Διακοπές!

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Φέτος δεν θα δω Μουντιάλ!

 Διαβάζω:

Πέντε τραυματίες διαδηλωτές στο Σαο Πάολο

Σοβαρά επεισόδια γίνονται αυτή τη στιγμή στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όπου διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες υπάρχει πέντε τραυματίες ανάμεσα στους διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία κάνει χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών και έχει προχωρήσει σε μία σύλληψη.

Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν στη Βραζιλία για το υψηλό κόστος της διοργάνωσης του Μουντιάλ. 

Οκτώ χρόνια πριν από την τέλεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας αυξάνεται σε δραματικό βαθμό. Διαβάστε στοιχεία που σοκάρουν.
Οι  κατασκευαστικές εταιρίες έχουν στήσει ένα τρελό πάρτι στο Κατάρ με τα έργα που τους έχουν ανατεθεί ενόψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, όμως την ίδια ώρα ο κατάλογος με τους ανθρώπους που αφήνουν την τελευταία τους πνοή πάνω στο (εργατικό) καθήκον μακραίνει επικίνδυνα. Όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η εφημερίδα "Guardian" η οποία επικαλείται επίσημη ενημέρωση από την πρεσβεία της Ινδίας στη Ντόχα, 237 Ινδοί εργάτες σκοτώθηκαν την ώρα της εργασίας τους μέσα στο 2012, άλλοι 241 έχασαν τη ζωή τους πέρυσι ενώ 24 ακόμα "έφυγαν" τον Ιανουάριο του 2014.
Αιματηρό αποδεικνύεται το Μουντιάλ του Κατάρ και για τους εργάτες από το Νεπάλ καθώς μέσα στο 2013 έχασαν τη ζωή τους 185, με τον συνολικό αριθμό θυμάτων από τη συγκεκριμένη χώρα μέσα στην τελευταία διετία να ανέρχεται στους 382.

Ενώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικοί δηλώνουν πλέον πως η FIFA οφείλει να δει το πρόβλημα και να μην "σφυρίζει αδιάφορα" αλλά ταυτόχρονα να απαιτήσει από το Κατάρ να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για τους περίπου 1.200.000 μετανάστες που έχουν βρεθεί στο Κατάρ για να καλύψουν θέσεις δουλειάς.
Τα στοιχεία από την πρεσβεία της Ινδίας κάνουν επίσης λόγο για 233 θανάτους Ινδών εργατών το 2010 και 239 το 2011, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς από το Δεκέμβριο του 2010 και μετά που πήρε το χρίσμα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ το Κατάρ, έχουν καταγραφεί 717 θάνατοι Ινδών.
Σύμφωνα μάλιστα με μία ανησυχητική πρόβλεψη από την Παγκόσμια συνομοσπονδία συνδικάτων (ITUC), μέχρι τη στιγμή που θα γίνει το πρώτο λάκτισμα στο Μουντιάλ του 2022, πάνω από 4.000 εργάτες θα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται.

Μία έκθεση άλλωστε της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν κόλαφος για τους διοργανωτές, κάνοντας λόγο για εργάτες που δουλεύουν καθημερινά για 12 ώρες σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και ζουν συνωστισμένοι σε άθλιες συνοικίες.
Να σημειωθεί ότι από τους 1.200.000 μετανάστες εργάτες που δουλεύουν αυτή την περίοδο στο Κατάρ για τις ανάγκες των αγώνων, το 22% προέρχεται από το Κατάρ και περίπου ίδιο ποσοστό από το Πακιστάν, το 16% είναι από το Νεπάλ, το 13% από το Ιράν, το 11% από τις Φιλιππίνες, και το 8% από Αίγυπτο αλλά και Σρι Λάνκα.




Πηγαίνω στο σινεμά και βλέπω τον "Λευκό Ελέφαντα" μια ταινία που διαδραματίζεται στις φαβέλες του Μπουένος Άιρες. Εκεί δεν είναι οι θρησκεία το "όπιο του λαού" καθώς οι αγωνιζόμενοι ιερείς δίνουν τρομερή μάχη ενάντια στη φτώχεια, στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στα ναρκωτικά.
Το όπιο είναι το ποδόσφαιρο!

Το ζήσαμε κι εδώ στη χούντα με το "κάθε πόλη και στάδιο/ κάθε χωριό και γυμναστήριο". Με την επιτυχία του ΠαναθηναΊκού στο Γουέμπλει...

Εεκί στη χούντα άρχισα να βλέπω κι εγώ Μουντιάλ. Με πάθος. Φανατικός οπαδός της Ιταλίας που έχασε ντροπιαστικά από τη Βραζιλία. Έκτοτε δεν έχω χάσει κανένα Μουντιάλ, αν και από εκίνο της Ασίας άρχισα σιγά- σιγά να απομακρύνομαι. Πολύ στημένο το παιχνίδι!
Μαπίνω στο αυτοκίνητο και ακούω τη διαφήμιση με έναν πανηλίθιο που τον επέλεξε λέει η Εθνική Ομάδα. Είμαστε λέει όλοι μέλη της ομάδας και θα νικήσουμε. Κάπως έτσι. Πατριωτισμός της συμφοράς!
Βλέπω τις αντιδράσεις στη Βραζιλία και σκέφτομαι τον μοναχικό αγώνα που είχαμε δώσει λίγοι, ελάχιστοι εναντίον της Ολυμπιάδας του 2004. Τότε μας λοιδωρούσαν. Μας έλεγαν μίζερους.
Τώρα πληρώνουμε όλοι μαζί το λογαριασμό...
Μετά σκέφτομαι το τρελό πανηγύρι του Euro.΄Ήμουνα στο εξωτερικό. Ξέφρενο πάρτυ και χαρά. Οι ενστάσεις μου εξαφανίστηκαν. Τώρα, δέκα χρόνια μετά ο τότε τιμημένος αρχηγός Ζαγοράκης γίνεται μέλος της συμμορία που ξεπουλά τη χώρα και βγαίνει Ευρωβουλευτής. Νιώθω εντελώς ηλίθιος!  
Χρησιμοποιώντας την αγάπη για τις ομάδες μας συμμορίες τύπου Μπέου, Μαρινάκη, Κόκκαλη, Μελισσανίδη κατακτούν τα πόστα. Ψηφίζονται από το λαό. Αποθεώνονται. Άλλοι -Αλαφούζος- παραπληροφορούν συστηματικά. Όχημα το ποδόσφαιρο... Αν δεν το έχετε καταλάβει είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή από την -άλλωστε φιλική τους- συμμορία της Χρυσής Αυγής 

Καθόλου τυχαία με την έναρξη του Μουντιάλ ο νέος υπουργός και (μη ξεχνάμε) δοξασμένος από τους οπαδούς της ομάδας του μασκετμπολίστας, ο κ.Κικίλιας στέλνει τα ΜΑΤ να επιτεθούν βάρβαρα στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτές τις γυναίκες που δεν τις φτάνουμε όλοι μας ούτε στο νυχάκι τους! Πόσοι από εμάς θα είχαν/ έχουν το κουράγιο τους;
Η χώρα θα ήταν διαφορετική...

Την ίδια ώρα η Ελλάς στημένη μπροστά στο εξάμβλωμα της ΝΕΡΙΤ βλέπει ποδόσφαιρο. Την ίδια ώρα που θα έπρεπε αν είμαστε εκεί: Στο Σύνταγμα με τις καθαρίστριες.

Πόσο σίγουροι είναι οι απανταχού Σαμαράδες και Βενιζέλοι ότι θα μας έχουν στις πολυθρόνες μας να βλέπουμε το υπερθέαμα!

Ε λοιπόν όχι! Σε ό,τι με αφορά, φέτος δεν θα δω Μουντιάλ. Κι όταν δεν θα πηγάινω στο Σύνταγμα μπορεί να είμαι με τους φίλους, με την οικογένειά μου. Μπορώ να είμαι με τους ανθρώπους που πάμε να χτίσσουμε κάτι στο Χαλάνδρι. Μπορεί να κάνω βουτιές ή να πίνω ένα ποτήρι παγωμένο κρρασί της Λήμνου. Να κάνω κάτι για τις παραλίες που πάνε να ξεπουλήσουν. Να διαβάζω ένα ποίημα. Να μοιράζομαι μια σκέψη. Να ακούω. Να μένω ακίνητος στη σιωπηλή βραδιά και ν' ακούω το γκιώνη. 
Το σίγουρο είναι πως δεν θα βλέπω ποδόσφαιρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: