Διακοπές!

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Μια (μαγική) βραδιά παραμυθιού με τον Ιούλιο Βερν



Ήταν μια μαγική βραδιά.... Να γυρίζεις κουρασμένος από τη δουλειά, Παρασκευή απόγευμα και να λες από μέσα σου "Τ'ωρα μόνο για παραμύθια δεν είμαι".
Κι ύστερα φτάνεις στη θάλασσα, ρίχνεις μια βουτιά και νιώθεις να καθαρίζεις απ' όλα τα γκρίζα και τα σκοτεινά που ζεις κι εσύ μαζί με τη χώρα σου. Μέσα στη βδομάδα έχεις δει να παίρνονται ολέθριες αποφάσεις και να σου κλείνουν τους δρόμους λες και ζεις σε τόπο κατεχόμενο...
...Ήρθε ο αρκουδιάρης να επισκεφθεί την αρκούδα του...

Τα αφήνεις όλα πίσω και πιάνεις το βιβλιαράκι με το Παράξενο Ταξίδι του Μεσιέ Βερν, που τόσα σου είπε μέσα στην απλότητά. Που σε ταξίδεψε πίσω στην παιδική σου ηλικία.
Βγήκε και το φεγγάρι, λες για να ταιριάζει σαν φόντο με το βιβλίο.


Μέχρι κι ο αέρας έπεσε.
Κι άρχισαν από παντού να έρχονται παιδιά.
Τους διαβάζεις το βιβλιαράκι της Cristina Chiappinelli. Τους δείχνεις τις εικόνες. Διαλέγουν να φτιάξουν τρια παραμύθια: Ταξίδι στο Κέντρο της Γης, 20 χιλιάδες λεύγες υπό την θάλασσα και από τη Γη στη Σελήνη.


Τα ετοιμάζουν και μας τα παρουσιάζουν. Είναι καταπληκτικό τι μπορεί να σκαρώσει η φαντασία των παιδιών. Μπορείτε να διαβάσετε τα τρία παραμύθια στην Παραμυθοκουζίνα και να το διαπιστώσετε! 


Μετά δεν ήθελε κανείς να φύγει: Παρουσιάστηκε ένα αυτοσχέδιο σκετσάκι, δυο- τρία παιδιά τραγούδησαν. Ήρθαν και μερικές λιχουδιές και κρασάκι για τους μεγάλους.... καλά μεσάνυχτα φύγαμε, με το κεφάλι γεμάτο σχέδια...



Και όλα έγιναν με την αγάπη και την εθελοντική προσφορά ανθρώπων, μεγάλων και μικρών. Από το Ηράκλειο στη Καβάλα και από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, από τη Ρώμη και τη Σιένα, τα Ιωάννινα...

ΥΓ. Διαβάζω με τα παιδιά μου τους "Πειρατές του Αιγαίου" του Ιουλίου Βερν σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη ένα συναρπαστικό βιβλίο που δείχνει τόσο την αγάπη του για την Ελλάδαόσο και το πόσο τον είχε αγγίξει η Επανάστασητ ου '21. 
Προσέξτε τώρα: Ο κακός της ιστορίας, ένας άγριος πειρατής, είναι συνεργάτης των Τούρκων και μαζί με έναν ...τραπεζίτη θησαυρίζουν από τη συμφορά των Ελλήνων με την επίθεση του Ιμπραήμ, πουλώντας τους συμπατριώτες του ως σκλάβους στις  ...διεθνείς αγορές (Σας θυμίζει τίποτα;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: