Διακοπές!

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ο Καιάδας του πρωτογενούς πλεονάσματος





Οι άθλιοι Κυβερνήτες πανηγυρίζουν για το "πρωτογενές πλεόνασμα"... Ένα ψευδο- πλεόνασμα που δημιουργήθηκε μέσα από τη διάλυση της Υγείας, της Παιδείας και του κράτους προνοίας. Από τα πρώτα θύματα τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία.
Τώρα συνεχίζουν το ...έργο τους θέλοντας να αποτελειώσουν ότι έχει απομείνει από στοιχειώδεις θεσμούς για την προστασία των ατόμων με αναπηρία ...
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αδιανόητο! Νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή χωρίς τα άτομα με Αναπηρία!
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας : 26 Μαρτίου

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, αφού έως και σήμερα δεν έχει κληθεί να συμμετέχει στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Επί 3 μήνες συνεδριάζει η Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο και δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει σε αυτήν ούτε καν σαν παρατηρητής εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ, του φορέα του αναπηρικού κινήματος, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την διαχρονικά υποβαθμισμένη ειδική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, ακολουθεί τον ίδιο βηματισμό με τα προηγούμενα. Ο αναπηρικός χώρος και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν χορτάσει από την κατάρτιση νομοσχεδίων που καταλήγουν σε ανεφάρμοστους νόμους. Βασικοί νόμοι για την ειδική εκπαίδευση, όπως ο ν. 2817/2000 και ο ν. 3699/2008, παρόλο που δεν πρόλαβαν να δοκιμαστούν στην πράξη, αντικαθίσταντο ο ένας μετά τον άλλον, χωρίς να υπάρξει έστω και στοιχειώδης διαδικασία αξιολόγησής τους αλλά και χωρίς να κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους οι φορείς του αναπηρικού κινήματος. 

Διαχρονική η ευθύνη όλων των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας, μη εξαιρουμένης της τωρινής για την απογοητευτική έως και σήμερα εικόνα που παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα το Υπουργείο επιδιώκει να καταργήσει τον Πίνακα Α, από τον οποίο απορροφούνταν σε ποσοστό 20% κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις  και εκπαιδευτικοί γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία στις ΣΜΕΑΕ: καταδικάζονται μονομιάς οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία στην μακροχρόνια ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό!

Γνωστό στους πάντες είναι ότι εν έτει 2014 τα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας συνεχίζουν να μην είναι προσβάσιμα  σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με αναπηρία ενώ ΣΜΕΑΕ και Τμήματα Ένταξης λειτουργούν έως και σήμερα χωρίς αναλυτικά ή εξατομικευμένα προγράμματα εξειδικευμένα σε κάθε κατηγορία αναπηρίας. Η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών υποβαθμίζεται με τη διαιώνιση του θεσμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης!

Στην προσπάθεια αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας αγνοούν το δικαίωμα της συμμετοχής των ιδίων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που εκπροσωπούν άτομα με βαριές αναπηρίες όπως αυτό υπαγορεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του ν. 4074/2012.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 26 Μαρτίου και η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα βρίσκεται παρούσα, καλώντας όλους τους φορείς μέλη της, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές με αναπηρία και τις οικογένειές τους για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Κανένα Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση δεν θα γίνει αποδεκτό, εάν δεν δοθεί σε διαβούλευση στην Ε.Σ.ΑμεΑ και στους φορείς μέλη της! Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: