Διακοπές!

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Νέο βιβλίο για την Αντίσταση στη Φωκίδα

Με χαρά ενημερώθηκα ότι κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο για την Αντίσταση στη Φωκίδα. Συγγραφέας του είναι ο Γιώργος Γάτος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.


Αντιγράφω από σχετικπό δελτίο τύπου:

"Η Εθνική Αντίσταση, το θέλουμε - δεν το θέλουμε, στάθηκε από τις λαμπρότερες και πλέον σημαντικές, τις πλέον παλλαϊκές, μαχητικές και αγωνιστικές περιόδους στη μακρά ιστορική διαδρομή της Άμφισσας και γενικότερα της Φωκίδας, από τα πελασγικά χρόνια μέχρι τα τελευταία, στις μέρες μας.
Με αυτή την έκδοση πρόθεσή μου είναι να καταγραφούν, να περισωθούν και να διασφαλιστούν, πριν να είναι αργά –από μια άποψη, είναι κιόλας αργά–, όσες πληροφορίες, μαρτυρίες και ντοκουμέντα έχουνε δει τη δημοσιότητα και έχουν αποτυπωθεί σε «χαρτί» για την περίοδο αυτή και γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο τόπο. Στόχος είναι να συλλεχθεί και να μελετηθεί το αρχικό αυτό πρωτογενές υλικό και κάποτε, με την προσθήκη και νέου –που αισιοδοξούμε να προκύψει από αρχεία, γραπτά μνημόνια και άλλες σχετικές καταγραφές–, να γίνει δυνατό να φωτιστούν ολόπλευρα και όσο γίνεται πιο αντικειμενικά οι πρόσφατες και πλέον λαμπρές, επιμένω, σελίδες ιστορίας της περιοχής και, γιατί όχι, και η πανελλαδική σημασία τους: διεξοδικά, αξιολογικά και προπαντός με στέρεες και πειστικές ερμηνείες για τα γεγονότα και τα συμβάντα, για τα πρόσωπα και τα πεπραγμένα τους –με τα λάθη, τις αντινομίες, τις αντιφάσεις και, φυσικά, και με τις εκατέρωθεν επιδιώξεις, συγκρούσεις και αμφισβητήσεις τους–, όπως ακριβώς υπήρξαν και έγιναν. Και μαζί, να καταστεί δυνατό να δοθεί στις νέες γενιές, που δεν έζησαν τα δρώμενα, ένα συνολικό, ελεγμένο και αξιολογημένο υλικό, μια συγκροτημένη καταγραφή, μια καθαρή εικόνα της ιστορίας του τόπου τους.

Όμως, το βιβλίο αυτό δεν έρχεται να ξανανοίξει πληγές και παλιούς άκριτους φανατισμούς, αλλά να προσφέρει ένα πρωτογενές υλικό για την ιστορία του τόπου, για τον ιστορικό που κάποτε θα καταπιαστεί να την καταγράψει. Άλλωστε, η όποια άποψη δεν έχει ούτε αξία ούτε υπόσταση, όταν δίνεται με τον στεγνό και στεγανό μονόλογο ενός γραπτού. Χρειάζεται τον ζωντανό διάλογο για να φυτευτεί και να αποδώσει"

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 και ώρα 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, Αθήνα (Αίθουσα Γεωργίου Καράντζα,1ος όροφος).
Για το βιβλίο και το συγγραφέα θα μιλήσουν οι:
  • Σώτη Τριανταφύλλου, ιστορικός, συγγραφέας.
  • Δημήτρης Παλούκης, συγγραφέας, εκπαιδευτικός.
  • Νίτσα Λουλέ, δημοσιογράφος.
Προλογίζει και συντονίζει ο συγγραφέας Παύλος Τσίμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: