Διακοπές!

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Κρίση και αναπηρία: Εκδήλωση στο Χαλάνδρι




Εκδήλωση «Κρίση και Αναπηρία» Κυριακή 7/12, στις 6:30μμ, Στο Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων και Αντιγόνης)
Ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και την Κίνηση Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Κρίση και Αναπηρία» με αφορμή την παγκόσμια και εθνική ημέρα ΑμεΑ.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του  ντοκιμαντέρ/ντοκουμέντο της Μαίρης Χατζημιχάλη-Παπαλιού: «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ» του 1977.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: «Κρίση και Αναπηρία»
Στην συζήτηση συμμετέχουν:
Παναγιώτης Κουρουμπλής (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ)
Πελαγία Παπανικολάου (υποψήφια διδάκτωρ εγκληματολογίας Νομικής σχολής Αθηνών)
Αντώνης Ρέλλας (Σκηνοθέτης – ακτιβιστής με αναπηρία)
Συντονίζει η Αγγελίνα Γιαννετοπούλου (ειδική παιδαγωγός- λογοθεραπεύτρια)
Δυο λόγια για το ντοκιμαντέρ «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ»
Το 1976, με το σύνθημα “ψωμί, παιδεία και όχι επαιτεία”, 300 περίπου άνθρωποι με προβλήματα όρασης καταλαμβάνουν τον «Οίκο Τυφλών» και με σειρά δυναμικών και οργανωμένων κινητοποιήσεων αξιώνουν την αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης και διαχείρισης, του οποίου τον αποκλειστικό έλεγχο είχε έως τότε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Οι οικότροφοι του ιδρύματος και οι συμπαραστάτες τους  καταγγέλουν δημόσια τη διοίκηση για κακοδιαχείριση και ανάλγητη συμπεριφορά και υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την περιθωριοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία, διεκδικούν με συγκεντρώσεις, καταλήψεις και δικαστικούς αγώνες την παρέμβαση του κράτους, αλλά και την ενεργοποίηση των υπολοίπων πολιτών, σχετικά με τα αδιέξοδα της καθημερινής τους διαβίωσης. «Αξιώστε όλα σας τα δικαιώματα», μηνύει ο Μενέλαος Λουντέμης από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης όπου νοσηλεύεται, ο αγώνας πλέον έχει αναγορευτεί σε σπουδαία κοινωνική υπόθεση. Λίγες μέρες μετά, 20.000 και πλέον άνθρωποι δίνουν το «παρών» στο γήπεδο του Πανιωνίου εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους τυφλούς. Στο πλευρό των εξεγερμένων και ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί (όπως το BBC και η Deutsche Welle) δίνουν στο θέμα διεθνή διάσταση.
Με εργαλείο το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Ο αγώνας των τυφλών», που ολοκληρώθηκε μέσα στο 1977 και έκτοτε έκανε τον γύρο της Ευρώπης, τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων τυφλών έγιναν υπόθεση όλου του πολιτισμένου κόσμου. Σαρτρ, Μποβουάρ, Φουκό, Σινιορέ, Βεργόπουλος, Πουλαντζάς, Μοντάν, Γαβράς, Ζέη, Πετρόπουλος, Φασιανός, οι πλέον επώνυμοι από τους συμπαραστάτες.

Το 1979, τρία χρόνια μετά τη λήξη της κατάληψης του Οίκου Τυφλών και τη συμφωνία του Οκτώβρη '76, ολοκληρώνεται η διαδικασία δημοσιοποίησης και η μετατροπή του σε Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Το Κέντρο Νεότητας είναι φιλικό και προσβάσιμο για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Η συζήτηση θα υποστηριχθεί από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.)και θα κρατηθούν θέσεις στις 2 πρώτες σειρές για χειλαναγνώστες/ριες.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμο σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε γραφή Braile.
Οι χειριστές/ίστριες σκύλων οδηγών τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες με τα σκυλιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: