Διακοπές!

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σήμερα: Δείτε το Ζ, διαβάστε το Ζ

Σήμερα, στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, σας προτείνω να πάτε ως το βιβλιοπωλείο και να αγοράσετε το "Ζ" του Βασίλη Βασιλικού στη συλλεκτική έκδοση της Διόπτρας. Μαζί με το βιβλίο προσφέρεται και το DVD με την ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά... Δείτε την ταινία. Αρχίστε να διαβάζετε το βιβλίο. Και σκεφτείτε ποιοί βρίσκονται σήμερα στη Βουλή και στην Κυβέρνηση...

Αν έχετε και μεγαλύτερα παιδιά, δείτε το μαζί τους. Αν είχαμε σχολεία και Παιδεία, κι αν μοναδικός στόχος δεν ήταν οι εξετάσεις, η στήριξη της παραπαιδείας, η παπαγαλία και η δημιουργία πειθήνιων και ουσιαστικά αμόρφωτων πολιτών, τότε το "Ζ" θα ήταν βασικό σχολικό εγχειρίδιο.


Μια τέτοια Παιδεία, που θα καλλιεργούσε τις γνώσεις, τη φαντασία και την ευαισθησία των παιδιών, θα ήταν ο αποτλεσματικότερος τρόπος για να μην έχουμε ποτέ πια φασισμό και φασίστες....

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι τους χρειάζονται και τους χρησιμοποιούν. Όπως στη δολοφονία του Λαμπράκη...

Αντιγράφω ένα απόσπασμα από συνέντευξη του Βασίλη Βασιλικού σε συνέντευξή του στις 6 μέρες και στη Σίσσυ Παπαδάκη:

"-Εσάς σήμερα θα μπορούσε ένα γεγονός να σας κεντρίσει να γράψετε ένα νέο Ζ;
- Με είχε κεντρίσει παλιότερα η δολοφονία του Τεμπονέρα, αλλά ζούσα τότε στο εξωτερικό και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να ερευνήσω την υπόθεση. Αλλά και ο νεκρός που βρέθηκε προ διετίας μέσα στον κάδο των σκουπιδιών.
-Ποιοι θα ήταν ή είναι σήμερα οι παρακρατικοί; Θα κατάφερναν να γλιτώσουν;
- Έχουν γλιτώσει ήδη, αφού απολαμβάνουν βουλευτικής ασυλίας. Άρα το «παρα» περιττεύει.
-Και εκείνοι που θα αντιστέκονταν ποιοι ή πώς θα ήταν;
Εκείνοι που αντιστέκονται είναι οι σημερινοί ακτιβιστές, που δεν παρακολουθούν τη θρασύτητα όλων από τηλεοράσεως, αλλά κατεβαίνουν κι οι ίδιοι στο δρόμο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: