθεσμο του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου, καθώς και από την έκθεση του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική εκπαίδευση (Αύγουστος 2010), προκειμένου να αντισταθμιστεί η απαίτηση της τρόικας για μείωση στις προσλήψεις των αναπληρωτών.


Παραπλάνηση. Εντούτοις, η επίσημη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το διέψευδε κατηγορηματικά, παραπλανώντας όλο τον κλάδο των καθηγητών. Τόσο ο κ. Αρβανιτόπουλος όσο και ο κ. Παπαθεοδώρου, που συναντήθηκε με την ΟΛΜΕ, στις 24 Απριλίου, επαναλάμβαναν σε όλους τους τόνους ότι: Δεν θα χρειαστεί αύξηση του ωραρίου. Το θέμα των ελλείψεων θα το αντιμετωπίσουμε με εξορθολογισμό στην κατανομή του προσωπικού. Μέσα σε δύο 24ωρα ήρθαν τα πάνω κάτω. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 26 Απριλίου κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, στη Βουλή, η επίμαχη τροπολογία και δυο μέρες αργότερα ψηφίστηκε από την ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: