Διακοπές!

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Κυριακή 11 Οκτωβρίου Τα Αναφιώτικα και το Πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο





Περίπατοι στην Πλάκα: Κυριακή 11 Οκτωβρίου -Τα Αναφιώτικα και το Πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο

Ξεκινώντας από το Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23 -Πλάκα, κοντά στο σταθμό Μετρό Ακρόπολη), περπατάμε στα Αναφιώτικα, την πιο γραφική γειτονιά της Αθήνας και μαθαίνουμε την ιστορία τους. Πώς χτίστηκαν, γιατί εγκαταστάθηκαν εδώ οι άνθρωποι από την Ανάφη, ποιοι είναι οι μύθοι για το μικρό νησί των Κυκλάδων.

Στο τέλος της διαδρομής μαθαίνουμε που και πως λειτούργησε το Πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στο Μουσείο και δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά ένα παραμύθι με αφορμή τα όσα μάθαμε στον περίπατό μας

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 3250341
E-mail : info@ekedisy.gr | ekedisy@gmail.com
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα


Στην εικόνα: Η Οικία Κλεάνθη - Σάουμπερτ στην Πλάκα, όπου φιλοξενήθηκε το Πρώτο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Είναι ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας, κτισμένη κάτω από την Ακρόπολη (στη σημερινή οδό Θόλου). Από το 1837 μέχρι το 1842, στέγασε το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, του «Οθώνειο Πανεπιστημίου», το σημερινό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.  
Το σπίτι κατοικήθηκε από τον Μακεδόνα αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και τον Βαυαρό συνάδελφο και συνεργάτη του Εδουάρδο Σάουμπερτ.

Οι δυο αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, όταν έφθασαν στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1831 για τη σύνταξη του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου των Αθηνών, αγόρασαν από την Τουρκάλα Σαντέ Χανούμ ένα μεγάλο οικόπεδο ψηλά στο "Ριζόκαστρο" με ερειπωμένη παλιότερη κατοικία. Ήταν ένα παλιό σπίτι, ίσως παλαιότερο κι από τον ΙΗ' αιώνα. Οι δυο αρχιτέκτονες και συνεργάτες, δίχως να γκρεμίσουν το ερειπωμένο σπίτι που υπήρχε, το επισκεύασαν και το επέκτειναν, χρησιμοποιώντας το ως κατοικία και γραφείο τους.
  Το κτίριο αυτό αποτελεί ιστορικά και αρχιτεκτονικά ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της Αθήνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: